Αυτοκινούμενο τροχόσπιτο στις διακοπές. Τι αξίζει να γνωρίζετε για τα ταξίδια με τροχόσπιτο;

Kamper

Kamper/ foto: canva.com

- διαφήμιση -

Ένα τροχόσπιτο σημαίνει ταξίδι με άνεση. Φανταστείτε απλά να κάθεστε πίσω από το τιμόνι και να έχετε όλα όσα χρειάζεστε στο όχημά σας. Σταματάτε όπου και όποτε θέλετε. Κοιμάστε σε μέρη που δεν θα αναγνωρίζατε κάνοντας κράτηση σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Πλήρης ελευθερία στο ταξίδι, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και ελαφρότητα στη δράση – έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί με λίγα λόγια ένα ταξίδι με τροχόσπιτο. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ταξίδι με τροχόσπιτο.

Αυτοκινούμενο τροχόσπιτο – τι πρέπει να γνωρίζετε πριν από το πρώτο σας ταξίδι;

Τοτροχόσπιτο ή το ταξίδι με τροχόσπιτο είναι, όπως αναφέραμε, ένας πολύ άνετος τρόπος για να χαλαρώσετε και να ανακαλύψετε νέα μέρη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε καλά για ένα τέτοιο ταξίδι. Αν αποφασίσετε να νοικιάσετε ένα τροχόσπιτο, μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον εξοπλισμό του: αν υπάρχει ψυγείο, κουζίνα, πιάτα, κατσαρόλες, κλινοσκεπάσματα, εργαλεία στο σκάφος. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για το τι υπάρχει ήδη στο όχημά μας, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να προετοιμαστούμε για το ταξίδι μας, αποφεύγοντας να πάρουμε περιττά αντικείμενα και επιλέγοντας αυτά που θα χρειαστούμε πραγματικά – ακόμη και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το τροχόσπιτο δεν είναι μόνο το όχημά μας, αλλά και το σπίτι μας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επομένως, όταν συσκευάζετε ρούχα για το ταξίδι σας, επιλέξτε επίσης τα ρούχα με τα οποία θα μετακινείστε στο τροχόσπιτο, ιδίως τα υποδήματα. Μην περπατάτε με τα ίδια παπούτσια έξω από το τροχόσπιτο όπως και στο χώρο διαμονής. Η άμμος μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική.

Camper
Camper/ φωτογραφία: canva.com

Τι να συσκευάσετε στο τροχόσπιτο;

Όταν πακετάρετε ρούχα, είναι προτιμότερο να αποφύγετε τις βαλίτσες – είναι ανέφικτες σε ένα όχημα και καταλαμβάνουν χώρο, ενώ αν πρόκειται για μεγαλύτερο ταξίδι σίγουρα θα χρειαστούμε περισσότερες αποσκευές. Ποια είναι η εναλλακτική λύση; Κουτιά από χαρτόνι. Θα ευγνωμονείτε πολύ τον εαυτό σας συσκευάζοντας τα πράγματα σε χαρτόκουτα, θα εξοικονομήσετε πολύ χώρο και είναι πολύ πιο πρακτικό παρεμπιπτόντως, καθώς μπορείτε να βάλετε τα άδεια πράγματα το ένα μέσα στο άλλο – οπότε καλό είναι να έχουν παρόμοιο μέγεθος. Τι να πάρετε στο τροχόσπιτο;

  • Ρούχα – ανάλογα με την εποχή ή το κλίμα του τόπου στον οποίο ενδεχομένως θα πάτε.
  • Καλλυντικά και προϊόντα καθαρισμού – τα ίδια που θα παίρνατε και στο σπίτι σας, καθώς το τροχόσπιτο θα χρησιμεύσει ως το προσωρινό σας σπίτι με ρόδες. Σημαντικό είναι το τουριστικό χαρτί τουαλέτας. Αυτό είναι κατασκευασμένο από πιο εύκολα διαλυόμενο υλικό.
  • Πετσέτες και επιπλέον κλινοσκεπάσματα, ακόμη και αν ένα ζευγάρι είναι ήδη διαθέσιμο.
  • Νερό – για πόσιμο και για μαγείρεμα.
  • Τρόφιμα, μπαχαρικά, έλαια.
  • Εργαλεία και αξεσουάρ: μικρό τσεκούρι (αν σχεδιάζετε φωτιά), φακός, κεριά, αναπτήρας, προσανάμματα, προσανάμματα, ψαλίδι, σκούπα και φαράσι.
  • Πτυσσόμενες καρέκλες και τραπέζι, αν δεν τα έχετε στο τροχόσπιτο, και ένα μικρό στεγνωτήριο ρούχων ή σχοινί για να κρεμάσετε τα βρεγμένα ρούχα.

Θυμηθείτε να έχετε όλα τα αντικείμενα θαμμένα σε ράφια και ασφαλή κατά την οδήγηση.

Πόσο κοστίζει ένα τροχόσπιτο;

Πριν από το πρώτο σας ταξίδι με τροχόσπιτο, είναι προτιμότερο να νοικιάσετε ένα αντί να το αγοράσετε. Δεν ξέρετε αν αυτή η μορφή ταξιδιού θα σας αρέσει, επιπλέον είναι μια πολύ ακριβή επένδυση. Πόσο κοστίζει ένα καινούργιο τροχόσπιτο; Όλα εξαρτώνται από το μέγεθός του, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων ύπνου και του εξοπλισμού. Τα καινούργια, υψηλής ποιότητας τροχόσπιτα κοστίζουν περισσότερο από 300-400 χιλιάδες PLN. Πόσο κοστίζει ένα μεταχειρισμένο τροχόσπιτο; Η τιμή αυτή εξαρτάται από το έτος κατασκευής, καθώς και από το μέγεθος και τον εξοπλισμό του οχήματος. Έτσι, μπορούμε να βρούμε προσφορές από 20 έως 85 χιλιάδες και μερικές φορές ακόμη υψηλότερες. Πόσο κοστίζει η ενοικίαση ενός τροχόσπιτου; Εδώ το κόστος σχετίζεται με την εποχή. Όταν νοικιάζουμε ένα τροχόσπιτο κατά τη χαμηλή περίοδο, δηλαδή από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Απριλίου, μπορούμε να νοικιάσουμε ένα άνετο όχημα κατασκευής των τελευταίων ετών για 350-450 PLN την ημέρα. Κατά την υψηλή περίοδο, το ίδιο τροχόσπιτο θα κοστίζει μεταξύ 550 και 750 PLN ανά ημέρα.

Αυτοκινούμενο τροχόσπιτο – πρόσθετο κόστος

Ορισμένες εταιρείες ενοικίασης θα ορίσουν στο συμβόλαιο ένα ημερήσιο όριο χιλιομέτρων που μπορούν να καλυφθούν κατά τη διάρκεια της ενοικίασης – αν, κατά την επιστροφή, αποδειχθεί ότι υπερβαίνουμε το όριο, θα πρέπει να πληρώσουμε ένα επιπλέον ποσό. Κατά την ενοικίαση, υπάρχει επίσης μια χρέωση υπηρεσιών, δηλαδή η προετοιμασία του οχήματος για το ταξίδι – ένα πλυμένο τροχόσπιτο με εξοπλισμένες δεξαμενές και φιάλες αερίου. Μπορούμε επίσης να πληρώσουμε για πρόσθετο εξοπλισμό, όπως: τραπέζια, καρέκλες, κλινοσκεπάσματα, μπάρμπεκιου. Και μην ξεχνάτε την επιστρεπτέα προκαταβολή – όταν νοικιάζουμε ένα όχημα, θα πρέπει να πληρώσουμε μια προκαταβολή περίπου 5.000 PLN. Όταν πηγαίνετε ταξίδι, πρέπει να έχετε υπόψη σας έξοδα όπως καύσιμα, καθώς και διόδια για τον αυτοκινητόδρομο, τέλη κάμπινγκ ή στάθμευσης.

Ανεφοδιασμός των δεξαμενών στο τροχόσπιτο

Πού γεμίζετε το νερό στο τροχόσπιτό σας; Αυτό περιλαμβάνει το γέμισμα του καθαρού νερού που χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα στο ντους και για το πλύσιμο των πιάτων, και το άδειασμα της δεξαμενής γκρίζου (χρησιμοποιημένου) νερού. Χάρη στους ειδικούς πίνακες, έχουμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την ποσότητα του νερού και στις δύο δεξαμενές. Το καθαρό νερό μπορεί να συμπληρωθεί σε κάμπινγκ, πάρκινγκ και αυτοκινητόδρομους με πινακίδες WC BUS, αλλά και σε πρατήρια καυσίμων. Και εκεί μπορούμε να αδειάσουμε το γκρίζο νερό – απλά θυμηθείτε να μην το αδειάσετε πουθενά. Πρόκειται για μολυσμένο νερό, γι’ αυτό σας παρακαλούμε να φροντίζετε το περιβάλλον και να αδειάζετε τη δεξαμενή γκρίζου νερού όπου χρειάζεται. Είναι επίσης χρήσιμο να γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα περιήγησης. Στα καινούργια αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, αυτές είναι πολύ άνετες – ωστόσο, και αυτές οι δεξαμενές θα πρέπει να αδειάζουν. Ειδικά υγρά που εξουδετερώνουν τις οσμές και διαλύουν το περιεχόμενο εμποδίζουν τη φραγή της δεξαμενής. Η ίδια η δεξαμενή μοιάζει συνήθως με μια μικρή βαλίτσα, η οποία αδειάζει στους χώρους κατασκήνωσης ή στην τουαλέτα BUS.

Διακοπές σε τροχόσπιτο – τι άλλο μπορείτε να κάνετε στο όχημα;

Ένα τροχόσπιτο είναι ένας πολύ άνετος τρόπος για να ταξιδέψετε. Μπορούμε να κοιμηθούμε, να μαγειρέψουμε, να κάνουμε ντους και να χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα σε αυτό. Παρ’ όλα αυτά, σε αυτές τις δύο τελευταίες περιπτώσεις, αν έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα στο κάμπινγκ ή στους οικοδεσπότες με τους οποίους διαμένετε – επιλέξτε αυτή την επιλογή. Είναι απλά πιο άνετο – το ντους σε ένα τροχόσπιτο είναι αρκετά μικρό και αξίζει να το σκεφτείτε αν δεν έχετε άλλη εναλλακτική λύση. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα στο τροχόσπιτο. Το όχημα διαθέτει μια μπαταρία που τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα το χώρο διαβίωσης του τροχόσπιτου, ακόμη και όταν αυτό είναι ακινητοποιημένο. Αυτό καθιστά δυνατή τη λειτουργία του ψυγείου, της θέρμανσης, τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών και την απόλαυση ζεστού νερού.

Έναταξίδι με τροχόσπιτο είναι μια υπέροχη περιπέτεια, αν και είναι κάπως ακριβό, ειδικά αν σχεδιάζετε μεγαλύτερες διακοπές. Παρ’ όλα αυτά, σας δίνει μεγάλη ελευθερία να εξερευνήσετε ενδιαφέροντα μέρη και να γνωρίσετε νέους ανθρώπους – σίγουρα θα διαπιστώσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας με τροχόσπιτο πόσο φιλόξενοι μπορεί να είναι οι άνθρωποι που συναντάτε.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.