Γάλα στην Πολωνία ρεκόρ ακριβό. Πόσο θα κοστίζει το γάλα το 2022;

Mleko w Polsce rekordowo drogie. Ile kosztuje mleko w 2022 roku?

Mleko w Polsce rekordowo drogie. Ile kosztuje mleko w 2022 roku?

- διαφήμιση -

Η τιμή του γάλακτος στην Πολωνία αυξάνεται. Τον Νοέμβριο, η μέση τιμή του νωπού γάλακτος στην πολωνική αγορά αυξήθηκε κατά 6% σε υψηλό ρεκόρ 173,64 PLN/100l. Τον Νοέμβριο του 2019, οι παραγωγοί γάλακτος στη χώρα μας πέτυχαν το υψηλότερο επίπεδο τιμών από τότε που άρχισαν να πωλούν τα προϊόντα τους σε δημοπρασίες. Το προηγούμενο υψηλό επίπεδο είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2013, όταν η μέση χονδρική τιμή ήταν 153,93 PLN/100l. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ξεπέρασε τα 170 PLN/100 l για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Τότε έφτασε τα 171,25 PLN/100l και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο έπεσε κάτω από τα 160 PLN/100l .

Επί του παρόντος, η τιμή του νωπού γάλακτος είναι 12,8% υψηλότερη από ό, τι τον Σεπτέμβριο (149 PLN/100l). Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει λόγος να αναμένεται πτώση των τιμών του γάλακτος στο εγγύς μέλλον. Η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία σημειώνει ότι φέτος, οι παίκτες της αγοράς θα καταγράψουν τα καλύτερα αποτελέσματά τους από το 2010, όταν εισήχθη η δημοπράτηση του γάλακτος. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα είναι σε θέση να επιτύχουν τιμές αγοράς για τα προϊόντα τους κοντά στο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2019 και το 2020, οι μέσες τιμές χονδρικής πώλησης νωπού αγελαδινού γάλακτος στην πολωνική αγορά θα αυξηθούν κατά 6,2% και 5,4% αντίστοιχα. Το 2021 θα αυξηθούν κατά 5,6% και 3,8% το 2022.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς, η μέση τιμή του νωπού γάλακτος στην εγχώρια αγορά μπορεί να φθάσει τα 175 PLN/100 l το 2020 και τα 178 PLN/100 l το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται μόνο για προβλέψεις που λαμβάνουν υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα αυξάνονται αυτόματα κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, μέσα σε λίγα χρόνια οι Πολωνοί παραγωγοί γάλακτος θα μπορούσαν να προμηθεύουν τα προϊόντα τους τουλάχιστον 20-30% φθηνότερα από ό,τι τώρα, λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού στην αγορά γάλακτος της ΕΕ (όπου η Πολωνία πωλεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της). Αυτό θα βελτίωνε σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης της γαλακτοβιομηχανίας, καθώς τα παρόμοια καλά αποτελέσματα που πέτυχαν πρόσφατα οι αγρότες μας δεν θα μπορούσαν να επαναληφθούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πολωνική αγορά γάλακτος μπορεί σταδιακά να χάσει το ρόλο της ως καθαρός εξαγωγέας (από την 1η Ιανουαρίου έχει γίνει καθαρός εισαγωγέας). Ο λόγος είναι ότι λόγω της αυξανόμενης ζήτησης γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ, οι τιμές του νωπού γάλακτος εκεί αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Ταυτόχρονα, η τιμή τους στις παγκόσμιες αγορές παραμένει σταθερή ή συνεχίζει να μειώνεται αν λάβουμε υπόψη τις παγκόσμιες προβλέψεις.

Οι εξαγωγές πολωνικού τυριού και άλλων προϊόντων με βάση το γάλα μπορεί να αποδειχθούν εξίσου ασύμφορες. Επί του παρόντος, λόγω των υψηλών εισαγωγικών δασμών που επιβάλλονται από τη Ρωσία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία, η Πολωνία έχει ελάχιστες πιθανότητες να τα εξάγει στις χώρες αυτές. Ωστόσο, παρά ταύτα, πάνω από το 36% της γεωργικής παραγωγής πηγαίνει στο εξωτερικό.

Τιμές γάλακτος στην Πολωνία το 2020
Τιμές γάλακτος στην Πολωνία το 2020

Τιμές γάλακτος στην Πολωνία το 2020

Φέτος το καλοκαίρι, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι λόγω των αυξήσεων των φόρων και άλλων αλλαγών που εισήγαγαν οι πολωνικές αρχές, ο ΦΠΑ στο γάλα θα πρέπει να αυξηθεί από 0% σε 23% Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές κατά 1-2 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, αλλά ταυτόχρονα να αυξήσει το κόστος για τους μικρούς αγρότες κατά περίπου 70 ευρώ ανά 1000 λίτρα. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων να αντιμετωπίσουν το επόμενο έτος μια απροσδόκητη αύξηση του κόστους εισροών λόγω της αύξησης των επιπέδων των τιμών των δημητριακών και της ενέργειας που χρησιμοποιείται στις διαδικασίες παραγωγής (λόγω των χαμηλών γεωργικών αποδόσεων).

Τιμές γάλακτος το 2021
Τιμές γάλακτος το 2021

Τιμές γάλακτος το 2021

Εάν εξετάσουμε τα γραφήματα, μπορούμε να δούμε ότι μεταξύ 2013 και 2021 η μέση τιμή του νωπού γάλακτος στην πολωνική αγορά αυξήθηκε κατά σχεδόν 16%. Αυτό σημαίνει ότι τα σημερινά 170 PLN/100 l μπορεί να προσεγγίσουν τα 200-210 PLN/100 l τα επόμενα χρόνια. Διότι αν και οι τιμές αυτές είναι υψηλότερες από ό,τι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, πολλοί Ευρωπαίοι παραγωγοί γάλακτος επωφελούνται επίσης από την αυξανόμενη ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.