Σκανδιναβικά ονόματα: δημοφιλή ονόματα για αγόρια και κορίτσια

- διαφήμιση -

Ανακαλύψτε τα πιο δημοφιλή σκανδιναβικά ονόματα για αγόρια και κορίτσια στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Όπως κάθε περιοχή, τα σκανδιναβικά ονόματα έρχονται και φεύγουν από τη μόδα για διαφορετικούς λόγους. Η σκανδιναβική μυθολογία και η εποχή των Βίκινγκς εξακολουθούν να επηρεάζουν έντονα την ονοματοδοσία, αλλά και οι σύγχρονες τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες.

Είστε περίεργοι για ένα όνομα που συναντήσατε σε μια νορβηγική τηλεοπτική εκπομπή; Ίσως μόλις γνωρίσατε έναν χαριτωμένο Σουηδό και θέλετε να μάθετε περισσότερα για το όνομά του; Ή μήπως ψάχνετε ένα όνομα εμπνευσμένο από τη Δανία για ένα νεοφερμένο παιδί;

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που ερευνάτε τα σκανδιναβικά ονόματα, έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Ρίχνουμε μια ματιά στα πιο συνηθισμένα ονόματα στη σκανδιναβική περιοχή της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

Τέλος, θα προσθέσουμε μερικά επιπλέον ονόματα από τη Φινλανδία και την Ισλανδία! Αν λοιπόν είστε έτοιμοι, ας ξεκινήσουμε….

Πώς επιλέγουν τα ονόματά τους οι Σκανδιναβοί;

Ας ξεκινήσουμε με μια σημαντική ερώτηση! Παρόλο που τα πατρωνυμικά ονόματα δεν χρησιμοποιούνται πλέον στη Νορβηγία, εξακολουθεί να είναι σχετικά συνηθισμένο να δίνεται σε ένα παιδί το όνομα ενός από τους γονείς ή τους παππούδες του.

Πολλά ονόματα και των δύο φύλων έχουν προέλευση από τη σκανδιναβική μυθολογία και την εποχή των Βίκινγκς. Ορισμένα, αλλά όχι όλα, τα ονόματα Βίκινγκ παραμένουν δημοφιλή σήμερα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Παρά την αγάπη για την παράδοση, οι τάσεις είναι επίσης σημαντικές. Πέρυσι, 416 νεογέννητα κορίτσια στη Νορβηγία έλαβαν το όνομα Nora. Αν και η συντομευμένη μορφή Eleonore – έγινε δημοφιλής στο θεατρικό έργο του Henrik Ibsen, αναβίωσε χάρη στην εξαιρετικά δημοφιλή νορβηγική τηλεοπτική σειρά Skam.

Και κάτι ακόμη, να θυμάστε ότι ορισμένα ονόματα απαγορεύονται στη Σκανδιναβία! Κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες σχετικά με το τι μπορείτε και πιο συγκεκριμένα τι δεν μπορείτε να ονομάσετε ένα παιδί. Εδώ θα βρείτε περισσότερα σχετικά με τα απαγορευμένα ονόματα στη Νορβηγία.

Δημοφιλή σκανδιναβικά ονόματα

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά σε μερικά από τα πιο συνηθισμένα ονόματα στη Σκανδιναβία, τόσο για ενήλικες όσο και για νεογέννητα.

Πριν παραπονεθείτε στα σχόλια ότι το αγαπημένο σας όνομα δεν περιλαμβάνεται, να θυμάστε ότι αυτός ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός! Τα σκανδιναβικά ονόματα είναι ποικίλα και αυτό το άρθρο αποτελεί απλώς μια εισαγωγή σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο.

Δημοφιλή ονόματα αγοριών στη Σκανδιναβία

Μπορεί να έχετε ακούσει πολλά από αυτά μέσα από την τηλεόραση και τις ταινίες. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και εκπλήξεις σε αυτή τη λίστα. Ορισμένα ονόματα είναι δημοφιλή μόνο σε μια χώρα, ενώ άλλα είναι κοινά σε όλη την περιοχή.

Άντερς. Δημοφιλές στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Στη Δανία, το Anders είναι το όνομα του χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που όλοι γνωρίζουμε ως Ντόναλντ Ντακ! Επίσης, περίπου 1 στους 30 Σουηδούς έχει το επώνυμο Andersson. Αυτό οφείλεται στη δημοτικότητα του Άντερς ως πρώτου ονόματος, όταν τα πατρώνυμα έληξαν γύρω στο 1900.

Axel / Aksel. Πιστεύεται ότι είναι εβραϊκής προέλευσης, το όνομα Axel είναι δημοφιλές σε όλη τη Σκανδιναβία και τη Γερμανία. Ο Axel Christofer Hedfors της Swedish House Mafia είναι περισσότερο γνωστός ως Axwell.

Bjorn. Σημαίνει αρκούδα στα νορβηγικά Bjørn είναι ένα πολύ δημοφιλές όνομα στη Νορβηγία. Είπε ότι είναι λιγότερο δημοφιλής επιλογή για τα νεογέννητα τα τελευταία χρόνια.

Elias. Ένα όνομα με βιβλικό υπόβαθρο, το Elias καταγράφηκε για πρώτη φορά ως όνομα στη Δανία και τη Σουηδία τον 12ο αιώνα. Εξακολουθεί να είναι δημοφιλές ακόμη και σήμερα, ιδίως στη Σουηδία.

Jacob / Jakob. Το Jakob είχε μια αναβίωση τα τελευταία χρόνια, ιδίως στη Νορβηγία. Το 2020, ήταν το πιο δημοφιλές νορβηγικό όνομα για αγόρια μετά από αρκετά χρόνια στη δεύτερη θέση. Σε χρήση Στη Νορβηγία από το 1300, το Jakob / Jacob ήταν πολύ δημοφιλές στις αρχές της δεκαετίας του 1900 πριν πέσει σχεδόν εντελώς εκτός χρήσης μέχρι πρόσφατα!

Jan. Παραλλαγή του Jan που είναι συνηθισμένο όχι μόνο στη Σκανδιναβία, αλλά και στη Γερμανία και στην υπόλοιπη βόρεια Ευρώπη. Το Jan χρησιμοποιείται αρκετά συχνά σε συνδυασμό με ένα άλλο όνομα για να σχηματίσει ένα ονοματεπώνυμο, για παράδειγμα Jan Petter. Παρόλο που το όνομα Jan είναι κοινό στη Σκανδιναβία, δεν είναι δημοφιλές όνομα για νεογέννητα.

Jens. Μια εναλλακτική λύση του Johannes, το οποίο είναι και αυτό μια μορφή του Jan. Το Jens είναι δημοφιλές επώνυμο στη Δανία και τη Γερμανία, αλλά ελαφρώς λιγότερο σε άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Lucas / Lukas. Το όνομα Lukas ήταν το έκτο πιο δημοφιλές όνομα για νεογέννητα στη Νορβηγία το 2020. Είναι επίσης δημοφιλές στη Γερμανία και την Αυστρία.

Μιχαήλ. Εβραϊκής προέλευσης, το Μιχαήλ παραμένει δημοφιλές στη Δανία, αλλά λιγότερο σε άλλες περιοχές της Σκανδιναβίας. Στους διάσημους Δανούς με αυτό το όνομα περιλαμβάνεται ο πρώην ποδοσφαιριστής Michael Laudrup. Η ορθογραφία Micael χρησιμοποιείται μερικές φορές στη Σουηδία.

Ole. Προερχόμενο από το παλαιοσκανδιναβικό όνομα Óláfr, το Ole είναι ένα άλλο όνομα που είναι δημοφιλές, αλλά όχι στα νεογέννητα. Διάσημοι Νορβηγοί με αυτό το όνομα είναι ο προπονητής ποδοσφαίρου Ole Gunnar Solskjær και ο σκιέρ Ole Einar Bjørndalen. Σημειώστε ότι και οι δύο άνθρωποι έχουν όνομα που αποτελείται από δύο μέρη.

Peter / Petter. Η σκανδιναβική εκδοχή του ονόματος Peter, Petter είναι κοινή σε όλη την περιοχή ως εναλλακτική γραφή. Στους διάσημους Σκανδιναβούς με αυτό το όνομα περιλαμβάνονται ο Νορβηγός οδηγός ράλι Petter Solberg και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Petter Stordalen.

Δημοφιλή ονόματα κοριτσιών στη Σκανδιναβία

Είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία μεταξύ των κοριτσίστικων ονομάτων μεταξύ των τριών σκανδιναβικών εθνών. Ακολουθούν μερικά από τα πιο δημοφιλή:

Alma. Αν και η προέλευσή του είναι αμφισβητήσιμη, το Alma είναι εξαιρετικά δημοφιλές στη Δανία. Το 2020, περισσότερα Δανέζικα νεογέννητα ονομάστηκαν Άλμα από οποιοδήποτε άλλο όνομα. Το όνομα εμφανίζεται σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και συνήθως σημαίνει σοφή, στοργική μητέρα.

Αν. Παραλλαγή του Άννα, το Άννα είναι κοινό σε όλη τη σκανδιναβική περιοχή.

Astrid. Ένα δημοφιλές όνομα στη Νορβηγία, το Astrid προσαρμόστηκε από μια παλαιοσκανδιναβική λέξη που σημαίνει θεϊκά όμορφη Θεά. Στα νορβηγικά, το όνομα προφέρεται με έμφαση στην πρώτη συλλαβή και ένα μαλακό d.

Κλάρα. Άλλο ένα δημοφιλές όνομα στη Δανία, το Κλάρα ήταν δεύτερο μετά το Άλμα το 2020. Στους διάσημους Δανούς με αυτό το όνομα περιλαμβάνεται η ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου Clara Schønfeld (1856-1939).

Emilie. Μια γερμανική και σκανδιναβική μορφή του Emily, το Emilie κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα στην περιοχή. Μαζί με το Leah, το Emilie ήταν πέρυσι στα δέκα κορυφαία ονόματα για κορίτσια στη Νορβηγία.

Freja / Freya / Freyja. Μια σκανδιναβική θεά γνωστή για την αγάπη και τη γονιμότητα, η Freja I Οι εναλλακτικές της γραφές είναι ένα από τα πιο θηλυκά ονόματα στη Σκανδιναβία.

Inger. Το παλαιοσκανδιναβικό όνομα Inger είναι συνηθισμένο στη Νορβηγία, αλλά όχι τόσο πολύ μεταξύ των νεογέννητων. Δεν πρέπει να συγχέεται με το ανδρικό όνομα Inge! Το όνομα Ingrid είναι επίσης κοινό στη Νορβηγία.

Kari. Σύντομο για το Karin ή προσωπικό όνομα, το Kari χρησιμοποιείται σε όλη την περιοχή, αλλά κυρίως στη Νορβηγία. Στη Σουηδία, το όνομα Karin είναι πιο συνηθισμένο. Είναι ενδιαφέρον ότι το Kari είναι ανδρικό όνομα στη Φινλανδία και την Ισλανδία. Το νορβηγικό αρσενικό ισοδύναμο του ισλανδικού Kári είναι το Kåre.

Μάγια. Μαζί με τις εναλλακτικές ορθογραφίες Maia και Maya, το Maja ήταν το τρίτο πιο δημοφιλές όνομα για νεογέννητα στη Νορβηγία το 2020. Το όνομα είναι επίσης πολύ κοινό στην Κροατία και τη Σερβία.

Ολίβια. Το τέταρτο πιο συνηθισμένο όνομα νεογέννητου κοριτσιού στη Νορβηγία lasT year, το Olivia είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλές στη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σοφία / Σοφία. Το όνομα Σοφία χρονολογείται από τον 4ο αιώνα. Ωστόσο, η δημοτικότητά του στη Δύση ξεκίνησε το 1990 και σήμερα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα σε πολλές χώρες. Η Σοφία είναι επίσης ένα δημοφιλές όνομα στη Φινλανδία. Το Sofie / Sophie θεωρείται γενικά παραλλαγή, αλλά ως ξεχωριστό όνομα σε πολλές σκανδιναβικές χώρες.

Άλλα δημοφιλή σκανδιναβικά ονόματα

Τα Elea, Sofia και Amelia ήταν τα πιο δημοφιλή ονόματα των φινλανδικών νεογέννητων το 2020. Στην Ισλανδία, τα Guðrún, Anna και Kristin ήταν στην πρώτη τριάδα.

Τα Leo, Elias και Eino ήταν τα πιο δημοφιλή ονόματα για τα νεογέννητα αγόρια της Φινλανδίας το 2020. Στην Ισλανδία, τα Jón, Sigurður και Guðmundur ήταν στην πρώτη τριάδα.

Άλλα ενδιαφέροντα ονόματα της περιοχής είναι τα εξής:

Elsa. Χαμένο στο χρόνο για πολλά χρόνια, το όνομα Έλσα είναι πλέον γνωστό παγκοσμίως χάρη στην επιτυχημένη ταινία της Disney Frozen. Αν και δεν είναι ακόμη δημοφιλές όνομα στη Σκανδιναβία, δεν είναι πλέον ασυνήθιστο.

Hedvig. Ο Χάρι Πότερ πιστεύεται ότι ευθύνεται για την άνοδο της δημοτικότητας του Hedvig στη Νορβηγία. Είναι, φυσικά, το όνομα της κουκουβάγιας του Χάρι! „Πολλοί από εκείνους που διάβασαν για τον μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ στην παιδική ή νεανική τους ηλικία είναι πλέον ενήλικες. Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα, αλλά ίσως κάποιοι εμπνεύστηκαν από τη σοφή κουκουβάγια του Χάρι όταν απέκτησαν οι ίδιοι παιδιά”,” – δήλωσε ο ερευνητής της SSB Jørgen Ouren.

Nora. Η νορβηγική τηλεοπτική εκπομπή Skam εισήγαγε το ιστορικό όνομα Nora στο σύγχρονο κοινό της Νορβηγίας και όχι μόνο. Παρά το γεγονός ότι τελείωσε πριν από τρία και πλέον χρόνια, ο αντίκτυπος της εκπομπής συνεχίζεται, καθώς 416 νεογέννητα Νορβηγών θα λάβουν το όνομα Nora το 2020! Η Ouren δήλωσε ότι η Nora είναι μια σύντομη μορφή του Eleonore, η οποία εμφανίστηκε στο έργο του Ίψεν „Ένα Κουκλόσπιτο”. Το έργο έκανε πρεμιέρα το 1879.

Οντίν. Ο Παντοδύναμος Πατέρας είναι ένας πολύ γνωστός σκανδιναβικός θεός, αλλά η σύνδεσή του με τον πόλεμο και τον θάνατο μπορεί να είναι ο λόγος που το όνομά του δεν είναι τόσο δημοφιλές σήμερα όσο νομίζετε. Παρόλα αυτά, υπάρχει αρκετός Odin γύρω μας!

Ονόματα κατοικίδιων ζώων στη Σκανδιναβία

Η ονομασία ενός κατοικίδιου ζώου είναι μια πρόκληση σε οποιαδήποτε γλώσσα. Τα δημοφιλή ονόματα κατοικίδιων ζώων σπάνια είναι τα ίδια με τα δημοφιλή ανθρώπινα ονόματα! Το ίδιο ισχύει και στη Σκανδιναβία. Για παράδειγμα, δημοφιλή ονόματα σκύλων στη Νορβηγία είναι τα Bella, Leo, Luna και Mira.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.