Θα πρέπει να κλείσετε ξενοδοχεία ή Airbnbs στην Ελλάδα;

- διαφήμιση -

Μειονεκτήματα της ενοικίασης Airbnbs στην Ελλάδα

1. υπάρχουν πολλές ψεύτικες και ύποπτες καταχωρήσεις

Αυτό έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά υπήρχε μια περίοδος πριν από μερικά χρόνια που πολλές καταχωρήσεις ήταν ψεύτικες και υπήρχαν πολλοί απατεώνες στην πλατφόρμα. Κλείνετε πάντα ένα μέρος που έχει πολλές θετικές κριτικές και μην εμπλέκεστε ποτέ σε αλληλογραφία εκτός της πλατφόρμας με κανέναν (π.χ. προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μέσω Facebook ή κάτι παρόμοιο).

Κοιτάξτε προσεκτικά τις φωτογραφίες και διαβάστε σχετικά με την τοποθεσία. Συχνά μια „θέα στην Ακρόπολη” ή ένας „περίπατος στην Ακρόπολη” δεν σημαίνει ότι βρίσκεστε κοντά σε αυτήν.

Προσέξτε επίσης το „δόλωμα και την αλλαγή”. Αυτό συμβαίνει όταν σας λένε λίγο πριν φτάσετε ή ακόμα και μετά την άφιξή σας ότι το κατάλυμα είναι διπλοκρατημένο και θα σας μεταφέρουν σε ένα „συγκρίσιμο” που βρίσκεται κοντά. Συχνά το αρχικό δεν υπήρχε και χρησιμοποιούνται φωτογραφίες για να γαντζωθεί ο πελάτης.

Θυμηθείτε επίσης να βγάζετε φωτογραφίες από τυχόν ζημιές που συναντάτε αμέσως μόλις κάνετε check in και να στέλνετε φωτογραφίες στους οικοδεσπότες σας. Δυστυχώς, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου πελάτες κατηγορήθηκαν για ζημιές που υπήρχαν ήδη.

2. κρυφές χρεώσεις

Τα τελευταία χρόνια, τόσο οι χρεώσεις υπηρεσιών όσο και οι χρεώσεις καθαρισμού στην Airbnb έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Ο οικοδεσπότης μπορεί να αποφασίσει ποιο επίπεδο χρέωσης υπηρεσιών θα χρεώσει και μερικές φορές να το παραιτηθεί εντελώς, αλλά υπάρχει πάντα μια χρέωση υπηρεσιών για την ίδια την Airbnb και αυτή σπάνια απαλλάσσεται, ακόμη και αν ακυρωθεί κατά τη διάρκεια της „δωρεάν” περιόδου ακύρωσης.

Ορισμένοι οικοδεσπότες χρεώνουν επίσης για έξτρα παροχές, όπως κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, επιπλέον φιλοξενούμενους και ακόμη και είδη υγιεινής. Είναι ατυχές το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα πράγματα συμπεριλαμβάνονταν, αλλά το επιπλέον κόστος καθαρισμού των πρωτοκόλλων Covid έκανε κάποια από αυτά αναπόφευκτα.

3 Περιορισμένη δωρεάν ακύρωση

Οι οικοδεσπότες μπορούν να επιλέξουν το επίπεδο ακύρωσης με το οποίο είναι ευχαριστημένοι – υπάρχουν 6 επίπεδα για να διαλέξετε, που κυμαίνονται από ευέλικτα έως εξαιρετικά αυστηρά 60 ημέρες.

Ακόμα και το ευέλικτο θα εξακολουθεί να προσελκύει χρέωση υπηρεσιών Airbnb αν δεν έχουν υπάρξει 3 ή περισσότερες ακυρώσεις σε 12 μήνες.

Αν η πολιτική ακύρωσης που επιλέξατε είναι „μέτρια”, που είναι οι περισσότερες στην Ελλάδα, τότε οι ακυρώσεις πρέπει να γίνονται περισσότερες από 5 ημέρες πριν. Τότε χρεώνεται 50% και η χρέωση της Airbnb δεν επιστρέφεται.

Αξίζει να διαβάσετε την πολιτική ακύρωσης της Airbnb.

4. Οι οικοδεσπότες μπορούν να ακυρώσουν τη διαμονή τους σε ανύποπτο χρόνο

Μερικές φορές οι οικοδεσπότες πρέπει να ακυρώσουν και ενδεχομένως την τελευταία στιγμή. Είναι κι αυτοί άνθρωποι και συμβαίνουν διάφορα – προσωπικές έκτακτες ανάγκες, ασθένειες, ζημιές, επισκευές κτλ…..

Συχνά αυτό μπορεί να σημαίνει απλώς ότι σας επιστρέφεται το ποσό και κάνετε κράτηση σε άλλο μέρος. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι οι επιστροφές χρημάτων μπορεί να διαρκέσουν έως και 60 ημέρες. Οι επιστροφές μέσω Google ή Apple Pay, για παράδειγμα, διαρκούν έως και 15 εργάσιμες ημέρες. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά καταστροφικό αν έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό και η ακύρωση συμβεί την τελευταία στιγμή.

Μπορεί επίσης να είναι τρομερά άβολο. Έχουμε φίλους που έκλεισαν έναν χώρο σε μια δημοφιλή πόλη σε περίοδο αιχμής για να παρευρεθούν σε έναν γάμο και απλά δεν υπήρχε τίποτα άλλο διαθέσιμο σε ακτίνα χιλιομέτρων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου αν χρειάζεστε πολύ ισχυρά σχέδια.

5. Ο οικοδεσπότης σας μπορεί να είναι ο γείτονάς σας

Ενώ αυτό είναι συνήθως καλό στην Ελλάδα (βλ. τα πλεονεκτήματα), μερικές φορές το να έχετε τον ιδιοκτήτη σας να παρακολουθεί τα πηγαινέλα σας και να περνάει συνεχώς από εκεί μπορεί να είναι ενοχλητικό. Εξηγήστε πώς θέλετε να εξελιχθεί η σχέση σας αμέσως μόλις φτάσετε.

6. Ο ιδιοκτήτης σας μπορεί να απουσιάζει εντελώς

Σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, τα ακίνητα είναι ξένης ιδιοκτησίας και οι οικοδεσπότες είναι „επαγγελματίες οικοδεσπότες” που προσλαμβάνονται από εταιρείες για τη διαχείριση των χώρων. Στην Ισπανία, ένας „οικοδεσπότης” της Airbnb διαχειρίζεται περισσότερα από 200 διαμερίσματα και στην Αθήνα αυτό συμβαίνει συχνά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ακίνητο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι υπενοικιαζόμενο, κάτι που είναι παράνομο στην Ελλάδα. Θυμηθείτε να ρωτήσετε.

7 Καμία υποστήριξη όταν κάτι πάει στραβά

Ήμασταν οικοδεσπότες με την Airbnb για πάνω από έξι χρόνια. Σε αυτό το διάστημα είχαμε δεκάδες υπέροχες εμπειρίες, όπως και εμείς ως φιλοξενούμενοι.

Τελικά μια μέρα είχαμε μια τρομερή εμπειρία, ένας φιλοξενούμενος διεξήγαγε εγκληματική δραστηριότητα από την ιδιοκτησία μας και η Airbnb δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό. Χρειάστηκαν ώρες για να απαντήσει κάποιος και στη συνέχεια δεν είχαμε Συμβούλιο ή λύση.

Λίγο μετά από αυτό είχαμε έναν οικοδεσπότη που ακύρωσε το σπίτι μας την τελευταία στιγμή, γεγονός που προκάλεσε πολύ άγχος και πανικό και πάλι η Airbnb δεν προσπάθησε να βοηθήσει καθόλου. Πλέον τους θεωρούμε φίλους με ωραίο καιρό, εκεί για τις καλές στιγμές αλλά τρέχουμε μακριά για τις κακές.

8 Έλλειψη υπηρεσιών, εγκαταστάσεων και ανέσεων

Παρόλο που αυτό καλύπτεται στα συν ως θετικό στοιχείο, μερικές φορές μπορεί να συμβεί το αντίθετο. Αν λείπει το υποσχόμενο πλυντήριο ρούχων ή ο κλιματισμός είναι χαλασμένος, μάλλον δικαιούστε επιστροφή χρημάτων. Τουλάχιστον, είναι πιθανό να μετακινηθείτε σε άλλο δωμάτιο του ξενοδοχείου.

Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αυτό που σας υποσχέθηκαν.

9. Να πρέπει να ετοιμάσετε μόνοι σας το πρωινό

Το να χάσετε το διάσημο πρωινό των ελληνικών ξενοδοχείων είναι σαν να χάνετε το ηλιοβασίλεμα, την εμπειρία του πλοίου και να μην παίρνετε ένα δωρεάν ποτήρι ούζο στο τέλος του γεύματος. Αυτό είναι πραγματικά ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ελληνικών ξενοδοχείων και τα κάνει να ξεχωρίζουν από πολλά άλλα σε όλο τον κόσμο.

10. Η ανάγκη να καθαρίζετε τον εαυτό σας

Είστε σε διακοπές!

11. Η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων

Αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση για εμάς. Ενώ πολλά Airbnb επιτρέπουν ευέλικτες ώρες check-in/check-out ( δείτε τα πλεονεκτήματα παραπάνω), αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, συχνά δεν υπάρχει χώρος για να αποθηκεύσετε τις αποσκευές σας. Το να τις σέρνετε στους δρόμους της Αθήνας στις 6 το πρωί (όταν τίποτα δεν είναι ανοιχτό) δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό.

(Υπάρχουν χώροι αποθήκευσης των αποσκευών σας στο αεροδρόμιο της Αθήνας αλλά και στην πόλη που μπορούν να σας βοηθήσουν).

12: Πρέπει να οργανώσετε τα πάντα μόνοι σας

Αν είστε τυχεροί, ο οικοδεσπότης σας μπορεί να σας βοηθήσει με τις μεταφορές. Είναι πολύ πιθανό ότι όλα τα υπόλοιπα – εκδρομές, δραστηριότητες, φύλαξη παιδιών, ακόμη και εξετάσεις του Covid, θα πρέπει να τα οργανώσετε μόνοι σας.

13 Προσθέτοντας στην κρίση στέγασης

Όπως σε πολλά μέρη του κόσμου, η Airbnb έχει δυστυχώς συμβάλει σε σοβαρά προβλήματα στέγασης των κατοίκων.

Πολλοί έχουν εκδιωχθεί από ενοικιαζόμενα ακίνητα που έχουν μετατραπεί σε Airbnb (ή άλλες πλατφόρμες). Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί εκθετικά και πολλοί κάτοικοι αναγκάζονται πλέον να ζουν στα περίχωρα και να μετακινούνται για να πάνε στη δουλειά τους.

Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα σε μέρη όπως η Αθήνα, η Σαντορίνη και η Μύκονος, ειδικά το καλοκαίρι, όταν οι εργαζόμενοι σε αυτά τα νησιά πρέπει να ζουν σε ζεστά, άθλια κοντέινερ κρυμμένα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Αν είστε κάποιος που δίνει μεγάλη αξία στα ηθικά και βιώσιμα ταξίδια, η απευθείας κράτηση σε ένα μικρό ξενοδοχείο είναι μια καλύτερη επιλογή. Θα θέλαμε να δούμε εταιρείες όπως η Fairbnb να ξεκινούν τη λειτουργία τους στην Ελλάδα για ακόμα περισσότερες επιλογές.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.