Wikingowie przybywają do Ameryki

Wikingowie przybywają do Ameryki

- διαφήμιση -

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι Βίκινγκς ήταν πολεμιστές και ναυτικοί που κατοικούσαν στη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία για αιώνες. Αναζητώντας νέα εδάφη, άρχισαν να ταξιδεύουν δυτικά ήδη από τον 9ο αιώνα. Γύρω στο 860, μια μικρή ομάδα τους έφτασε στην Ισλανδία και εγκαταστάθηκε εκεί. Κατά τη διάρκεια των πολλών ταξιδιών τους προς τη Δύση, οι Βίκινγκς ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που ανακάλυψαν την Αμερική. Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι γύρω στο 900, ένα πλοίο των Βίκινγκς με επικεφαλής κάποιον Gunnbjorn απέπλευσε από τη Νορβηγία προς την Ισλανδία. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων εξετράπη της πορείας του. Ο Gunnbjorn είδε τότε μια νέα γη, για την οποία μίλησε κατά την επιστροφή του στην Ισλανδία. Αυτή η ιστορία κινητοποίησε σε μεγάλο βαθμό τους Βίκινγκς να ξεκινήσουν την αναζήτηση μιας νέας χώρας. Στη συνέχεια, αξίζει να μιλήσουμε για τον Έρικ τον Κόκκινο. Ήταν ένας Νορβηγός που είχε καταδικαστεί σε τριετή εξορία για φόνο. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτά τα τρία χρόνια για να αναζητήσει νέες αποικίες και ενδιαφέρθηκε πολύ για το μέρος που είχε δει ο Gunnbjorn. Μετά από ένα επικίνδυνο ταξίδι, έφτασε σε αυτή τη χώρα. Ωστόσο, διαπίστωσε ότι τόσο το τοπίο όσο και το κλίμα ήταν πολύ σκληρά για τους ανθρώπους. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι ο Έρικ ο Κόκκινος ήθελε και άλλοι Βίκινγκς να πλεύσουν μαζί του στη Γροιλανδία, γι’ αυτό και μάλλον ατυχέστατα ονόμασε αυτή τη μη φιλική γη Πράσινη Ήπειρο. Γύρω στο 986, έπεισε μια ομάδα αποίκων να εγκατασταθούν στη νέα περιοχή.

Έπειτα από ένα πολύ εξαντλητικό ταξίδι, η αποστολή έφτασε στη Γροιλανδία το καλοκαίρι, όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για τη δημιουργία γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η αποικία σύντομα μεγάλωσε και οι έποικοι μπόρεσαν να ασχοληθούν με το εμπόριο με τη Σκανδιναβία. Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι λίγο αργότερα ένας Νορβηγός ονόματι Bjarni Herjolfsson ξεκίνησε προς τη Γροιλανδία, αλλά μπέρδεψε τον δρόμο του λόγω καταιγίδας και ομίχλης, και όταν το συνειδητοποίησε αυτό, η στεριά αναδύθηκε από την ομίχλη. Δεν ήταν η σκληρή γη που περίμενε να βρει όταν ξεκίνησε για τη Γροιλανδία. Η νέα γη ήταν δασώδης και ορεινή. Όπως αποδείχθηκε, οι καταιγίδες τον είχαν απομακρύνει πολύ από τη νοτιοδυτική γωνία της Γροιλανδίας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό που είδε ο Bjarni ήταν η βορειοανατολική ακτή της Αμερικής. Όταν τελικά έφτασε στη Γροιλανδία, ενημέρωσε αμέσως τους άλλους αποίκους για την ανακάλυψή του. Αντίθετα, ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του στην αμερικανική ήπειρο ήταν ο γιος του Έρικ του Κόκκινου, ο Λέιφ Έρικσον. Γύρω στο 1000, αυτός και οι σύντροφοί του εγκατέλειψαν τη Γροιλανδία και έπλευσαν με νοτιοδυτική κατεύθυνση. Έφτασαν τρεις φορές στην ανατολική ακτή της Αμερικής. Ο Λέιφ έδωσε σε κάθε ένα από αυτά τα μέρη ονόματα: Markland („δασώδης γη”, πρόκειται για τη σημερινή περιοχή του Λαμπραντόρ)- Heluland („σκληρή γη”, λόγω του βραχώδους τοπίου, πρόκειται για τη σημερινή γη του Μπάφιν)- Vinland („γη της αμπέλου”- οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι, αλλά ίσως πρόκειται για την περιοχή της σημερινής Νέας Αγγλίας ή της Νέας Γης). Οι άνθρωποι του Ericsson πέρασαν τον χειμώνα στη Vinland και στη συνέχεια επέστρεψαν στη Γροιλανδία για να αναφέρουν την ανακάλυψή τους.

Ένας Βίκινγκ στην Αμερική;
Ένας Βίκινγκ στην Αμερική;

Αξίζει να γνωρίζουμε ότι αν και ο ίδιος ο Λέιφ δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στην Αμερική, ο αδελφός του, ο Θόρβαλντ, ξεκίνησε το 1002 για να ιδρύσει μια νέα αποικία εκεί. Αυτός και οι άνδρες του βρήκαν τη Βίνλαντ, αλλά δεν ήταν προετοιμασμένοι για την εχθρική υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι Ινδιάνοι της Αμερικής (που οι Βίκινγκς αποκαλούσαν Σκράλινγκς). Ο Thorwald σκοτώθηκε σε μια συμπλοκή και οι αποθαρρυμένοι σύντροφοί του επέστρεψαν στη Γροιλανδία. Οι απόγονοι του Έρικ του Κόκκινου προσπάθησαν άλλες δύο φορές να ιδρύσουν αποικία στο Βίνλαντ. Η νύφη του Έρικ, η Γκούντριντ, και ο δεύτερος σύζυγός της έλαβαν μέρος στην πρώτη αποστολή. Εγκαταστάθηκαν εκεί και δημιούργησαν οικογένεια, και μάλιστα στάθηκαν τυχεροί στο εμπόριο με τους Σκράλινγκ. Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ των εποίκων και των ιθαγενών επιδεινώθηκαν αργότερα. Οι Βίκινγκς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να επιστρέψουν στη Γροιλανδία. Τελικά εγκαταστάθηκαν στην Ισλανδία. Αντίθετα, η κόρη του Έρικ, η Φρέιντις, ηγήθηκε της δεύτερης εκστρατείας. Ωστόσο, και αυτή δεν μπόρεσε να δημιουργήσει καλές σχέσεις με τους Ινδιάνους. Η ίδια δημιούργησε χάος μεταξύ του λαού της και σκότωσε αρκετούς από τους συντρόφους της. Αξίζει να αναφέρουμε εν κατακλείδι ότι η θεωρία ότι οι Βίκινγκς έφτασαν στην Αμερική ήταν πολύ δημοφιλής για πολλά χρόνια, αλλά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 δεν υπήρχαν αξιόπιστες αποδείξεις γι’ αυτήν. Υπήρχαν επίσης αμφιβολίες σχετικά με έναν χάρτη της βορειοανατολικής ακτής που λέγεται ότι χρονολογείται από την εποχή των Βίκινγκς, ο οποίος αποδείχθηκε ψευδής. Όμως το 1968, βρέθηκαν τα απομεινάρια ενός οικισμού των Βίκινγκς στο Νιουφάουντλαντ, παρέχοντας αποδείξεις ότι οι Βίκινγκς είχαν καταφέρει να φτάσουν στην Αμερική.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.