Γιατί η Μεσογειακή Διατροφή σας κάνει καλό;

Dlaczego Dieta Śródziemnomorska jest dla ciebie dobra?

Dlaczego Dieta Śródziemnomorska jest dla ciebie dobra?

- διαφήμιση -

Η μεσογειακή διατροφή συνιστάται από διατροφολόγους και γιατρούς εδώ και πολλά χρόνια λόγω όλων των πλεονεκτημάτων που παρέχει στην υγεία. Είναι επίσης μια δίαιτα που προτιμάται από ανθρώπους όλων των ηλικιών λόγω των νόστιμων και προσιτών επιλογών που παρέχει η δίαιτα. Ωστόσο, για τους ηλικιωμένους και τα άτομα τρίτης ηλικίας, η μεσογειακή διατροφή έχει πολλά οφέλη, όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πώς έχει ερευνηθεί αυτό;

Το 1980, ένας καθηγητής ονόματι Ancel Keys μελέτησε τους θανάτους που σχετίζονται με την καρδιά σε διάφορες χώρες. Ο Keys διαπίστωσε ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά ήταν σημαντικά υψηλότεροι στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ιαπωνία, ενώ ήταν πολύ υψηλότεροι στις ΗΠΑ και τη Φινλανδία. Ο μεσογειακός τρόπος ζωής και η μεσογειακή διατροφή μελετήθηκαν στη συνέχεια με την ελπίδα να κατανοηθεί καλύτερα γιατί οι άνθρωποι στην περιοχή ζούσαν περισσότερο και υγιέστερα. Διαπιστώθηκε ότι η διατροφή έπαιζε μεγάλο ρόλο.

Γιατί η Μεσογειακή Διατροφή σας κάνει καλό;
Γιατί η μεσογειακή διατροφή σας κάνει καλό;

Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή;

Πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια π.χ. φασόλια, δημητριακά και μπιζέλια, η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλά ιδιαίτερα προτιμώμενα τρόφιμα, όπως κοτόπουλο και ψάρι. Το κόκκινο κρέας συνήθως εξαλείφεται από τη μεσογειακή διατροφή, καθώς και τα κορεσμένα λίπη. Συνιστώνται τα καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς. Το κόκκινο κρασί επιτρέπεται επίσης περιστασιακά, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Ο τρόπος ζωής αποτελεί επίσης μέρος αυτής της δίαιτας και συνιστάται η άσκηση, η δραστηριότητα και η αποφυγή του καπνίσματος. Η απομάκρυνση από τα γλυκά αποτελεί επίσης σημαντικό μέρος αυτής της αλλαγής του τρόπου ζωής, καθώς τα επεξεργασμένα σάκχαρα πιστεύεται ότι αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Αυτή η δίαιτα περιλαμβάνει βόσκηση υγιεινών τροφών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτές που παρέχουν διατροφικά οφέλη, ενώ είναι υγιεινές για εσάς.

Αναλογίες στη μεσογειακή διατροφή
Αναλογίες στη μεσογειακή διατροφή

Αναλογίες στη μεσογειακή διατροφή

Εκτός από την κατανάλωση άφθονων λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και άπαχων πρωτεϊνών, η μεσογειακή διατροφή συνιστά τη χρήση του ελέγχου των μερίδων. Αντί να τρώτε τρία πολύ μεγάλα γεύματα κάθε μέρα, προτείνονται μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάθε γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες της δίαιτας, αλλά οι μερίδες θα πρέπει να παραμένουν μικρές. Βασικά, αρκετές για να ικανοποιήσουν την πείνα αλλά να μην κατακλύσουν τον οργανισμό. Η υπερκατανάλωση τροφής όχι μόνο οδηγεί σε παχυσαρκία, αλλά η καρδιά πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά για να χωνέψει ένα μεγάλο γεύμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν το γεύμα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και δύσκολα αφομοιώσιμα συστατικά, όπως το κόκκινο κρέας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στη δυτική κοινωνία μπορεί να είναι αγχωτικοί και ανθυγιεινοί. Επειδή οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και προβλήματα όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ είναι τόσο συχνά, όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι, φροντιστές και γιατροί συνιστούν μια υγιεινή διατροφή για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των προβλημάτων. Η άπνοια ύπνου, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο καρκίνος είναι επίσης κοινά προβλήματα, αλλά συχνά μπορούν να προληφθούν με μια διατροφή όπως η μεσογειακή.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.