Μια σακούλα ρύζι kcal – ή πόσες θερμίδες έχει μια σακούλα μαγειρεμένο ρύζι – το ελέγχουμε!

Torebka ryżu kcal - czyli ile kalorii ma torebka ugotowanego ryżu - sprwadamy!

Torebka ryżu kcal - czyli ile kalorii ma torebka ugotowanego ryżu - sprwadamy!

- διαφήμιση -

Πολλοί από εμάς επιλέγουμε το ρύζι ως βασικό γεύμα, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες θερμίδες σας παρέχει ένα σακουλάκι αυτού του προϊόντος; Στο σημερινό άρθρο, εξετάζουμε πιο προσεκτικά την περιεκτικότητα του ρυζιού σε θερμίδες και ανακαλύπτουμε ποιες άλλες θρεπτικές αξίες φέρει αυτό το δημοφιλές διατροφικό συστατικό.

Ρύζι – βασικές πληροφορίες

Το ρύζι είναι ένα από τα σημαντικότερα δημητριακά παγκοσμίως, αποτελώντας τη βάση της διατροφής για πολλούς πολιτισμούς. Η δημοτικότητά του οφείλεται στην ευκολία καλλιέργειάς του, την ευελιξία του στο μαγείρεμα και τη θρεπτική του αξία. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ από πού προέρχεται το ρύζι και ποιες ιδιότητες έχει;

Τύποι ρυζιού

Το ρύζι (Oryza L.) είναι ένα γένος δημητριακών της οικογένειας των πανικοειδών, το οποίο περιλαμβάνει 25 είδη. Βρίσκεται σε θερμές και θερμές κλιματικές ζώνες σε όλο τον κόσμο. Ανάλογα με το είδος και την επεξεργασία, το ρύζι μπορεί να διαφέρει σε χρώμα, γεύση και θρεπτική αξία. Για παράδειγμα, το άγριο ρύζι, γνωστό και ως βρώμη του νερού, είναι πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες, γεγονός που το καθιστά πιο πολύτιμο από το καστανό ρύζι όσον αφορά τη διατροφική του αξία.

Η προέλευση του ρυζιού

Όλες οι γνωστές σήμερα καλλιέργειες ρυζιού προέρχονται από δύο βασικά είδη: Oryza sativa, που είναι η πιο πρωταρχική ποικιλία, και Oryza glaberrima. Το ρύζι καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου, αλλά οι μεγαλύτερες φυτείες βρίσκονται στην Ασία, όπου αποτελεί βασικό διατροφικό προϊόν για την πλειονότητα του πληθυσμού.

Η χρήση του ρυζιού στη μαγειρική

Το ρύζι είναι εξαιρετικά ευέλικτο στην κουζίνα. Μπορεί να βράσει, να τηγανιστεί, να ψηθεί ή να μαγειρευτεί στον ατμό. Αποτελεί τη βάση πολλών παραδοσιακών πιάτων, όπως το ριζότο, η παέγια ή το σούσι. Ανάλογα με τον τύπο και τη μέθοδο παρασκευής, το ρύζι μπορεί να έχει διαφορετικές υφές και γεύσεις, καθιστώντας το ιδανικό συστατικό για πειραματισμούς στην κουζίνα. Ελέγξτε επίσης: Πόσο πρέπει να μαγειρευτεί το ρύζι;

Περίληψη

Το ρύζι δεν είναι μόνο μια γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα, αλλά και μια πολύτιμη πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών. Η ποικιλία και η ευελιξία του στην κουζίνα το καθιστούν ένα από τα πιο σημαντικά δημητριακά στον κόσμο. Όταν επιλέγετε ρύζι, αξίζει να δίνετε προσοχή στον τύπο και την προέλευσή του για να απολαμβάνετε πλήρως τη γεύση και τη θρεπτική του αξία.

Πόσες θερμίδες έχει ένα σακουλάκι μαγειρεμένο ρύζι;

Αν και η ακριβής περιεκτικότητα του ρυζιού σε θερμίδες μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη μέθοδο παρασκευής, κατά μέσο όρο 100 γραμμάρια μαγειρεμένου ρυζιού παρέχουν περίπου 130-150 kcal. Αν υποθέσουμε ότι μια τυπική σακούλα ρύζι ζυγίζει περίπου 100-125 γραμμάρια, αυτό σημαίνει ότι παρέχει μεταξύ 130 και 190 kcal. Ωστόσο, αξίζει να λάβετε υπόψη ότι η περιεκτικότητα του ρυζιού σε θερμίδες μπορεί να αυξηθεί αν του προσθέσετε σάλτσες, βούτυρο ή άλλα πρόσθετα.

Τύποι ρυζιού και περιεκτικότητα σε θερμίδες

Δεν έχουν όλοι οι τύποι ρυζιού την ίδια θερμιδική αξία. Για παράδειγμα, το καστανό ρύζι, το οποίο είναι λιγότερο επεξεργασμένο από το λευκό ρύζι, περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και έχει ελαφρώς υψηλότερη θερμιδική αξία. Το άγριο ρύζι, το οποίο είναι εκ των πραγμάτων χόρτο και όχι ρύζι, είναι χαμηλότερο σε θερμίδες και πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Διατροφικές αξίες του ρυζιού

Το ρύζι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή δημητριακά στον κόσμο, καθώς είναι γνωστό εδώ και περίπου 5 000 χρόνια. Η κοιτίδα του είναι η Ανατολική Ασία. Αποτελεί το κύριο βασικό διατροφικό προϊόν για περισσότερο από το μισό πληθυσμό του πλανήτη, ιδίως για εκείνους που ζουν στη Νότια και Ανατολική Ασία. Υπάρχουν πολλοί τύποι ρυζιού που διατίθενται στην αγορά, αλλά το λευκό ρύζι είναι το πιο συχνά καταναλισκόμενο.

Διατροφικές αξίες σε 100 γραμμάρια μαγειρεμένου λευκού ρυζιού:

 • Θερμιδική αξία: 130 kcal
 • Πρωτεΐνη: 2,69 g
 • Λιπαρά: 0,28 g
  • Κορεσμένα λιπαρά οξέα: 0,077 g
  • Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: 0,088 g
  • Πολυακόρεστα: 0,076 g
 • Υδατάνθρακες: 28,17 g
 • Φυτικές ίνες: 0,4 g

Βιταμίνες και μέταλλα ανά 100 g μαγειρεμένου λευκού ρυζιού:

 • (2%)
 • Βιταμίνη Β2: 0,013 mg (1%)
 • Βιταμίνη Β3: 0,40 mg (3%)
 • Βιταμίνη Β4: 0,39 mg (8%)
 • Βιταμίνη Β6: 0,093 mg (7%)
 • Φυλλικό οξύ: (1%)
 • Βιταμίνη Ε: 0,04 mg (0,4%)
 • Φώσφορος: Φώσφορος: 43,0 mg (6%)
 • Κάλιο: Κάλιο: 35,0 mg (1%)
 • Νάτριο: 1,0 mg (0,1%)
 • Ασβέστιο: 10,0 mg (1%)
 • Σίδηρος: 0,2 mg (1%)
 • Μαγνήσιο: 12,0 mg (3%)
 • Ψευδάργυρος: 0,49 mg (4%)
 • Χαλκός: (8%) Χαλκός: 0,069 mg (8%)
 • Σελήνιο: 7,5 µg (14%)

(% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για έναν ενήλικα)

Το ρύζι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Περιέχει σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης και σχεδόν καθόλου λίπος. Είναι επίσης πηγή βιταμινών, κυρίως βιταμινών Β, οι οποίες συμμετέχουν στις μεταβολικές διεργασίες, και βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Περίληψη

Το ρύζι δεν είναι μόνο πηγή θερμίδων, αλλά και πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών. Όταν επιλέγετε ρύζι, αξίζει να δίνετε προσοχή στον τύπο του ρυζιού και στον τρόπο παρασκευής του για να απολαύσετε όλα τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Να θυμάστε ότι το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή είναι το μέτρο και η ποικιλία, οπότε απολαύστε το ρύζι ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής!

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.