Συνήθεις ασθένειες της μηλιάς και της αχλαδιάς

Częste choroby jabłoni oraz gruszy

Częste choroby jabłoni oraz gruszy

- διαφήμιση -

Οι μηλιές και οι αχλαδιές είναι πολύ δημοφιλή οπωροφόρα δέντρα στη χώρα μας. Εκτιμώνται κυρίως για τους νόστιμους καρπούς που παράγουν και την αντοχή τους στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, όπως και άλλα οπωροφόρα δέντρα, προσβάλλονται επίσης αρκετά συχνά από ασθένειες και παράσιτα. Τα συμπτώματα είναι παραμόρφωση, αποχρωματισμός και μαρασμός των φυτών.

Σκωρίαση μήλων και αχλαδιών

Ο μύκητας Venturia inaegualis είναι υπεύθυνος για την εμφάνισή της στις μηλιές. Εάν ένα δέντρο μολυνθεί, σταματά να καρποφορεί σωστά. Τα μήλα είναι τότε ακατάλληλα για αποθήκευση. Το πρώτο σύμπτωμα της πιτυρίδας είναι οι καφετί-ελιάτικες κηλίδες στα φύλλα, οι οποίες στη συνέχεια αυξάνονται σε μέγεθος και εξαπλώνονται σε άλλα γύρω οπωροφόρα δέντρα. Η πιτυρίδα της μηλιάς προκαλεί επίσης κηλίδες στον ίδιο τον καρπό, οι οποίες παραμορφώνονται και μπορεί να σκάσουν. Το παθογόνο μύκητα Venturia pryina είναι υπεύθυνο για την ψώρα αχλαδιάς. Τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με εκείνα της ψώρας της μηλιάς. Οι μυκητολογικές ασθένειες αρχίζουν συνήθως να προσβάλλουν τα δέντρα την άνοιξη, όταν η θερμοκρασία του αέρα κυμαίνεται μεταξύ 17 και 24 βαθμών Κελσίου. Η βροχή ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα. Η ψώρα είναι επίσης αποτέλεσμα κακής φροντίδας, γι’ αυτό συνιστάται το τακτικό τσουγκράνισμα των φύλλων και των πτώσεων. Ένα μολυσμένο οπωροφόρο δένδρο γίνεται αδύναμο και δεν ανέχεται καλά τις χαμηλές θερμοκρασίες ή τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Εάν υπάρχει ψώρα μήλων και αχλαδιών, συνιστάται η διαλογή της κόμης.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τα οπωροφόρα δέντρα από την ψώρα;

Πάνω απ’ όλα, βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι υγιές και θρεπτικό, ώστε τα οπωροφόρα δέντρα σας να αναπτύσσονται στις κατάλληλες συνθήκες και να είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και τα παράσιτα. Είναι επίσης καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε βιολογικά φυτοφάρμακα για να βοηθήσετε στην προστασία των δέντρων σας από τις ασθένειες. Αυτές οι θεραπείες θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα περίπου.

Καφέ σήψη

Άλλη μια ασθένεια των μηλοειδών και των αχλαδιών. Ο υπεύθυνος μύκητας είναι ο Moniliana fructigena. Αναπτύσσεται σε ζεστό, υγρό καιρό, δηλαδή κυρίως το καλοκαίρι. Τα συμπτώματα της μόλυνσης είναι σάπιες, καφέ κηλίδες με λευκά κονδυλώματα, ορατές στους καρπούς των μήλων ή των αχλαδιών. Η καύση των μολυσμένων καρπών αποτελεί σημαντική δραστηριότητα. Για την καταπολέμησή του συνιστώνται τα ίδια φάρμακα με εκείνα κατά της ψώρας των μήλων και των αχλαδιών.

Ωίδιο των μήλων

Οι μύκητες της τάξης Erysiphales είναι υπεύθυνοι για τον σχηματισμό του. Χαρακτηρίζεται από ένα λευκό επίχρισμα, παρόμοιο με το αλεύρι. Εμφανίζεται στα φύλλα, τους οφθαλμούς και τους καρπούς. Τα συμπτώματα της μόλυνσης γίνονται αντιληπτά στις αρχές της άνοιξης, οπότε πρέπει να αφαιρούνται οι μολυσμένοι βλαστοί και να γίνεται ψεκασμός.

Σκουλήκι των οφθαλμών της μήλου

Ο σκωληκοφάγος των μήλων τρέφεται με τους οφθαλμούς των μήλων και το σύμπτωμά του είναι μεγάλες τρύπες στους καρπούς. Μερικές φορές μετακινείται στην κάτω πλευρά των φύλλων. Αποτελεί μεγάλη απειλή για τα δέντρα. Εάν παρατηρήσετε την προσβολή του, τότε είναι καλύτερο να πραγματοποιήσετε τον ψεκασμό την ώρα της έκπτυξης των οφθαλμών, ιδίως σε μια ηλιόλουστη ημέρα.

Άλλες ασθένειες των οπωροφόρων δέντρων

  • καρκίνος των οπωροφόρων δέντρων – προσβάλλει τα μηλοειδή και τα αχλαόδεντρα, οδηγώντας σε μόλυνση των βλαστών τους και του φλοιού του κύριου κορμού. Μπορούν να αναφερθούν δύο στάδια ανάπτυξής του, δηλαδή το τέλειο (εκδηλώνεται με κόκκινα σφαιρικά καρποφόρα σώματα) και το ατελές (εμφανίζονται λευκοκίτρινα κωνιδιακά σπόρια). Στην ασθένεια αυτή, οι βλαστοί του δέντρου μαυρίζουν και πρέπει να κοπούν. Η μόλυνση γίνεται κατά τη διάρκεια μηχανικών ζημιών.
  • Πυρκαγιά – βακτηριακή ασθένεια που προσβάλλει όλα τα υπέργεια μέρη του οπωροφόρου δέντρου. Τα συμπτώματά της είναι ξήρανση, σκούρο χρώμα και μαρασμός των ανθέων και σκούρο χρώμα των φύλλων. Μερικές φορές εμφανίζονται νεκρώσεις στους καρπούς, τα κλαδιά και τους κλαδίσκους.
Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.