Ζωμός kcal – ελέγξτε πόσες θερμίδες έχει ο ζωμός με ζυμαρικά

Rosół kcal - sprawdź ile kalorii ma rosół z makaronem

Rosół kcal - sprawdź ile kalorii ma rosół z makaronem

- διαφήμιση -

Ο ζωμός είναι μια παραδοσιακή πολωνική σούπα που βρίσκεται στα τραπέζια μας εδώ και αιώνες. Συχνά συνδέεται με το μεσημεριανό γεύμα της Κυριακής και δεν είναι μόνο νόστιμη αλλά και υγιεινή. Πόσες θερμίδες όμως κρύβονται σε μια μερίδα ζωμού με ζυμαρικά; Ας το μάθουμε!

Ζωμός – όχι μόνο η γεύση, αλλά και οι θερμίδες

Ο ζωμός είναι μια σούπα που παρασκευάζεται από ζωμό κρέατος. Η θερμιδική του αξία εξαρτάται από τα συστατικά που προσθέτετε σε αυτόν. Ο ζωμός κοτόπουλου, μοσχαριού ή άλλου κρέατος από μόνος του έχει σχετικά λίγες θερμίδες. Ωστόσο, η προσθήκη ζυμαρικών, λαχανικών ή λίπους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ενεργειακή αξία του πιάτου.

Ζωμός χωρίς ζυμαρικά θερμίδες – έλεγχος

Ανάλογα με τα συστατικά και τη μέθοδο παρασκευής, μία μερίδα ζωμού (περίπου 250 ml) χωρίς ζυμαρικά περιέχει κατά μέσο όρο 30 έως 60 kcal.

Ζωμός με ζυμαρικά θερμίδες – έλεγχος

Η προσθήκη ζυμαρικών στο ζωμό αυξάνει τη θερμιδική του αξία. Ανάλογα με την ποσότητα και τον τύπο των ζυμαρικών, η περιεκτικότητα σε θερμίδες μιας μερίδας ζωμού με ζυμαρικά μπορεί να κυμαίνεται από 100 έως 150 kcal ή και περισσότερο.

Συστατικά ζωμού και θερμίδες

Ο ζωμός είναι μια παραδοσιακή πολωνική σούπα με βάση τον ζωμό κρέατος. Αν και θεωρείται ένα ελαφρύ και υγιεινό γεύμα, η θερμιδική του αξία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται. Ας εξετάσουμε πώς τα διάφορα στοιχεία του ζωμού επηρεάζουν την ενεργειακή του αξία. Ελέγξτε επίσης: Πόσο πρέπει να μαγειρεύεται ο ζωμός;

Κρέας σε ζωμό και θερμίδες

Το κύριο συστατικό του ζωμού είναι το κρέας, συνήθως κοτόπουλο, αλλά και μοσχάρι ή γαλοπούλα. Το κρέας προσθέτει πρωτεΐνες στη σούπα, αλλά και λίπος, ειδικά αν χρησιμοποιείτε τα πιο παχιά μέρη, όπως μηρούς ή φτερούγες. Το πιο άπαχο κρέας, όπως το στήθος κοτόπουλου, θα έχει λιγότερες θερμίδες. Είναι επίσης σημαντικό να απομακρύνετε τυχόν περιττό λίπος που επιπλέει στην επιφάνεια της σούπας πριν το σερβίρισμα.

Λαχανικά στο ζωμό

Στο ζωμό προστίθενται επίσης διάφορα λαχανικά: καρότα, μαϊντανός, σέλινο, πράσο και κρεμμύδια. Αυτά τα λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες και προσθέτουν βιταμίνες και μέταλλα στη σούπα χωρίς να επηρεάζουν σημαντικά την περιεκτικότητά της σε θερμίδες. Εμπλουτίζουν τη γεύση του ζωμού, κάνοντάς τον πιο χορταστικό, αλλά δεν προσθέτουν σημαντική ποσότητα θερμίδων.

Μπαχαρικά

Η δάφνη, το μπαχάρι, το αλάτι και το πιπέρι είναι τα βασικά μπαχαρικά που προστίθενται στο ζωμό. Δεν επηρεάζουν σημαντικά την περιεκτικότητα της σούπας σε θερμίδες, αλλά είναι απαραίτητα για να ενισχύσουν τη χαρακτηριστική της γεύση.

Ζυμαρικά ή ζυμαρικά

Αν και δεν προστίθενται πάντα στο ζωμό, τα ζυμαρικά ή οι χυλοπίτες αυξάνουν σημαντικά τη θερμιδική αξία της σούπας. Αποτελούν πηγή υδατανθράκων που παρέχουν ενέργεια. Αν θέλετε να μειώσετε τη θερμιδική αξία του ζωμού σας, καλό είναι να μειώσετε την ποσότητα των ζυμαρικών που προστίθενται ή να επιλέξετε μια εκδοχή με δημητριακά ολικής αλέσεως.

Πώς να μειώσετε τις θερμίδες στο ζωμό;

Εάν θέλετε να ετοιμάσετε έναν ζωμό με λιγότερες θερμίδες, αξίζει να δώσετε προσοχή σε διάφορες πτυχές. Πρώτον, αξίζει να συλλέγετε το λίπος από την επιφάνεια του ζωμού. Δεύτερον, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε λιγότερα ζυμαρικά ή να επιλέξετε μια εκδοχή με δημητριακά ολικής αλέσεως. Τρίτον, αξίζει να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά, τα οποία θα εμπλουτίσουν τη σούπα με βιταμίνες και μέταλλα χωρίς να αυξήσουν τη θερμιδική της αξία.

Ζωμός – υγιεινό σνακ ή θερμιδική βόμβα;

Εν κατακλείδι, ο ζωμός στην παραδοσιακή εκδοχή με τα ζυμαρικά μπορεί να είναι αρκετά θερμιδογόνος. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τα συστατικά που προσθέτετε σε αυτόν και την ποσότητά τους. Αν θυμόμαστε μερικούς απλούς κανόνες, μπορούμε να ετοιμάσουμε έναν νόστιμο και πιο υγιεινό ζωμό που θα αποτελέσει μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή μας.

Σύνοψη: Ο ζωμός είναι μια παραδοσιακή πολωνική σούπα που μπορεί να είναι τόσο ένα ελαφρύ γεύμα όσο και μια θερμιδική βόμβα. Όλα εξαρτώνται από τα συστατικά που προσθέτουμε σε αυτόν. Αν θέλετε να απολαύσετε τη γεύση του ζωμού χωρίς να ανησυχείτε για τις θερμίδες, αξίζει να θυμάστε μερικούς απλούς κανόνες. Έτσι θα διασφαλίσουμε ότι ο ζωμός μας δεν θα είναι μόνο νόστιμος, αλλά και υγιεινός.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.