Jak uprawiać i pielęgnować begonię?

Jak uprawiać i pielęgnować begonię?

- διαφήμιση -

Η μπεγόνια είναι ένα αρκετά κοινό φυτό κήπου. Καλλιεργείται όλο και περισσότερο σε γλάστρες. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι την επιλέγουν λόγω της υψηλής διακοσμητικής της αξίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες είναι οι απαιτήσεις αυτού του φυτού, πώς να το φροντίζετε και τι άλλο αξίζει να προσέξετε κατά την καλλιέργειά του. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς να το φροντίζετε σωστά.

Πώς μοιάζει μια μπιγκόνια;

Αυτά τα λουλούδια με τους όρθιους, τριχωτούς μίσχους μπορούν να φτάσουν σε ύψος έως και 40 εκατοστά. Με την ηλικία, το στέλεχος γίνεται πιο κρεμαστό. Μην ξεχνάτε τα καρδιόσχημα, λογχοειδή φύλλα, που την καθιστούν να θεωρείται καλλωπιστικό φυλλοβόλο λουλούδι. Ακόμη και όταν τα λουλούδια είναι ήδη ανθισμένα, η καλλιέργειά τους σε γλάστρες έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ωστόσο, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι τα όμορφα λουλούδια. Αναπτύσσονται από τις γωνίες των φύλλων. Μπορεί να είναι πλήρη, μισογεμάτα ή μεμονωμένα. Αυτά τα λουλούδια σε γλάστρες κυκλοφορούν σε ποικιλία χρωμάτων, από λευκό και κίτρινο μέχρι σομόν, ροζ και καταλήγουν σε κόκκινο.

Πώς πρέπει να φροντίζονται οι μπιγκόνιες στον κήπο;

Οι μπιγκόνιες του κήπου πρέπει να βρίσκονται σε καλά φωτισμένη θέση, αν και οι παλαιότερες ποικιλίες είναι επίσης ανθεκτικές στη σκιά, οι αειθαλείς μπιγκόνιες τα καταφέρνουν επίσης καλά στον πλήρη ήλιο. Το έδαφος για τη φύτευση μπιγκόνιας πρέπει να είναι πλούσιο σε χούμο και ελαφρώς όξινο. Οι μπιγκόνιες ανέχονται καλά την περιοδική ξηρασία και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Πρέπει απλώς να θυμάστε να ποτίζετε και να λιπαίνετε τακτικά. Το πότισμα γίνεται έτσι ώστε το χώμα να είναι επαρκώς υγρό ανά πάσα στιγμή. Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι οι μπιγκόνιες ανθίζουν συνεχώς, γεγονός που τρομάζει τους γυμνοσάλιαγκες. Έτσι, αν έχουν ήδη εγκατασταθεί στον κήπο σας, η φύτευση αυτών των λουλουδιών μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική λύση. Αν και είναι πολύ ανθεκτικά λουλούδια, δυστυχώς δεν τα πάνε καλά σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, οπότε να είστε προετοιμασμένοι για παγετό.

Πώς φροντίζετε τις μπιγκόνιες στο σπίτι;

Οι μπιγκόνιες σε γλάστρες θα αναπτυχθούν καλά στο σπίτι σας. Θα πρέπει να τις φροντίζετε μόνο στο κατάλληλο μέρος. Είναι καλύτερο να τις τοποθετείτε σε ένα δωμάτιο με μέτρια θερμοκρασία και σε φωτεινή θέση, αλλά όχι στο άμεσο ηλιακό φως. Ποτίζετε μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό. Πάνω απ’ όλα, οι μπιγκόνιες δεν πρέπει να διατηρούνται στην κουζίνα, καθώς δεν αντέχουν τον καπνό που συχνά ανεβαίνει σε αυτό το δωμάτιο. Η χειμωνιάτικη μπιγκόνια είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής ποικιλία που ανθίζει όλο το χρόνο και γι’ αυτό πωλείται συχνά στα ανθοπωλεία το χειμώνα. Όταν, για κάποιο λόγο, σταματήσει να παράγει νέα άνθη, απλά κλαδέψτε την. Όπως οι περισσότερες ποικιλίες, της αρέσει ο διάχυτος φωτισμός, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αλλάζετε τη θέση της κατά τη διάρκεια του έτους. Το χειμώνα, όταν υπάρχει λιγότερο φως, τοποθετήστε το όσο το δυνατόν πιο κοντά σε παράθυρο. Όταν ο ήλιος αρχίζει να εμφανίζεται όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, μετακινήστε το σε μια θέση μακριά από την άμεση πηγή φωτός.

Πώς διαχειμάζετε καλά αυτό το φυτό;

Οι κονδυλώδεις μπιγκόνιες είναι κατάλληλες για διαχείμαση, αλλά οι κοινές ανθοφόρες μπιγκόνιες θεωρούνται ετήσιες. Γύρω στον Οκτώβριο, πριν από την άφιξη των πρώτων παγετώνων, ξεθάψτε τη μπιγκόνια από το έδαφος με τις ρίζες της και αφήστε την στην άκρη σε ένα ξηρό μέρος. Όταν τα φύλλα ξεραθούν, πλύνετε τους κονδύλους και επιθεωρήστε τους προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι δεν αναπτύσσεται εκεί καμία ασθένεια. Φυτέψτε υγιή δείγματα σε γλάστρες με χώμα ή άμμο και διατηρήστε τα σε θερμοκρασία 5-10 βαθμών C. Είναι σημαντικό η θερμοκρασία να μην πέσει κάτω από το μηδέν. Τον Φεβρουάριο, όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 18 βαθμούς, προχωράμε στη βλαστήση των κονδύλων. Τους τοποθετούμε σφιχτά ο ένας δίπλα στον άλλο, με την εξωτερική πλευρά με τα μάτια προς τα πάνω. Στη συνέχεια, καλύπτουμε με ένα στρώμα τύρφης και άμμου αναμεμειγμένης σε αναλογία 1:1. Όταν ο πρώτος βλαστός φτάσει περίπου τα 10 cm, μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα. Μετά από αυτό, πρέπει σταδιακά να συνηθίσουν στις εξωτερικές συνθήκες. Μπορούν να βγουν στον κήπο γύρω στον Μάιο, μόλις περάσει η περίοδος των παγετώνων.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.