Wrzesień w warzywniku

Wrzesień w warzywniku

- διαφήμιση -

Ο Σεπτέμβριος είναι μια εξαιρετικά πολυάσχολη περίοδος στον λαχανόκηπο. Είναι η τελική τακτοποίηση, το ξεχορτάριασμα, η προστασία, η απομάκρυνση των παλαιών και άρρωστων φυτών, η συλλογή κομπόστ. Αφορά επίσης τη λίπανση και την προετοιμασία του εδάφους για τα επόμενα φυτά και τη συγκομιδή της επόμενης χρονιάς. Ποιες άλλες δουλειές πρέπει να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Σεπτέμβριο;

Ο Σεπτέμβριος είναι αναμφίβολα ένας πραγματικός μήνας αφθονίας, αλλά και εντατικού προγραμματισμού. Ο κατάλογος των καλλιεργειών που συγκομίζουν οι κηπουροί είναι εξαιρετικά πλούσιος: φασόλια, αγγούρια, κολοκυθάκια, μήλα, αχλάδια, κυδώνια, βεσπερτίλια, καλοκαιρινές κολοκύθες, πιπεριές, ντομάτες, κουνουπίδι, λευκό ραπανάκι. Ο Σεπτέμβριος είναι επίσης η ιδανική εποχή για να φτιάξετε χειμερινά αποθέματα ριζικών λαχανικών, όπως καρότα, σέλινο, παντζάρια, το περίσσευμα των οποίων μπορεί να καταψυχθεί και να το απολαύσετε στη μέση του χειμώνα. Όλα τα τρυφερά λαχανικά όπως οι ντομάτες, οι κολοκύθες, τα φασόλια, τα οποία δεν είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες, πρέπει να συγκομιστούν πριν από τον πρώτο παγετό. Μην ξεχνάτε τα φυτεμένα βότανα (όπως το θυμάρι), τη μέντα και τον μαϊντανό, τα οποία μπορούν επίσης να αποξηρανθούν και να καταψυχθούν. Εναλλακτικά, μπορούν να αποθηκευτούν σε βάζα τοποθετημένα σε σκοτεινό μέρος. Όλες οι εργασίες στον λαχανόκηπο πρέπει να γίνονται αρκετά αποτελεσματικά και συστηματικά. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου τις επερχόμενες πτώσεις της θερμοκρασίας, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για πολλά λαχανικά.

Ο Σεπτέμβριος στον λαχανόκηπο
Σεπτέμβριος στον λαχανόκηπο

Ποιοι σπόροι λαχανικών σπέρνονται τον Σεπτέμβριο;

Το τέλος των ζεστών και ηλιόλουστων ημερών δεν σημαίνει ότι οι εργασίες στον λαχανόκηπο θα συνδέονται μόνο με την εντατική συγκομιδή. Με την αρχή του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να αρχίσετε να σπέρνετε λαχανικά που αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η σπορά λαχανικών από σπόρους δεν απαιτεί γνώσεις ή περίπλοκη κηπουρική, ενώ επιπλέον οι σπόροι είναι φθηνοί και εύκολοι στην προμήθεια από τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Από τους σπόρους λαχανικών για φύτευση τον Σεπτέμβριο, το αρνίσιο μαρούλι (lamb’s lettuce), η ρόκα (rocket) και οι ανατολίτικες ποικιλίες, όπως το λάχανο mizuna, είναι ιδανικά. Η ικανότητα να αντέχουν στις χαμηλότερες θερμοκρασίες (ακόμα και στον παγετό) θα σας επιτρέψει να απολαμβάνετε τα φύλλα του μαρουλιού ακόμα και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Θα ξεχειμωνιάσουν χωρίς προβλήματα στο θερμοκήπιο ή στο τούνελ. Μην ξεχάσετε να σπείρετε κάρδαμο, σπανάκι, σχοινόπρασο, φασολάκια και ραπανάκια. Το κάρδαμο και τα ραπανάκια δεν πρέπει να σπέρνονται το ένα δίπλα στο άλλο λόγω της αρνητικής επίδρασής τους το ένα στο άλλο, και για να απολαύσετε πλούσια παραγωγή και ωραίο σχήμα τα ραπανάκια δεν πρέπει να σπέρνονται πολύ βαθιά. Ο Σεπτέμβριος είναι επίσης μια καλή εποχή για τη σπορά άνηθου. Ο τρόπος σποράς του είναι εξαιρετικά απλός και εντελώς ελεύθερος: μπορείτε να τον σπείρετε ανάμεσα σε άλλα λαχανικά χωρίς να τον καλύψετε με στρώμα χώματος. Αν σας αρέσουν τα βότανα και θέλετε να απολαμβάνετε ένα φρέσκο αρωματικό τσάι την άνοιξη, το φασκόμηλο και το βάλσαμο λεμονιού λειτουργούν καλά για σπορά τον Σεπτέμβριο.

Ποια λαχανικά να φυτέψετε τον Σεπτέμβριο;

Ησυγκομιδή λαχανικών τον Σεπτέμβριο θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε μια σταθερή προμήθεια για τους επόμενους μήνες. Αν θέλετε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε λαχανικά από τον δικό σας οικιακό λαχανόκηπο ή το χωράφι σας, αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να το κάνετε. Οι επιλογές των λαχανικών που μπορείτε να φυτέψετε τον Σεπτέμβριο είναι εξίσου πολλές. Υπάρχει κάτι για κάθε ενθουσιώδη κηπουρό. Το είδος των φυτών που φυτεύονται στις αρχές του φθινοπώρου εξαρτάται από τις ατομικές προτιμήσεις. Αξίζει σίγουρα να φυτέψετε σκόρδο αυτόν τον μήνα, το οποίο θα εξασφαλίσει μια επιτυχημένη συγκομιδή τον επόμενο Ιούλιο. Τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια αποτελούν ιδανική επιλογή- όχι μόνο είναι εξαιρετικά εύκολο να καλλιεργηθούν. Το τεράστιο πλεονέκτημά τους είναι ότι περνούν τη χειμερινή περίοδο χωρίς προβλήματα. Μεταξύ άλλων λαχανικών, μπορούμε να φυτέψουμε στον λαχανόκηπό μας κουνουπίδι, κολοκυθάκια, γογγύλια, σέσκουλα, σπανάκι, πατάτες ή λιγότερο γνωστά όπως η κονδυλώδης αγκινάρα Ιερουσαλήμ.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.