Kreta - atrakcje, pogoda, klimat

Kreta - atrakcje, pogoda, klimat

- διαφήμιση -

ΗΚρήτη, ένα ελληνικό νησί, βρίσκεται στη νοτιοδυτική Μεσόγειο Θάλασσα. Είναι το μεγαλύτερο ελληνικό νησί και ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου. Η Κρήτη έχει μήκος 272 χιλιόμετρα και πλάτος 60 χιλιόμετρα. Η Κρήτη έχει πολύ πλούσια ιστορία και είναι πολιτιστικά μοναδική.

Κρήτη – γεωγραφία, κλίμα, καιρός

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου και ένα μέρος της Ελλάδας. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της θάλασσας, μεταξύ των νησιών της Αθήνας και της Ρόδου. Η Κρήτη έχει μήκος 260 χιλιόμετρα και πλάτος 60 χιλιόμετρα. Το νησί είναι ορεινό και η υψηλότερη κορυφή του είναι: Ψηλορείτης (2456 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), που βρίσκεται στην οροσειρά της Ίδης. Η Κρήτη κατοικείται από την Παλαιολιθική περίοδο, με τα παλαιότερα ίχνη κατοίκησης να χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή.

Στην Κρήτη έφτασαν οι πρώτοι κάτοικοι της Ευρώπης από την Ανατολή. Στην αρχαιότητα, η Κρήτη ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του μινωικού πολιτισμού. Τα πιο διάσημα κτίρια αυτής της περιόδου είναι οι λαβύρινθοι της Κνωσού και της Φαιστού και η ακρόπολη στα Γουρνιά. Από τον 7ο αιώνα π.Χ. η Κρήτη άρχισε να κατοικείται από τους Δωριείς και, από τον 6ο αιώνα π.Χ., από τους Έλληνες της ηπειρωτικής χώρας (γι’ αυτό και ονομάζεται „Νησί των Ελλήνων”). Στην αρχαιότητα η Κρήτη αποτελούσε σημαντικό σύνδεσμο στο εμπόριο μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Οθωμανών(16ος-19ος αιώνας), η τουρκική βιομηχανία αναπτύχθηκε στο νησί, αλλά η κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οδήγησε στην εγκαθίδρυση της ελληνικής δημοκρατίας (1830). Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Κρήτη αποτέλεσε σημαντικό στρατηγικό σημείο για τους Συμμάχους, με αποτέλεσμα να βρεθεί υπό γερμανικά πυρά (1941). Μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα, η Κρήτη είχε γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Θερμοκρασία στην Κρήτη
Θερμοκρασία στην Κρήτη

Η Κρήτη βρίσκεται στη μεσογειακή κλιματική ζώνη, οπότε ο καιρός στο νησί είναι ζεστός και ξηρός. Οι θερμοκρασίες εδώ κυμαίνονται από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι θερμότεροι μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, ενώ οι ψυχρότεροι μήνες είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Η Κρήτη έχει πολύ μεγάλο αριθμό ηλιόλουστων ημερών το χρόνο (2.500 ώρες κατά μέσο όρο).

Αξιοθέατα στην Κρήτη

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και ένα από τα πιο δημοφιλή στους τουρίστες. Είναι ιδιαίτερα ελκυστική λόγω των όμορφων παραλιών της, της κρυστάλλινης θάλασσας και του μοναδικού τοπίου της. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ο πλούτος της ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης, τον οποίο μπορείτε να ανακαλύψετε σε μια περιπατητική περιήγηση.

Ακολουθούν 10 αξιοθέατα που αξίζει να δείτε στην Κρήτη: 1.

Κόλπος Κραναίος – πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Κρήτης και έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς μεταξύ των τουριστών. Ο κόλπος του Κραναίου είναι διάσημος για τις όμορφες παραλίες του και τη γαλαζοπράσινη θάλασσά του.

2. Παραλία Μπάλος – αυτή η διάσημη παραλία βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Κρήτης και προσφέρει όμορφη θέα και την ευκαιρία να κολυμπήσετε στη γαλάζια θάλασσα.

3. Νησί Ντία – η Ντία είναι ένα μικρό ερημονήσι που βρίσκεται ακριβώς έξω από τις ακτές της Κρήτης. Αποτελεί ιδανικό μέρος για περπάτημα ή παραθαλάσσια βόλτα λόγω των όμορφων αμμωδών παραλιών του.

4. Κόλπος Ελαφονησίου – Το Ελαφονήσι είναι ένα άλλο όμορφο μέρος στην Κρήτη που φημίζεται για τις λευκές παραλίες του και την τιρκουάζ θάλασσα. Αξίζει να κάνετε ένα ταξίδι εκεί αν ψάχνετε για ηρεμία και χαλάρωση.

5. Σαμαριά – Η Σαμαριά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μονοπάτια πεζοπορίας στην Κρήτη, το οποίο οδηγεί μέσα από το βαθύ φαράγγι του ποταμού Σαμαριά. Αυτό το μονοπάτι είναι ιδιαίτερα ελκυστικό λόγω του μοναδικού τοπίου και της όμορφης θέας του.

6. Κνωσός – Η Κνωσός είναι η μεγαλύτερη και διασημότερη πόλη της αρχαίας Κρήτης. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της.

7. Ηράκλειο – Το Ηράκλειο είναι η πρωτεύουσα της Κρήτης και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Αυτή η πόλη προσφέρει πολλά τουριστικά αξιοθέατα, όπως ένα αρχαιολογικό μουσείο, ένα αρχαίο φρούριο και ένα λιμάνι.

8. Παραλία Μάταλα – Τα Μάταλα είναι μια παραλία που βρίσκεται λίγο έξω από το Ηράκλειο και φημίζεται για το μοναδικό τοπίο και την όμορφη θέα της. Είναι ένα ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε και να κάνετε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα.

9. Νήσος Σπιναλόγκα – Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί που βρίσκεται ακριβώς έξω από τις ακτές της Κρήτης και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του νησιού. Το νησί αυτό φημίζεται για τη γραφική του παραλία και την καθαρή του θάλασσα.

10. Ψηλορείτης – Υψηλό σε υψόμετρο 2.456 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο Ψηλορείτης είναι η υψηλότερη κορυφή της Κρήτης. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού, στο δήμο Ανωγείων. Ο Ψηλορείτης έχει το δικό του ορεινό συγκρότημα που ονομάζεται Ίδα. Το όνομα του βουνού προέρχεται από την αρχαία ονομασία της Κρήτης – Ίδα. Ο Ψηλορείτης είναι ιερό βουνό για τους κατοίκους της Κρήτης. Υπάρχουν πολλοί ναοί και αρχαιολογικοί χώροι γύρω από την κορυφή.

Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στην Κρήτη;

Οι τιμές για τα ταξίδια στην Κρήτη ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Οι πιο σημαντικοί είναι η εποχή, ο αριθμός των ατόμων και το επίπεδο του ξενοδοχείου που επιλέγεται. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, οι τιμές είναι υψηλότερες και τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι ήδη κλεισμένα. Επομένως, είναι σκόπιμο να αρχίσετε να προγραμματίζετε τις διακοπές σας και να κάνετε κράτηση ξενοδοχείων από τώρα. Να θυμάστε επίσης ότι η Κρήτη είναι προσβάσιμη με αεροπλάνο ή πλοίο.

Τα πλοία είναι φθηνότερα, αλλά το ταξίδι διαρκεί περισσότερο. Οι τιμές των ξενοδοχείων στην Κρήτη ποικίλλουν επίσης. Τα φθηνότερα ξενοδοχεία μπορείτε να βρείτε στις μικρότερες τουριστικές πόλεις, ενώ τα ακριβότερα είναι τα all-inclusive ξενοδοχεία στις μεγάλες τουριστικές πόλεις, όπως το Ηράκλειο ή τα Χανιά. Συνοψίζοντας, η τιμή ενός ταξιδιού στην Κρήτη ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι φθηνότερες εκδρομές μπορούν να βρεθούν από περίπου 1 .400 zł την εβδομάδα για ένα άτομο.

Για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, καλό είναι να αρχίσετε να προγραμματίζετε τις διακοπές σας από τώρα και να κλείσετε ξενοδοχεία και αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να πετάξετε προς την Κρήτη;

Η Κρήτη είναι ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή ελληνικά νησιά. Κάθε χρόνο, πολλοί τουρίστες έρχονται εδώ για να κάνουν ένα διάλειμμα από τα καθημερινά τους προβλήματα και να χαλαρώσουν σε ένα όμορφο περιβάλλον. Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να πετάξετε προς την Κρήτη;

Αξίζει να έρθετε εδώ τον Μάιο ή τον Ιούνιο, καθώς αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία οι θερμοκρασίες είναι ήδη αρκετά υψηλές και υπάρχουν ακόμα λίγοι τουρίστες. Αυτή την περίοδο μπορείτε να απολαύσετε την παραλία με ηρεμία και να κάνετε ηλιοθεραπεία χωρίς πολυκοσμία.

Αν κάποιος προτιμά πιο δραστήριες διακοπές, αξίζει να έρθει στην Κρήτη τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Τότε οι θερμοκρασίες είναι ήδη λίγο χαμηλότερες, αλλά οι μέρες είναι περισσότερες και μπορείτε να κάνετε πολλά αξιοθέατα. Σημειώστε ότι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου (Ιούλιος – Αύγουστος) υπάρχουν πολλοί τουρίστες και οι τιμές είναι υψηλότερες τότε. Επομένως, αξίζει να εξετάσετε άλλες ημερομηνίες άφιξης.

Συνολικά, η Κρήτη είναι ένας ιδανικός προορισμός διακοπών για όλους – προσφέρει όμορφες παραλίες, ζεστές θάλασσες και πληθώρα αξιοθέατων για να επισκεφθείτε.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.