Wiosenne opryski drzew i krzewów owocowych

Wiosenne opryski drzew i krzewów owocowych

- διαφήμιση -

Θα πρέπει να σκεφτούμε τον ανοιξιάτικο ψεκασμό των οπωροφόρων δέντρων και των θάμνων ήδη από την προ-άνοιξη. Τότε πραγματοποιούνται οι σημαντικότεροι τύποι ψεκασμών των οπωροφόρων δέντρων και θάμνων.

Αποτρέπουν την ανάπτυξη επικίνδυνων ασθενειών στο μέλλον και προστατεύουν επίσης από την εμφάνιση παρασίτων που θα μπορούσαν να βλάψουν σημαντικά το φυτό κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Ποιοι ανοιξιάτικοι ψεκασμοί είναι λοιπόν οι πιο σημαντικοί; Θα βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα (και σε άλλα!) στο ακόλουθο άρθρο.

Χρόνος: μια λέξη για το πότε πρέπει να ψεκάζετε

Ξεκινάμε τους ανοιξιάτικους ψεκασμούς των δέντρων πολύ νωρίς, ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι επιμέρους ψεκασμοί και ο χρόνος κατά τον οποίο πραγματοποιούνται θα πρέπει να προσαρμόζονται στις εξωτερικές συνθήκες αλλά και στο στάδιο ανάπτυξης του συγκεκριμένου δέντρου. Γιατί: Οι ψεκασμοί πολύ αργά ή πολύ νωρίς δεν θα είναι αποτελεσματικοί. Είναι σημαντικό να ψεκάζετε τα δέντρα την ώρα που τα παθογόνα διεισδύουν στους φυτικούς ιστούς. Επομένως, είναι σκόπιμο να παρατηρείτε τους οφθαλμούς, τα φύλλα και τα άνθη των δέντρων. Ο πρώτος ψεκασμός των δέντρων την άνοιξη πρέπει να πραγματοποιείται πριν ανοίξουν οι οφθαλμοί των φύλλων και οι επόμενοι ψεκασμοί πρέπει να πραγματοποιούνται στα μεταγενέστερα στάδια ανάπτυξης των φύλλων, πριν ανοίξουν οι οφθαλμοί των λουλουδιών.

Η ημερομηνία ψεκασμού μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια μόνο αν παρατηρήσουμε επαρκώς τα φυτά και τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε αυτά. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι η λέξη „ακρίβεια” δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση τον καθορισμό της σωστής ημέρας στο ημερολόγιο. Κάθε έτος είναι διαφορετικό, επομένως είναι αδύνατο να γίνει αυτό χωρίς παρατήρηση.

Ανοιξιάτικος ψεκασμός οπωροφόρων δένδρων και θάμνων
Ανοιξιάτικος ψεκασμός οπωροφόρων δέντρων και θάμνων

Πραγματοποίηση ανοιξιάτικου ψεκασμού: τεχνικά ζητήματα

Ο ανοιξιάτικος ψεκασμός είναι θέμα ακρίβειας. Συχνά, πρέπει να ψεκάζεται ολόκληρο το δέντρο: από τη ρίζα μέχρι τους τελευταίους βλαστούς της κόμης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το υγρό πρέπει να τρέξει από τα κλαδιά και τους βλαστούς (ελαιοτριβή καταπολέμησης παρασίτων), μερικές φορές αρκεί να ψεκαστούν μόνο συγκεκριμένα μέρη του δέντρου (χαλκοψεκασμός) και να προσέξετε να μην στάξει. Ο ψεκασμός πρέπει να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν δεν φυσάει άνεμος, όταν έχει ζέστη και συννεφιά, αλλά όχι βροχή. Ο ψεκασμός σε πλήρη ήλιο δεν είναι καλή επιλογή, καθώς οι βλαστοί μπορεί να καούν. Ο ψεκασμός στη βροχή, από την άλλη πλευρά, είναι αναποτελεσματικός, καθώς το προϊόν μπορεί να παρασυρθεί από τη βροχή.

Η θερμοκρασία του αέρα είναι επίσης σημαντική κατά τον ψεκασμό. Εάν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, η αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων που χρησιμοποιούμε είναι εξίσου χαμηλή. Καλό είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες και να τις ακολουθούμε, ώστε το συγκεκριμένο σκεύασμα να λειτουργεί καλύτερα.

Σειρά: Ποια δέντρα πρώτα;

Τα προϊόντα που πρόκειται να ψεκαστούν πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά, καθώς πρέπει να είναι έτοιμα για χρήση κατά την έναρξη της περιόδου ψεκασμού. Το προϊόν πρέπει επίσης να είναι προσαρμοσμένο στο είδος του φυτού που πρόκειται να ψεκαστεί και στην ασθένεια ή το παράσιτο που πρόκειται να καταπολεμήσει.

Πρώτα στη σειρά: χρήση σκευασμάτων με βάση το λάδι

Το πρώτο βήμα είναι η χρήση ενός σκευάσματος με βάση το λάδι για την καταπολέμηση εχθρών όπως τα χειμερινά αυγά της μύγας των φρούτων ή του δαμασκηνοφάγου, καθώς και των αφίδων που διαχειμάζουν στα φυτά. Η προθεσμία για αυτούς τους ψεκασμούς είναι το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά ο Μάρτιος είναι ο καλύτερος μήνας.

Ψεκασμός των πευκόδεντρων

Όταν οι οφθαλμοί διογκώνονται, ψεκάζουμε τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα δαμάσκηνα. Στην αρχή της ανθοφορίας, όταν ο ανθοφόρος οφθαλμός είναι λευκός, ψεκάζουμε τα δαμάσκηνα, τα κεράσια και τα βύσσινα για να τα προστατεύσουμε από την καστανή σήψη των πέτρινων δέντρων. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε ένα σπρέι με φυσικά συστατικά. Ένα αφέψημα από αλογοουρά χωραφιού είναι μια καλή επιλογή.

Ψεκασμός αχλαδιάς και μηλιάς

Οι μηλιές πρέπει να ψεκάζονται σε μια εποχή πριν από την έκρηξη των οφθαλμών των φύλλων, προκειμένου να προστατευτεί το φυτό από τη μηλοξήρα. Ένα φυσικό εκχύλισμα από αχιλλέα ή αλογοουρά μπορεί να προστατεύσει από το ωίδιο. Μια επικίνδυνη ασθένεια της μηλιάς είναι η λεγόμενη ψώρα της μηλιάς. Ψεκάστε κατά της ασθένειας αυτής όταν τα φύλλα αναδύονται ή όταν οι ανθοφόροι οφθαλμοί είναι πράσινοι. Όταν εμφανίζονται τα στάδια των πράσινων και των ροζ μπουμπουκιών, ψεκάζουμε τις μηλιές κατά των αφίδων, των ακάρεων της αράχνης, των κάμπιων της πεταλούδας, αλλά και κατά της καρπόκαψας της μηλιάς.

Συνεχίζουμε τον ψεκασμό των δέντρων την άνοιξη, όταν βρίσκονται σε άνθηση, οπότε ψεκάζουμε τις μηλιές και τις αχλαδιές κατά της ψώρακας, προστατεύουμε τις μηλιές από το ωίδιο και τις δαμασκηνιές, τις κερασιές και τις δαμασκηνιές από το βακτηριακό καρκίνο. Εάν έχουμε χρησιμοποιήσει ειδικά σκευάσματα κατά των ασθενειών αυτών στο παρελθόν, τα χρησιμοποιούμε και τώρα.

Περίληψη

Αυτό το άρθρο θα σας δώσει μια επισκόπηση των ανοιξιάτικων ψεκασμών και θα παραμείνει πάντα ένας οδηγός για την πραγματοποίηση ψεκασμών. Δεν χρειάζεται να είναι δύσκολοι ή περίπλοκοι, αρκεί να ακολουθήσετε τις συμβουλές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Καλή τύχη!

Ελέγξτε επίσης: Σύγκριση πλακιδίων γρανίτη με άλλα υλικά φινιρίσματος

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.