Καλλιέργεια άνηθου – στο έδαφος, υπό κάλυψη ή μήπως σε γλάστρες;

Uprawa kopru - w gruncie, pod osłonami, a może w doniczkach?

Uprawa kopru - w gruncie, pod osłonami, a może w doniczkach?

- διαφήμιση -

Ο άνηθος του κήπου είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται συνήθως σε πολλά πιάτα. Είναι εξαιρετικός τόσο ως ωμή προσθήκη σε σαλάτες και άλλα κρύα πιάτα, αλλά και για να προσθέσει ποικιλία σε ζεστά πιάτα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αξίζει να ξεκινήσετε τον δικό σας σπιτικό άνηθο. Πώς τον καλλιεργείτε; Είναι προτιμότερο να τον καλλιεργήσετε στο έδαφος, κάτω από καλύμματα ή σε δοχεία; Ποιες συμβουλές φροντίδας αξίζει να έχετε υπόψη σας; Αυτά τα ερωτήματα θα συζητηθούν σε αυτό το άρθρο.

Καλλιέργεια άνηθου στο έδαφος

Η σπορά του άνηθου στο έδαφος είναι μία από τις καλύτερες επιλογές, πράγμα που δεν σημαίνει βέβαια ότι η καλλιέργειά του κάτω από καλύμματα ή σε δοχεία δεν θα είναι καρποφόρα. Γιατί αυτή είναι μια θετική επιλογή; Επειδή ο άνηθος παράγει ουσίες που βελτιώνουν την καλλιέργεια των φυτών που φυτεύονται κοντά του. Μπορεί να σπαρθεί από τα μέσα Απριλίου έως τον Αύγουστο και από τα μέσα Οκτωβρίου έως τον Δεκέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ένα από τα λαχανικά που μπορούν να φυτευτούν σχεδόν όλο το χρόνο. Οι σπόροι άνηθου είναι επίπεδοι και επιμήκεις και πρέπει να σπέρνονται απευθείας στο έδαφος, σε γενικά καλά ηλιόλουστες περιοχές. Πώς τον σπέρνετε; Αυτό μπορεί να γίνει ομοιόμορφα σε σειρές, ή τυχαία σπέρνοντάς τον μαζί με άλλα φυτά, όπως τα αγγούρια, και αξίζει να θυμάστε να επαναλαμβάνετε τη σπορά κάθε λίγες εβδομάδες για να εξασφαλίσετε μια άφθονη και σταθερή σοδειά. Το έδαφος στο οποίο θα φυτευτεί δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Φυσικά, θα πρέπει να θυμάται κανείς να λιπαίνει το έδαφος και να φροντίζει για την εξάλειψη των ζιζανίων. Οι φυτείες πρέπει να αρδεύονται σε περιόδους ξηρασίας.

Καλλιέργεια άνηθου υπό κάλυψη

Ο άνηθος μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί υπό κάλυψη. Οι απαιτήσεις του φυτού παραμένουν οι ίδιες με αυτές της σποράς στο έδαφος. Μπορείτε να επιλέξετε πλαστικές σήραγγες ή μίνι πλαστικές σήραγγες για το σκοπό αυτό. Αξίζει να θυμάστε να χρησιμοποιείτε καλύμματα επαρκούς ύψους για να μπορέσει ο άνηθος να αναπτυχθεί σωστά και, όπως γνωρίζετε, είναι ένα λαχανικό που αναπτύσσεται έντονα προς τα πάνω. Η χρήση καλυμμάτων μπορεί επίσης να προστατεύσει τον άνηθο από ενδεχόμενους παγετούς, τους οποίους δεν ανέχεται. Τα καλύμματα παρέχουν επίσης στα φυτά αποτελεσματική προστασία από τους ισχυρούς ανέμους.

Καλλιέργεια άνηθου σε δοχεία

Ο άνηθος μπορεί επίσης να σπαρθεί σε δοχεία στο σπίτι. Η λύση αυτή είναι ιδανική για όσους δεν διαθέτουν δικό τους κήπο ή χωράφι όπου μπορεί να φυτευτεί άνηθος. Τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν καλλιεργείτε άνηθο σε γλάστρες; Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να επιλέξετε τα κατάλληλα δοχεία. Είναι προτιμότερο να αγοράσετε κεραμικές γλάστρες, ή εκείνες που είναι κατασκευασμένες από πηλό. Τα μεταλλικά δοχεία δεν συνιστώνται λόγω του πιθανού κινδύνου να σαπίσει το φυτό. Το δοχείο με τον άνηθο πρέπει να έχει διάμετρο τουλάχιστον 10 cm. Η θέση του άνηθου στο δοχείο πρέπει να είναι ηλιόλουστη και προστατευμένη από τον άνεμο. Όσον αφορά το πότισμα – όταν καλλιεργείτε άνηθο σε γλάστρες, ποτίζετε τακτικά και μην αφήνετε το χώμα του να στεγνώσει. Τις ηλιόλουστες και ζεστές ημέρες, αξίζει να τον ποτίζετε έως και δύο φορές την ημέρα και να τον ραντίζετε. Όταν συζητάμε για τις εδαφικές συνθήκες, αξίζει να αναφέρουμε ότι η καλύτερη επιλογή θα είναι ένα ασβεστούχο χώμα, ή έδαφος με χούμο, που είναι γόνιμο και επίσης καλά στραγγιζόμενο. Ο άνηθος που καλλιεργείται σε δοχεία, σπάνια προσβάλλεται από παράσιτα, είναι ανθεκτικό φυτό. Πότε συγκομίζεται ο άνηθος; Αυτό μπορεί να γίνει ήδη πριν από την έκπτυξη των λουλουδιών.

Όπως μπορείτε να δείτε, η καλλιέργεια του άνηθου δεν είναι περίπλοκη και μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία στο έδαφος καθώς και υπό κάλυψη ή σε δοχεία. Αξίζει να επιλέξετε την καλλιέργειά του, η οποία δεν είναι απαιτητική. Ο άνηθος αναπτύσσεται γρήγορα, βελτιώνει την καλλιέργεια άλλων φυτών που καλλιεργούνται κοντά του και είναι ανθεκτικός σε όλες τις ασθένειες και τα παράσιτα.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.