Νορβηγία – χώρα των φιόρδ, των χειμερινών σπορ … αλλά και της ακριβής μπύρας. Ένα σύντομο ταξίδι κάτω από τη σκανδιναβική χώρα!

Aksla Viewpoint, Ålesund, Norway

Aksla Viewpoint, Ålesund, Norway

- διαφήμιση -

Όταν σκέφτομαι τη Νορβηγία, μου περνούν από το μυαλό ζαφειρένια φιόρδ, που κόβουν βαθιά τη βραχώδη γη, και σμαραγδένια σέλαα, που αιχμαλωτίζουν το μυαλό του γοητευμένου παρατηρητή με τη μυσταγωγία τους. Ενώ στην Πολωνία (για να παραφράσω τη Maryla Rodowicz), δεν υπάρχει πραγματικός χειμώνας σήμερα, σε αυτή τη βορειότερη ευρωπαϊκή χώρα, υπάρχει άφθονο λευκό χιόνι. Τα υπέροχα χιονισμένα δάση, τα βουνά αλλά και οι παγωμένες λίμνες φέρνουν ακούσια στο μυαλό μου εικόνες του Άγιου Βασίλη. Αυτός ο κάτοικος της Φινλανδίας με τη λευκή γενειάδα, αν θελήσει να κάνει τώρα ένα ταξίδι με την άμαξα που έλκει τάρανδοι, δεν απέχει και πολύ από τον Νορβηγό γείτονά του. Μόλις τετρακόσια χιλιόμετρα. Τι είδους απόσταση είναι αυτή για έναν μαγικό αγγελιοφόρο που μπορεί να ταξιδέψει ολόκληρο τον κόσμο μέσα σε μία μόνο νύχτα; Αλλά το Βασίλειο της Νορβηγίας, όπως ονομάζεται επίσημα η σκανδιναβική χώρα, δεν έχει να κάνει μόνο με όμορφα παραμυθένια τοπία, σολομό και ψάρια.

Κάθε λάτρης των χειμερινών σπορ θα είναι εξοικειωμένος με ονόματα όπως Marit Bjørgen , Anders Jacobsen. Η χιονοδρόμος ιδιαίτερα κατάφερε να χαλάσει πολύ αίμα στους Πολωνούς φιλάθλους, ανταγωνιζόμενη την εξαιρετική μας Justyna Kowalczyk. Η Gauldal Express, όπως αποκαλούν οι Νορβηγοί την αθλήτριά τους, και το άσθμα της, ή μάλλον η φαρμακευτική αγωγή με την οποία αντιμετωπίστηκε, θα είναι για πάντα αντικείμενο διαμάχης. Μήπως οφείλει την επιτυχία της στο „ιατρικό ντόπινγκ” ; Αυτό μάλλον θα παραμείνει ένα μυστήριο.

Νορβηγία - χώρα των φιόρδ, των χειμερινών σπορ ... αλλά και της ακριβής μπύρας. Ένα σύντομο ταξίδι κάτω από τη σκανδιναβική χώρα!
Νορβηγία – η χώρα των φιόρδ, των χειμερινών σπορ … αλλά και της ακριβής μπύρας. Ένα σύντομο ταξίδι κάτω από τη σκανδιναβική χώρα!

Όταν γράφουμε για χειμερινά αθλήματα, πρέπει να αναφέρουμε και το άλμα με σκι. Η Νορβηγία είναι, φυσικά, η γενέτειρα του άλματος με σκι, καθώς και όλων των άλλων κλασικών χειμερινών αθλημάτων. Οι συνθήκες και το κλίμα εκεί είναι ιδανικές για το άλμα με σκι. Η σκανδιναβική χώρα κυριαρχεί εδώ και χρόνια στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουν κερδίσει συνολικά 329 χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια. Με αυτόν τον πρωτοφανή αριθμό, βασιλεύουν αδιαίρετα στην κατάταξη των μεταλλίων όλων των εποχών. Συγκριτικά, η Πολωνία βρίσκεται στην εικοστή τρίτη θέση. Υπάρχει αρκετή δουλειά μπροστά μας για να φτάσουμε την πρωτοπόρο.

Μιλώντας για τους Πολωνούς, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα στο Βασίλειο της Νορβηγίας. Υπάρχουν σχεδόν εκατό χιλιάδες από αυτούς. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι συμπατριώτες μας εγκαθίστανται σε τόσο μεγάλους αριθμούς στη βόρεια χώρα της σκανδιναβικής χερσονήσου. Ενώ ο εθνικός μέσος όρος στην Τρίτη Δημοκρατία της Πολωνίας ήταν τρεισήμισι χιλιάδες το 2019, στο Όσλο μπορεί κανείς να κερδίσει έως και δεκαοκτώ χιλιάδες ζλότι, μια κολοσσιαία διαφορά.

Aksla Viewpoint, Ålesund, Νορβηγία
Aksla Viewpoint, Ålesund, Νορβηγία

Φυσικά, οι αποδοχές είναι ανάλογες με το κόστος ζωής. Δεν είναι μυστικό ότι όλες οι σκανδιναβικές χώρες είναι από τα πιο ακριβά μέρη για να ζήσει κανείς στη γηραιά ήπειρο. Η πρωτεύουσα, το προαναφερθέν Όσλο, πρωτοστατεί εδώ. Για μια μπύρα σε μια από τις τοπικές παμπ, πρέπει να πληρώσετε περίπου 80-90 νορβηγικές κορώνες, δηλαδή πάνω από σαράντα ζλότυ.

Ωστόσο, αν, παρά τις τόσο υψηλές τιμές, αποφασίσει κανείς να αγοράσει ένα κουτάκι του χρυσού ποτού, θα πρέπει να θυμάται την απαγόρευση της κατανάλωσής του σε δημόσιους χώρους. Οι Νορβηγοί είναι πολύ ευαίσθητοι σε αυτό το σημείο. Μπορεί επίσης να εκπλαγείτε αν, τις καθημερινές μετά τις 8 μ.μ., θελήσετε να αγοράσετε άλλη μια μερίδα αλκοολούχου ποτού. Δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε, γιατί πολύ απλά, αυτό απαγορεύεται. Το Σάββατο, έχουμε ακόμη λιγότερο χρόνο. Διότι μόνο μέχρι τις 6 μ.μ. – ο εφιάλτης κάθε φοιτητή. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι οι τουρίστες σε ένα ξένο ταξίδι στην πρωτεύουσα εφοδιάζονται με τις δικές τους αλκοολούχες προμήθειες. Ωστόσο, πρέπει να έχουν υπόψη τους τα τελωνειακά όρια. Η υπέρβαση της επιτρεπόμενης ποσότητας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο οικονομικές αλλά και νομικές. Συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης.

Αν και, όταν επισκέπτεται μια φυλακή, κάθε εξόριστος θα εκπλαγεί ιδιαίτερα ευχάριστα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φυλακές στη Νορβηγία είναι εξαιρετικά πολυτελείς σε σύγκριση, για παράδειγμα, με την Białołęka στη Βαρσοβία ή την Wronki στη Wielkopolska. Οι κατάδικοι φιλοξενούνται σε άνετα επιπλωμένα, ευρύχωρα κελιά. Έχουν πρόσβαση σε βιβλιοθήκη, γυμναστήριο και μερικές φορές ακόμη και σε έναν μικρό κινηματογράφο. Παρά τις ανέσεις αυτές, υπάρχουν ορισμένοι κρατούμενοι που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες. Ο Άντερς Μπρέιβικ, για παράδειγμα, ο οποίος παραπονέθηκε για λογοκρισία της αλληλογραφίας του και για το ακατάλληλο φαγητό μικροκυμάτων.

Αυτός ο μαζικός δολοφόνος και εξτρεμιστής, ο οποίος διέπραξε δύο εν ψυχρώ τρομοκρατικές επιθέσεις στις 22 Ιουλίου 2011 στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια. Σε αυτές σκοτώθηκαν συνολικά 77 άνθρωποι. Κυρίως νέοι άνθρωποι. Αυτή η τραγωδία θα παραμείνει για πάντα μια μαύρη σελίδα στην κατάλευκη ιστορία της Νορβηγίας.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.