Ποιες προκλήσεις περιμένουν τον φροντιστή ενός ηλικιωμένου ατόμου που παλεύει με την άνοια;

Jak opiekować się osobą chorą na demencję starczą?

Jak opiekować się osobą chorą na demencję starczą?

- διαφήμιση -

Η γεροντική άνοια, γνωστή και ως άνοια, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Η πάθηση προκαλεί προοδευτική ανάπτυξη διαταραχών της σκέψης και της μνήμης. Τα προβλήματα στην επικοινωνία με το περιβάλλον είναι επίσης συνηθισμένα, καθώς και οι δυσκολίες στην έκφραση συναισθημάτων. Δεν υπάρχει αμφιβολία, επομένως, ότι ο φροντιστής ενός ατόμου που παλεύει με την άνοια αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Θα άξιζε τον κόπο να εξοικειωθεί με αυτές.

Το γεγονός ότι πρέπει να διατηρείτε συνεχώς τον έλεγχο του ατόμου με την ασθένεια δημιουργεί κόπωση

Όποιος αποφασίσει να φροντίσει ένα άτομο που παλεύει με γεροντική άνοια πρέπει να γνωρίζει την ανάγκη να επιβλέπει ανά πάσα στιγμή ένα τέτοιο άτομο. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μένει στο ίδιο δωμάτιο με τον ασθενή 24 ώρες το 24ωρο. Παρ’ όλα αυτά, θα ήταν προτιμότερο το άτομο που παλεύει με άνοια να μην μένει μόνο του στο σπίτι. Επομένως, οι φροντιστές πρέπει να είναι προσεκτικοί στην παρατήρηση της συμπεριφοράς του ασθενούς. Θα ήταν χρήσιμο να κρατάτε σημειώσεις των σχετικών ευρημάτων, ώστε να τα παρουσιάσετε στον γιατρό κατά την επίσκεψη. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαπιστωθεί η εξέλιξη της άνοιας. Λάβετε υπόψη ότι η κατάσταση του αρρώστου θα επιδεινωθεί. Επομένως, με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και ο πιο σταθερός φροντιστής μπορεί να κουραστεί. Δεν μιλάμε μόνο για χρόνια σωματική κόπωση, αλλά και για συναισθηματική εξάντληση. Και, όπως όλοι γνωρίζουμε, η κόπωση επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, αφήνοντάς μας ευάλωτους σε πολλές ασθένειες.

Αυξημένα επίπεδα στρες

Ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου ατόμου με άνοια πρέπει επίσης να έχει κατά νου ότι η φροντίδα αυτή δημιουργεί πολύ άγχος. Θα πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς τον ασθενή και να διασφαλίζουμε ότι δεν του λείπει τίποτα. Δυστυχώς, δεν είναι τόσο εύκολο για ένα άτομο με άνοια να εκφράσει όλες τις ανάγκες του. Τα προβλήματα επικοινωνίας και μνήμης μπορεί να προκαλέσουν απογοήτευση τόσο στους φροντιστές όσο και στους ίδιους τους ασθενείς, ενώ το άγχος δημιουργεί επίσης την αίσθηση ότι δεν ικανοποιούμε όλες τις ανάγκες του ατόμου με άνοια. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, θα ήταν δύσκολο να το κάνουμε αυτό. Επομένως, δεν πρέπει να καταλύουμε τον εαυτό μας με ενοχές. Αν χρειαστεί, ας μη φοβηθούμε να ζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια από έναν έμπειρο ψυχολόγο. Αυτός ή αυτή θα προσφέρει στήριξη τόσο σε εμάς όσο και στους φιλοξενούμενούς μας.

Οικονομικά προβλήματα

Όποιος αποφασίσει να φροντίσει έναν ηλικιωμένο με άνοια πρέπει να λάβει υπόψη του και τα πιθανά οικονομικά προβλήματα. Είναι, φυσικά, αδύνατο να προβλέψουμε αν αυτά θα εμφανιστούν. Ωστόσο, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η φροντίδα ενός ατόμου με άνοια μπορεί να δημιουργήσει αρκετά σημαντικό κόστος. Κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι δύσκολο να φροντίζετε τον ασθενή όλη την ημέρα. Επομένως, μπορεί να είναι απαραίτητη η πρόσληψη ενός φροντιστή. Επομένως, θα πρέπει να δαπανήσουμε μέρος του μισθού μας για να πληρώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρει. Δυστυχώς, η βοήθεια ενός φροντιστή δεν είναι πάντα αρκετή. Επομένως, πολλοί φροντιστές αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να αφιερώσουν όλο το χρόνο τους στη φροντίδα ενός αρρώστου. Εάν η κατάσταση του ατόμου με άνοια επιδεινωθεί σοβαρά, μπορεί να χρειαστεί παραμονή σε εξειδικευμένη μονάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μηνιαίο κόστος της διαμονής σε μια τέτοια εγκατάσταση μπορεί να είναι απαγορευτικά ακριβό και κάποια στιγμή ο φροντιστής κάποιου με άνοια μπορεί να χάσει τη ρευστότητά του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, οι συσσωρευμένες αποταμιεύσεις μας μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες σε τέτοιες καταστάσεις. Μερικές φορές, μπορεί να αξίζει τον κόπο να πάρουμε δάνειο. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο ως έσχατη λύση, ώστε να μην πέσουμε σε επικίνδυνο σπιράλ χρέους.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.