Πόση ώρα πρέπει να μαγειρέψετε ένα αυγό; Ελέγχουμε τα μαλακά και τα σκληρά βρασμένα! Μάθετε!

Ile gotować jajko? Sprawdzamy na miękko i na twardo! Dowiedz się!

Ile gotować jajko? Sprawdzamy na miękko i na twardo! Dowiedz się! Zdjęcie: unsplash.com

- διαφήμιση -

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς να μαγειρέψετε το τέλειο αυγό; Είτε είναι μαλακό είτε σκληρό, κάθε τρόπος έχει τα δικά του μυστικά. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά του μαγειρέματος των αυγών για να γίνουν τέλεια τόσο στη γεύση όσο και στην εμφάνιση.

Βασικοί κανόνες για το μαγείρεμα των αυγών

Το μαγείρεμα των αυγών, αν και φαίνεται απλό με την πρώτη ματιά, κρύβει μερικά μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε για να απολαύσετε ένα τέλεια μαγειρεμένο αυγό. Ακολουθούν ορισμένοι βασικοί κανόνες που πρέπει να έχετε κατά νου:

 • Θερμοκρασία αυγών: Πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε τα αυγά, καλό είναι να τα βγάλετε από το ψυγείο για περίπου 30 λεπτά για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό θα κάνει το μαγείρεμα πιο ομοιόμορφο και τα αυγά λιγότερο πιθανό να σπάσουν.
 • Μέγεθος της κατσαρόλας: Το μέγεθος της κατσαρόλας πρέπει να είναι ανάλογο με τον αριθμό των αυγών. Τα αυγά δεν πρέπει να είναι το ένα πάνω στο άλλο, αλλά να βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στον πυθμένα της κατσαρόλας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι κάθε αυγό έχει ίση πρόσβαση στο ζεστό νερό.
 • Έναρξη με κρύο νερό: Τοποθετήστε τα αυγά σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και, στη συνέχεια, αφήστε το νερό να πάρει βράση. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα αυγά δεν θα σπάσουν και θα μαγειρευτούν ομοιόμορφα.
 • Εμπειρία: Κάθε κουζίνα λειτουργεί διαφορετικά, γι’ αυτό καλό είναι να παρατηρείτε πώς μαγειρεύονται τα αυγά και να προσαρμόζετε το χρόνο ανάλογα με τη δική σας εμπειρία.
 • Αλάτι και ξύδι: Η προσθήκη αλατιού στο νερό κατά το μαγείρεμα των αυγών μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του σπασίματος του κελύφους. Το ξύδι, από την άλλη πλευρά, θα εξασφαλίσει ότι το ασπράδι που έχει εισέλθει μέσα από το ραγισμένο κέλυφος θα συμπιεστεί γρήγορα και δεν θα εξαπλωθεί στο νερό.
 • Ψύξη: Μετά το μαγείρεμα των αυγών, είναι καλή ιδέα να τα ψύξετε κάτω από κρύο νερό. Αυτό επιτρέπει στο κέλυφος να ξεκολλήσει από το ασπράδι πιο εύκολα κατά το ξεφλούδισμα.

Δείτε επίσης: Ομελέτα από 3 αυγά cal

Ακολουθώντας αυτούς τους απλούς κανόνες θα μπορέσετε να απολαύσετε αυγά με υπέροχη γεύση, είτε τα προτιμάτε μαλακά είτε σκληρά βρασμένα.

Πώς μαγειρεύετε ένα αυγό μαλακά βρασμένο;

Το μαγείρεμα των μαλακά βρασμένων αυγών είναι μια τέχνη που αξίζει να κατακτήσετε. Ο συγχρονισμός είναι το κλειδί εδώ – το πολύ σύντομο ή το πολύ μακρύ μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο το πιάτο. Γενικά, τα μαλακά βρασμένα αυγά μαγειρεύονται για 2 έως 4 λεπτά. Είναι επίσης σημαντικό τα αυγά να είναι φρέσκα και σε θερμοκρασία δωματίου πριν από το μαγείρεμα. Μην ξεχνάτε ούτε το μέγεθος των αυγών – τα μικρά αυγά μαγειρεύονται γρηγορότερα από τα μεγάλα.

Πώς βράζετε ένα αυγό σκληρά;

Αν προτιμάτε τα σκληρά βρασμένα αυγά, ο χρόνος μαγειρέματος θα είναι προφανώς μεγαλύτερος. Αυτός είναι συνήθως μεταξύ 8 και 10 λεπτών. Όπως και με τα μαλακά βρασμένα αυγά, είναι σημαντικό να είναι φρέσκα και σε θερμοκρασία δωματίου. Επιπλέον, το μέγεθος του αυγού έχει επίσης σημασία – όσο μεγαλύτερο είναι το αυγό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος μαγειρέματος.

Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί το σπάσιμο των αυγών;

Το σπάσιμο των αυγών κατά το μαγείρεμα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι. Ένα ραγισμένο κέλυφος μπορεί να προκαλέσει διαρροή του ασπραδιού στο νερό, κάτι που δεν είναι μόνο αντιαισθητικό, αλλά και σπαταλά μέρος του αυγού. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, αξίζει να ακολουθήσετε ορισμένες δοκιμασμένες συμβουλές:

 • Ξεκινήστε με κρύο νερό: Βάζοντας τα αυγά σε κρύο νερό και φέρνοντάς το σε βρασμό, ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο να ραγίσει το κέλυφος λόγω του ξαφνικού θερμικού σοκ.
 • Χρησιμοποιήστε φρέσκα αυγά: Όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό, τόσο λιγότερο επιρρεπές είναι στο σπάσιμο. Προσπαθήστε να μαγειρεύετε αυγά που δεν έχουν παραμείνει στο ψυγείο για πολύ καιρό.
 • Προσθέστε αλάτι ή ξύδι: Η προσθήκη μικρής ποσότητας αλατιού ή ξιδιού στο νερό μαγειρέματος μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του κελύφους του αυγού και να αποτρέψει το σπάσιμο του.
 • Αποφύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα: Όταν μαγειρεύετε αυγά, αποφύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα. Το νερό πρέπει να βράζει απαλά και να μην φουσκώνει βίαια.
 • Απαλός χειρισμός των αυγών: Όταν βάζετε τα αυγά στην κατσαρόλα, να είστε προσεκτικοί. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να τα τοποθετήσετε απαλά στο νερό, αποφεύγοντας να χτυπήσετε τον πυθμένα της κατσαρόλας ή άλλα αυγά.
 • Ψύξη μετά το μαγείρεμα: Μόλις μαγειρευτούν τα αυγά, ρίξτε αμέσως κρύο νερό πάνω τους. Η απότομη ψύξη θα βοηθήσει να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος και θα αποτρέψει το ράγισμα του κελύφους κάτω από τη θερμότητα.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές θα μπορέσετε να απολαύσετε όμορφα μαγειρεμένα αυγά χωρίς ανεπιθύμητες ρωγμές. Να θυμάστε ότι η εξάσκηση κάνει το τέλειο, οπότε αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη φορά, μην αποθαρρύνεστε και συνεχίστε την προσπάθεια!

Τελικά – πόσο πρέπει να μαγειρέψετε ένα αυγό;

Το μαγείρεμα των αυγών δεν είναι μόνο θέμα χρόνου, αλλά και πολλών άλλων παραγόντων, όπως η φρεσκάδα των αυγών, το μέγεθός τους και η θερμοκρασία πριν το μαγείρεμα. Είτε προτιμάτε τα μαλακά είτε τα σκληρά βρασμένα αυγά, ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μαγειρέψετε το τέλειο αυγό.

Συχνές ερωτήσεις

Πόση ώρα πρέπει να μαγειρέψω ένα μαλακό βραστό αυγό;

Συνήθως μεταξύ 2 και 4 λεπτών.

Πόση ώρα για να μαγειρέψετε ένα σκληρά βρασμένο αυγό;

Συνήθως μεταξύ 8 και 10 λεπτών.

Αλατίζετε το νερό όταν μαγειρεύετε τα αυγά;

Ναι, το αλάτι προσθέτει γεύση και βοηθά στην αποφυγή του σπασίματος.

Το μέγεθος του αυγού επηρεάζει το χρόνο μαγειρέματος;

Ναι, όσο μεγαλύτερο είναι το αυγό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος μαγειρέματος.

Πρέπει τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγείρεμα;

Ναι, αυτό βοηθάει στο ομοιόμορφο μαγείρεμα.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.