Ο πλήρης οδηγός για το νησί της Κιμώλου στην Ελλάδα

- διαφήμιση -

Πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Κίμωλο

Όπως πολλά ελληνικά νησιά, η Κίμωλος είναι ένα νησί με πρόσβαση στην πανέμορφη θάλασσα και φημίζεται για τη φιλοξενία των ντόπιων. Υπάρχουν μερικές υπέροχες παραλίες και η έλλειψη τουριστών και γενικότερα εμπορευματοποίησης είναι ένα μεγάλο μέρος της γοητείας της διαμονής στο νησί της Κιμώλου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Κιμώλου περιλαμβάνουν: Το νησί της Κίμωλου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά της Ευρώπης:

Παραλίες της Κιμώλου

Η παραλία Αλυκή βρίσκεται αρκετά κοντά στο Χωριό και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες με μια μεγάλη, αμμώδη έκταση με ήρεμα, κρυστάλλινα νερά. Υπάρχει μια καλή ταβέρνα, η Sardis, και αρκετά μέρη για να μείνετε, όπως το Giannis Studios.

Η παραλία Μπονάτσα είναι η επόμενη και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες με τη νότια πλευρά της να την προστατεύει καλά από τον άνεμο του Μελτεμιού και μερικά καλά μέρη για διαμονή, όπως το Bonatsa Beach House, ακριβώς πάνω στην παραλία.

Η παραλία Καλαμίτσι είναι δίπλα στα δυτικά και διαθέτει επίσης αρκετές ταβέρνες σε κοντινή απόσταση από την παραλία.

Η παραλία Ψάθι είναι η πιο δημοφιλής του νησιού και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο λιμάνι με πολλές ψαροκαλύβες, καφετέριες και γοητευτικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και το υπέροχο ξενοδοχείο Psathi Blue.

Στα βόρεια του Πάσθη βρίσκονται οι παραλίες Ρέμα, Ελέφαντας και Καρράς. Αυτές οι μικρές παραλίες προστατεύονται από βραχώδεις όρμους και είναι ιδανικές για κολύμπι με αναπνευστήρα.

Η παραλία Κλήμα είναι επίσης δημοφιλής, όπως και ο Άγιος Γεώργιος στα βορειοανατολικά του νησιού. Αυτή η παραλία έχει πολύ λευκή άμμο και είναι αρκετά προστατευμένη, καθιστώντας την μια από τις ομορφότερες των Κυκλάδων.

Στη δυτική πλευρά του νησιού βρίσκονται η Παραλία Ντεκά, τα Ελληνικά, η Μαυροσπηλιά και ο Λάκος. Όλα αυτά έχουν φυσικά υπέροχα ηλιοβασιλέματα και τα Ελληνικά έχουν υπέροχα λευκά βράχια που μπορείτε να βρείτε και στο Σαρακήνικο της Μήλου.

Κατά μήκος του βόρειου τμήματος του νησιού βρίσκονται οι παραλίες Παραλία Βρόμου, Μοναστήρι και Σούφι, αλλά χρειάζεστε πραγματικά ένα όχημα 4×4 για να έχετε πρόσβαση σε αυτές.

Συμβουλή – υπάρχει καλή συγκοινωνία με λεωφορεία σε μεγάλο μέρος του νησιού, και μπορείτε φυσικά να πληρώσετε για να νοικιάσετε αυτοκίνητο για να επισκεφθείτε κάποιες από τις παραλίες που δεν εξυπηρετούνται.

Μνημεία και μουσεία στην Κίμωλο

Μητροπολιτικός ναός της Παναγίας Οδηγήτριας

Στο νησί υπάρχουν περισσότερες από 100 εκκλησίες, πολλές από τις οποίες είναι βυζαντινά μνημεία. Οι κάτοικοι της Κιμώλου έχτισαν και διατήρησαν αυτές τις εκκλησίες και είναι πολύ περήφανοι γι’ αυτές.

Αυτή η υπέροχη εκκλησία είναι ένα από τα πρώτα κτίρια που θα δείτε όταν φτάσετε στο λιμάνι του Ψαθιού. Χτίστηκε το 1874 και ήταν ένα κοινοτικό έργο που ολοκληρώθηκε από όλους τους κατοίκους του νησιού.

Κάστρο Κιμώλου (Κάστρο)

Τα ερείπια του Κάστρου αποτελούν μέρος του Παλαιού Χωριού.

Τα περισσότερα από τα σπίτια του εξωτερικού κάστρου έχουν διασωθεί, τα οποία μπορείτε να δείτε μέσα στο Bracher, ένα καφέ που αποτελεί μέρος του εξωτερικού τείχους του κάστρου.

Μπορείτε επίσης να περπατήσετε στα απομεινάρια του εσωτερικού του κάστρου, ενώ οι πόρτες είναι μόνιμα ανοιχτές. Μέσα στη Δυτική Πύλη βρίσκεται η παλαιότερη και ομορφότερη εκκλησία του νησιού, η Γένεση του Χριστού, που χτίστηκε το 1592. Αυτή, καθώς και ολόκληρο το κάστρο, αποτελούν θαυμάσια δείγματα βυζαντινών μνημείων.

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό διώροφο αρχοντικό απέναντι από το Κάστρο και τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Οδηγήτριας.

Φιλοξενεί πολλά κειμήλια από τις ανασκαφές στην περιοχή των Ελληνικών και άλλα πράγματα που βρέθηκαν σε όλο το νησί.

Κόστος: 2 ευρώ, με έκπτωση 1 ευρώ.

Ανοιχτά: Τρίτη-Κυριακή 09:00-16:00

Μουσείο Λαογραφίας και Θάλασσας

Το Μουσείο Λαογραφίας και Θάλασσας ιδρύθηκε από τον ιατρό Μανώλη Αθ. Χριστουλάκη και στεγάζεται στο πατρικό του σπίτι στο Κάστρο. Η συλλογή του από αυθεντικά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι Κιμωλιανοί στην καθημερινή τους ζωή είναι σπάνια και πολύ ενδιαφέρουσα.

Έχει επιμεληθεί μια σειρά από γεωργικά, γαλακτοκομικά, ξυλουργικά, αλιευτικά και ιατρικά εργαλεία, καθώς και έπιπλα από παλιά σπίτια, όπως οικιακά σκεύη, ρούχα και παραδοσιακές φορεσιές.

Η φύση και η ύπαιθρος

Πολύγιος

Ο Πολύαιγος είναι το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί της Μεσογείου και φιλοξενεί τεράστιες αποικίες φώκιες και θαλάσσιες χελώνες.

Το νησί μπορεί να εξερευνηθεί με σκάφος και υπάρχουν υπέροχες θαλάσσιες σπηλιές και εκπληκτικά γαλάζια νερά για κολύμπι. Αυτό μπορεί να γίνει από την Κίμωλο ή ως μέρος μιας εκδρομής 3 νησιών από τη Μήλο.

Σκιάδι

„Σκιάδι” στην τοπική διάλεκτο σημαίνει „καπέλο” και αυτή η ηφαιστειακή πέτρα που μοιάζει με μανιτάρι έχει πάρει αυτό το σχήμα μέσα από δεκάδες χιλιάδες χρόνια διάβρωσης.

Το Σκιάδι βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού με υπέροχη θέα στη δυτική ακτή της Κιμώλου και της Μήλου.

Η καλύτερη ώρα για να εξερευνήσετε την τελευταία είναι το απόγευμα, οπότε μπορείτε επίσης να απολαύσετε ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα, ίσως στην παραλία το απόγευμα.

Ελληνικά (Λίμνη), Μαυροσπηλιά

Περίπου 100 μέτρα από την παραλία βρίσκονται τα απομεινάρια μιας αρχαίας πόλης βυθισμένης στη θάλασσα.

Η πόλη αυτή υπήρχε στη μυκηναϊκή εποχή και καταστράφηκε από σεισμό, πιθανότατα τον ίδιο που προκάλεσε την κατάρρευση ολόκληρου του πολιτισμού. Φέρτε τον εξοπλισμό σας για κολύμβηση με αναπνευστήρα.

Μπορείτε επίσης να δείτε τα ερείπια αρχαίων τάφων στους λόφους πάνω από την παραλία.

Ανεμόμυλοι, Ξαπλοβούνι

Μπορείτε να πάτε στο Ξαπλοβούνι από τέσσερις διαφορετικές περιοχές του Χωριού. Πάρτε το μονοπάτι από τη Μυζήθρου, ώστε να μπορέσετε να επισκεφθείτε και το βυζαντινό εκκλησάκι του Παντοκράτορα με την πανοραμική θέα. Οι ανεμόμυλοι είναι ως επί το πλείστον ερειπωμένοι και αποτελούν απομεινάρια περασμένων εποχών.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να μείνετε σε ανεμόμυλο με την όμορφη μετατροπή ανεμόμυλος-Κίμωλος.

„Μαγαζιά” στο Ρέμα, Γούπα, Καρρά

Στην Κίμωλο, τα „Μαγαζιά” είναι σπηλιές από λευκά ηφαιστειακά πετρώματα που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση σκαφών κατά τους χειμερινούς μήνες.

Θα δείτε αυτές τις χαρακτηριστικές σπηλιές με τις σπηλαιώδεις πόρτες σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος της ακτής με τις πιο γραφικές περιοχές στο Ρέμα, τη Γούπα και την Καρρά.

Εκδηλώσεις στην Κίμωλο που αξίζει να σκεφτείτε:

Θρησκευτικές εκδηλώσεις

Στις 15 Αυγούστου κάθε έτους, η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται σε όλη τη χώρα και είναι μια από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες στο ελληνικό ημερολόγιο.

Στις 4 και 5 Οκτωβρίου, η γιορτή του Αγίου Μεθοδίου γιορτάζεται από όλους τους κατοίκους και τον δήμο Κιμώλου.

Στις 21 Νοεμβρίου, την είσοδο της Θεοτόκου γιορτάζει η πολιούχος του νησιού, Παναγία Οδηγήτρια.

Άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου (KIFF) πραγματοποιείται από τις 25 έως τις 30 Ιουνίου και περιλαμβάνει υπαίθριο κινηματογράφο.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.