Πώς να φροντίσετε ένα άτομο με γεροντική άνοια;

Jakie wyzwania czekają na opiekuna starszej osoby zmagającej się z demencją?

Jakie wyzwania czekają na opiekuna starszej osoby zmagającej się z demencją?

- διαφήμιση -

Η άνοια μπορεί να επηρεάσει έντονα την καθημερινή ζωή ενός ηλικιωμένου ατόμου. Πολύ συχνά συνδέεται με απώλεια μνήμης, προβλήματα λογικής σκέψης ή διαταραχές λόγου. Ένα άτομο με άνοια αδυνατεί να εκτελέσει ορισμένες οικιακές εργασίες. Τα προβλήματα με τη γεροντική άνοια συνδέονται με αλλαγές στη διάθεση και παράξενη συμπεριφορά του ασθενούς. Πώς να φροντίσετε ένα τέτοιο άτομο και τι πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα;

Οι πιο συνηθισμένες συμπεριφορές ενός ατόμου με άνοια

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η άνοια δεν είναι μια φυσική διαδικασία που σχετίζεται με τη γήρανση. Περίπου 400.000 άτομα, μια μειοψηφία των ηλικιωμένων, πάσχουν από αυτήν στην Πολωνία. Πώς να αναγνωρίσετε ένα άτομο με άνοια; Τα άτομα αυτά πολύ συχνά ξεχνούν πρόσφατα γεγονότα ή συζητήσεις. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι άρρωστοι συχνά χάνουν αντικείμενα, με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να ψάχνουμε συνεχώς για κάτι.

Πώς φροντίζουμε ένα άτομο με γεροντική άνοια;

Οι δυσκολίες στην καθημερινή ζωή, ωστόσο, έχουν μεγαλύτερες συνέπειες. Μπορεί να συμβεί το άτομο με άνοια να χαθεί και να μην ξέρει πώς να πάει στο σπίτι του. Δυσκολεύεται να ακολουθήσει οποιοδήποτε ραντεβού, με αποτέλεσμα να απογοητεύει πολλούς ανθρώπους γύρω της. Το χειρότερο από όλα, όμως, είναι όταν δεν αναγνωρίζει μέλη της οικογένειάς της ή φίλους από τα περασμένα χρόνια. Ένα άτομο με άνοια μπορεί επίσης να ξεχάσει τμήματα λέξεων, καθιστώντας τις ακατανόητες. Τότε αντικαθιστά τη σημασία ορισμένων λέξεων με άλλες. Για παράδειγμα, λέει „αεροπλάνο” αντί για αυτοκίνητο, επειδή δεν μπορεί να θυμηθεί κάποια από τα ονόματα.

Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος

Όταν φροντίζετε ένα άρρωστο άτομο, η υπομονή είναι σημαντική. Το άτομο δεν πρέπει να έχει αισθήματα ενοχής. Όσο περισσότερη δυσαρέσκεια νιώθει, τόσο περισσότερο θα αισθάνεται εγκαταλελειμμένο και απορριπτόμενο από την κοινωνία. Παρά τα εμπόδια επικοινωνίας, είναι σημαντικό να του μιλάτε πολύ. Θα βασίζεται όλο και περισσότερο στη μη λεκτική επικοινωνία, δηλαδή στις χειρονομίες αντί για τα λόγια. Πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν παράλογες προτάσεις. Πρέπει να τα αποδεχτείτε όλα αυτά και να προσπαθήσετε με κάθε τρόπο να καταλάβετε το άτομο. Αξίζει να της δώσετε χρόνο να σκεφτεί και να μην την πιέσετε.

Βασικές αρχές της φροντίδας

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνονται όλοι όσοι συνδέονται με κάποιο τρόπο με το άτομο με άνοια. Αν τα μέλη της οικογένειας ή οι φίλοι γνωρίζουν για το πρόβλημα, θα είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να προσαρμοστούν στην κατάσταση. Θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν απλούστερες λέξεις. Ωστόσο, μην το παρακάνετε και μην αντιμετωπίζετε το άτομο με άνοια σαν παιδί, καθώς μπορεί να αισθανθεί προσβεβλημένο από αυτό.

Εάν το άτομο με γεροντική άνοια ξεχνά συχνά κάτι – είναι καλή ιδέα να του αγοράσετε ένα ημερολόγιο. Εάν το άτομο είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τηλέφωνο, είναι καλή ιδέα να έχει καθημερινές ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις. Σημειώστε τα αντικείμενα στα ράφια, ώστε να είναι εύκολο να τα βρείτε. Είναι επίσης καλή ιδέα να ανοίξετε την πόρτα του μπάνιου και να υπογράψετε τον διακόπτη του φωτός, ώστε το άτομο να μην έχει πρόβλημα να τον φτάσει τη νύχτα.

Αντίληψη των αντικειμένων

Τα άτομα με άνοια δυσκολεύονται επίσης να αντιληφθούν τα αντικείμενα. Μπορεί να μην βλέπουν, για παράδειγμα, μια λευκή επαφή σε έναν λευκό τοίχο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολλές επικίνδυνες καταστάσεις. Μπορεί επίσης να εκτιμούν λανθασμένα τις αποστάσεις, με αποτέλεσμα να πέφτουν συχνά πάνω σε σκληρά ή αιχμηρά αντικείμενα. Βεβαιωθείτε ότι δίνετε στον ασθενή όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο και θάβετε, για παράδειγμα, μαχαίρια ή αντικείμενα που προεξέχουν από ράφια. Είναι καλή ιδέα να αγοράσετε ειδικό προσαρμοστικό εξοπλισμό για να βοηθήσετε στην ισορροπία.

Ο άρρωστος μπορεί να βοηθηθεί με διάφορους τρόπους: φωτίζοντας το δωμάτιο όσο το δυνατόν περισσότερο, απομακρύνοντας έπιπλα από το κέντρο του δωματίου ή αγοράζοντας αντικείμενα που κάνουν αντίθεση με το χρώμα των τοίχων. Αυτό θα δημιουργήσει όχι μόνο μια αίσθηση ασφάλειας, αλλά και την ευγνωμοσύνη του ατόμου με άνοια.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.