Ιαπωνία – τι διδάγματα μπορούμε να πάρουμε από τον ιαπωνικό τρόπο ζωής;

Japonia – jakie lekcje możemy wyciągnąć ze stylu życia Japończyków?

Japonia – jakie lekcje możemy wyciągnąć ze stylu życia Japończyków?

- διαφήμιση -

Η Ιαπωνία είναι μια χώρα γεμάτη αντιφάσεις. Είναι ένας τόπος όπου η τεχνολογία είναι στην πιο προηγμένη της μορφή, αλλά είναι επίσης ένας τόπος όπου οι αρχαίες παραδόσεις είναι ακόμη πολύ ζωντανές και εφαρμόζονται. Είναι ιδιόμορφη και μερικές φορές παράλογη, με αυτόματους πωλητές που πωλούν τα πάντα, από ζεστή σούπα μέχρι χρησιμοποιημένα εσώρουχα. Η Ιαπωνία είναι μια χώρα πλούσια σε ιστορία και φύση, αλλά και μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου. Φιλοξενεί περισσότερους από 127 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι στοιβάζονται σε μια έκταση που έχει το μισό μέγεθος της Καλιφόρνιας.

Αλλά ίσως ένα από τα πράγματα που δεν γνωρίζουν οι άνθρωποι για την Ιαπωνία είναι το πόσο καθαρή και ασφαλής είναι. Μπορείτε να αφήσετε τα πράγματά σας σε ένα παγκάκι σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό του Τόκιο και να επιστρέψετε δύο ώρες αργότερα και θα είναι ακόμα εκεί. Και δεν θα δείτε ποτέ σκουπίδια στους δρόμους ή στα πάρκα. Παρά το γεγονός ότι είναι μια τόσο πυκνοκατοικημένη πόλη, το Τόκιο θα μπορούσε να δώσει στη Σιγκαπούρη το προβάδισμα όσον αφορά την καθαριότητα – μπορείτε να περπατάτε ξυπόλητοι χωρίς να αναρωτιέστε αν θα πατήσετε τσίχλα ή άλλα δυσάρεστα πράγματα που συναντάτε στους δρόμους των πόλεων σε όλο τον κόσμο.

Οι Ιάπωνες είναι γνωστοί για τις τελετουργίες ομορφιάς, την τέχνη, το φαγητό και τον ανέμελο τρόπο ζωής τους. Όπως διαπίστωσα στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Ιαπωνία, οι Ιάπωνες ζουν μια πολύ πιο απλή ζωή από πολλούς Δυτικούς.

Από την παραδοσιακή κουζίνα τους μέχρι το διάσημο στυλ μακιγιάζ των γκέισα, εδώ είναι μερικά μαθήματα από την Ιαπωνία που μπορούμε να μάθουμε για το πώς να ζούμε με περίσκεψη και με λιγότερα.

Ζήστε απλά στην Ιαπωνία
Ζήστε απλά στην Ιαπωνία

Ζήστε απλά

Οι Ιάπωνες είναι μάστορες στο να ζουν με λιγότερα. Σε μια χώρα όπου ο χώρος είναι τόσο περιορισμένος, οι Ιάπωνες έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα μικρά τους διαμερίσματα χτίζοντας προς τα πάνω και όχι προς τα έξω. Έχουν αναπτύξει έξυπνες λύσεις αποθήκευσης, όπως κρυφά συρτάρια κάτω από τα κρεβάτια και τραπέζια που διπλώνουν όταν δεν χρησιμοποιούνται. Τα πάντα είναι σχεδιασμένα ώστε να διπλώνονται ή να κρύβονται για να δημιουργείται περισσότερος χώρος. Η ακαταστασία δεν υπάρχει σε αυτή τη χώρα επειδή δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτήν! Αυτό θα πρέπει να αποτελεί έμπνευση για όλους μας – δεν χρειαζόμαστε πολλά για να επιβιώσουμε ή ακόμα και να ευδοκιμήσουμε – είναι μόνο τα πράγματα που μας εμποδίζουν.

Βρείτε χρόνο για τσάι (ή καφέ).

Η κουλτούρα του τσαγιού λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη στην Ιαπωνία, όπου συνηθίζεται να γίνονται τελετές τσαγιού, να πίνετε πράσινο τσάι matcha σε ναούς ή απλώς να απολαμβάνετε ζεστό πράσινο τσάι, ενώ αφιερώνετε χρόνο για να χαλαρώσετε και να σκεφτείτε τι είναι σημαντικό στη ζωή.

Αποδεχτείτε την αλλαγή ως μέρος της ζωής

Ζούμε σε μια κουλτούρα που εξισώνει την αλλαγή με την πρόοδο – κάτι που πρέπει να αγκαλιάζουμε αντί να αντιστεκόμαστε. Αλλά το wabi-sabi μας υπενθυμίζει ότι υπάρχουν στιγμές που πρέπει να αποδεχτούμε την αλλαγή αντί να την πολεμήσουμε.

Φροντίστε τα υπάρχοντά σας

Οι Ιάπωνες είναι πολύ περήφανοι για τα πράγματά τους, γι’ αυτό και θα δείτε πολλούς από αυτούς με σχεδόν καινούργια αντικείμενα που μοιάζουν πάνω από 10 ετών. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από ένα αυτοκίνητο μέχρι ένα διαμέρισμα. Οι Ιάπωνες έχουν κατακτήσει την τέχνη του να διατηρούν τα πράγματα σε καλή κατάσταση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να είναι ακόμη και μεγαλύτερο από την αναμενόμενη διάρκεια ζωής του ίδιου του αντικειμένου!

Μοιραστείτε με άλλους

Οι Ιάπωνες είναι πολύ γενναιόδωροι με το χρόνο και τους πόρους τους. Τους αρέσει να μοιράζονται ό,τι έχουν με τους άλλους και συχνά προσκαλούν καλεσμένους στο σπίτι τους για γεύματα ή ποτά χωρίς κάποια ειδική περίσταση. Η πιο συνηθισμένη απάντηση όταν λαμβάνουν μια πρόσκληση είναι „Σας ευχαριστώ”.

Να είστε ευγενικοί και να σέβεστε

Οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι πρέπει να φέρεστε στους άλλους όπως θα θέλατε να φέρονται στον εαυτό σας. Λένε πάντα „παρακαλώ” και „ευχαριστώ” σε όποιον συναντούν, ακόμη και αν είναι άγνωστοι. Δεν έρχονται σε οπτική επαφή με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καλά, καθώς αυτό θεωρείται αγένεια στην κουλτούρα τους.

Σεβαστείτε την ηλικία σας και τους μεγαλύτερους

Να σέβεστε την ηλικία σας και τους μεγαλύτερους. Οι Ιάπωνες σέβονται τους ηλικιωμένους τους και τους δίνουν προτεραιότητα όταν πρόκειται για θέσεις σε τρένα και λεωφορεία. Υποκλίνονται επίσης για να δείξουν σεβασμό στην ηλικία και τη σοφία τους.

Ηρεμήστε, δεν υπάρχει λόγος να βιαστείτε.
Επιβράδυνε, δεν υπάρχει λόγος να βιάζεσαι

Πιο σιγά, δεν υπάρχει λόγος να βιάζεστε

Σε όλη την κουλτούρα τους, οι Ιάπωνες φαίνεται να παίρνουν το χρόνο τους με τα πάντα. Προβλέπουν τα προβλήματα πριν εμφανιστούν και προσπαθούν να τα αποτρέψουν. Δεν βιάζονται στη ζωή και δεν προσπαθούν να κάνουν τα πράγματα γρήγορα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην επιχειρηματική τους κουλτούρα, όπου κάθε βήμα μιας αλληλεπίδρασης ή ενός έργου θεωρείται εξίσου σημαντικό με το προηγούμενο.

Μην φοβάστε να ξεχωρίσετε από το πλήθος

Ενώ η ιαπωνική κουλτούρα συχνά εξυμνεί τη συμμόρφωση στην πράξη, δίνει επίσης στους ανθρώπους μεγάλη ελευθερία να εκφράζονται μέσω των χόμπι ή των τομέων ενδιαφέροντός τους. Αυτό έχει οδηγήσει σε απίστευτα διαφορετικές υποκουλτούρες και μια ακμάζουσα δημιουργική σκηνή – από τα anime και τα manga μέχρι τις γκαλερί τέχνης και τα μουσικά φεστιβάλ.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.