Ταξιδεύοντας με τον σκύλο σας – πώς προετοιμάζεστε γι’ αυτό; Συμβουλές για ιδιοκτήτες σκύλων

Podróż z psem

Podróż z psem/ foto: canva.com

- διαφήμιση -

Τα ταξίδιαμε σκύλο γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Τα τουριστικά θέρετρα είναι όλο και πιο πρόθυμα να υποδεχτούν επισκέπτες με τετράποδα – και όσοι δεν το κάνουν αυτό χάνουν πολλούς πελάτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να βρούμε όλο και περισσότερες εγκαταστάσεις φιλικές προς τα κατοικίδια στον ξενοδοχειακό κλάδο. Δεν είναι περίεργο που οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να πάρουν το σκύλο τους μαζί τους στις διακοπές αντί να τον αφήσουν σε φίλους ή σε ξενοδοχείο για κατοικίδια. Ωστόσο, αν δεν έχετε ταξιδέψει ακόμη με τους τετράποδους φίλους σας, θα πρέπει οπωσδήποτε να δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ταξίδια με το σκύλο σας!

Ταξιδεύοντας με τον σκύλο μου – τι πρέπει να πάρω μαζί μου στο ταξίδι μου;

Όπως κάθε μέλος της οικογένειας, έτσι και ο σκύλος πρέπει να έχει τη δική του ταξιδιωτική τσάντα. Τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν ταξιδεύετε με το κατοικίδιό σας;

  • Τα χαρτιά του κατοικίδιου ζώου σας, δηλαδή ένα βιβλιάριο υγείας με ενημερωμένους εμβολιασμούς και ένα διαβατήριο για το σκύλο σας, αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό.
  • Κουτί πρώτων βοηθειών για το σκύλο – κυρίως κτηνιατρικά φάρμακα (αν ο σκύλος σας παίρνει), αξεσουάρ αφαίρεσης κροτώνων, φυσιολογικό ορό για πλύσιμο των ματιών.
  • Ένα κιτ για τον καθαρισμό μετά τον σκύλο σας – το οποίο, κατά τα άλλα, θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας όταν βγάζετε το κατοικίδιό σας βόλτα.
  • Ένα κολάρο, μια καλωδίωση ή ένα λουρί και ένα φίμωτρο.
  • Ένα βιβλίο διευθύνσεων με τον αριθμό τηλεφώνου του ιδιοκτήτη – σε περίπτωση που το κατοικίδιό μας χαθεί.
  • Φρέσκο νερό και τροφή – θυμηθείτε να μην ταΐζετε το σκύλο σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά μόνο όταν σταματάτε.
  • Κουβέρτα και παιχνίδια – αυτό θα βοηθήσει το σκύλο σας να αισθάνεται άνετα τόσο στο αυτοκίνητο όσο και σε ένα ξένο θέρετρο διακοπών.

Πριν ταξιδέψετε, θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει ενημερωμένους εμβολιασμούς (κατά της λύσσας και των μολυσματικών ασθενειών) και να τον εξοικειώσετε με το μεταφορέα, αν θα μεταφερθεί σε αυτόν (π.χ. σε αεροπλάνο). Οι σκύλοι που είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι μπορεί να χρειαστούν ηρεμιστικά, τα οποία διατίθενται από τον κτηνίατρό σας. Ακολουθώντας τις συμβουλές που αναφέραμε, μπορείτε να κάνετε διάφορα ταξίδια με το κατοικίδιό σας. Μια κρουαζιέρα στη Σουηδία με το σκύλο σας σε ένα πλοίο θα είναι επίσης δυνατή για εσάς. Δείτε πώς να ταξιδέψετε με το σκύλο σας σε διάφορα μέσα μεταφοράς.

Ταξιδεύοντας με τον σκύλο σας – πώς να μεταφέρετε τον σκύλο σας στο αυτοκίνητο;

Εάν το ταξίδι είναι η πρώτη διαδρομή του σκύλου σας με αυτοκίνητο , θα πρέπει να πάρετε το σκύλο σας τουλάχιστον 2-3 φορές για ένα σύντομο ταξίδι πριν φύγετε, ώστε να συνηθίσει το όχημα και επίσης για να μάθετε πώς αντιδρά το κατοικίδιο ζώο σας στην οδήγηση. Η ναυτία της κίνησης εμφανίζεται και στους σκύλους, οπότε αν το κατοικίδιό σας παρουσιάζει συμπτώματα όπως υπερβολικό χασμουρητό, σάλια, εμετό και ουρλιαχτό κατά την οδήγηση – επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρος θα σας πει τι πρέπει να κάνετε για να κάνετε το ταξίδι πιο ευχάριστο για το σκύλο σας και θα σας συνταγογραφήσει τα κατάλληλα φάρμακα – τα οποία συσκευάζουμε στο κουτί πρώτων βοηθειών του σκύλου. Ο σκύλος στο αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει μια κατάλληλη θέση – το πορτμπαγκάζ ή το πίσω κάθισμα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ειδική προστασία – π.χ. ζώνες για σκύλους ή ένα μεταφορέα στον οποίο θα μεταφερθεί το κατοικίδιο ζώο. Ο μεταφορέας πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στο μέγεθος του σκύλου, ώστε να του επιτρέπει να ξαπλώνει ελεύθερα, να γυρίζει και ταυτόχρονα να περιορίζει τον χώρο για ελιγμούς, ώστε να μην εκτίθεται σε τραυματισμό κατά τη διάρκεια ατυχήματος. Η καλύτερη θέση για να τοποθετήσετε έναν μεταφορέα για ένα μικρόσωμο σκύλο, είναι στο πάτωμα μεταξύ των πίσω και των μπροστινών καθισμάτων. Τα μεγαλύτερα σκυλιά θα πρέπει να έχουν ειδικά κουτιά ή μεγάλους μεταφορείς στο πορτμπαγκάζ ή στο πίσω κάθισμα. Όταν ταξιδεύετε με το σκύλο σας στο αυτοκίνητο, θυμηθείτε να διατηρείτε το εσωτερικό του σε βέλτιστη θερμοκρασία και να κάνετε στάσεις κάθε 2-3 ώρες για μια σύντομη βόλτα και νερό. Πριν από το ταξίδι, θυμηθείτε να ταΐσετε το κατοικίδιό σας και να το βγάλετε για μια μεγάλη βόλτα.

Ταξιδεύοντας με τον σκύλο σας: ο σκύλος στο αεροπλάνο

Κάθε αεροπορική εταιρεία έχει διαφορετικές απαιτήσεις και διαδικασίες για τη μεταφορά ζώων, γι’ αυτό φροντίστε να διαβάσετε τις οδηγίες του αερομεταφορέα. Συνήθως πρέπει να φτάνετε στο αεροδρόμιο 2-3 ώρες νωρίτερα. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν τη μεταφορά ζώων στο αεροσκάφος – αλλά συνήθως σκύλων βάρους έως 8 κιλών με μεταφορέα. Εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις, ο μεταφορέας τοποθετείται κάτω από το κάθισμα. Τα μεγάλα σκυλιά πρέπει να ταξιδεύουν στο χώρο αποσκευών – σε κατάλληλους μεταφορείς, φυσικά. Για τα ζώα, τέτοια ταξίδια είναι πολύ αγχωτικά και για ορισμένες φυλές είναι ακόμη και απειλητικά για τη ζωή τους. Ένα σκύλος μοπς ή ένα μπουλντόγκ δεν πρέπει να ταξιδεύει αεροπορικώς. Λόγω της δομής του ρινικού τους διαφράγματος, μπορεί να έχουν αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν σε συνθήκες αεροπλάνου. Όταν ταξιδεύετε αεροπορικώς, ωστόσο, σκεφτείτε αν θα πρέπει να πάρετε το κατοικίδιό σας μαζί σας ή αν θα πρέπει να επιλέξετε να το αφήσετε υπό την επίβλεψή σας.

Ταξιδεύοντας με τον σκύλο σας – ο σκύλος στο τρένο

Ένα άλλο μέσο μεταφοράς με το οποίο μπορούμε να ταξιδέψουμε με το κατοικίδιό μας είναι το τρένο. Για τους μικρούς σκύλους, συνήθως δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε εισιτήριο, αλλά ένας μεγάλος σκύλος πρέπει να έχει εισιτήριο. Θυμηθείτε επίσης να επιλέξετε ένα βαγόνι χωρίς κουπέ, το οποίο θα παρέχει στο κατοικίδιο ζώο σας μεγαλύτερη άνεση. Στην περίπτωση των βαγονιών με κουπέ, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι μπορεί να μην είναι όλοι οι επιβάτες ευχαριστημένοι με την παρουσία ενός σκύλου. Εάν βρεθείτε με έναν συνταξιδιώτη που είναι αντίθετος στο να ταξιδέψει με το σκύλο σας, ζητήστε από τον ελεγκτή να σας βρει άλλο διαμέρισμα. Εάν το ταξίδι σας θα είναι πολύωρο, θα πρέπει να θυμηθείτε να προμηθευτείτε τροφή και, φυσικά, νερό για το σκύλο σας, ώστε να ταΐζετε το κατοικίδιό σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Καθώς δεν επιτρέπεται να εισέλθετε στο βαγόνι με το κατοικίδιό σας στο εστιατόριο, θυμηθείτε επίσης να πάρετε προμήθειες για το ταξίδι, για τον εαυτό σας.

Οι φιλόζωοι δεν επιθυμούν να αποχωριστούν τα κατοικίδιά τους και είναι όλο και πιο πρόθυμοι να τα πάρουν μαζί τους στα ταξίδια. Βεβαιωθείτε όμως ότι ο σκύλος σας αισθάνεται άνετα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – αυτό που εμείς απολαμβάνουμε, μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ αγχωτικό για το κατοικίδιό σας. Αξίζει να σκεφτείτε αν είναι καλύτερα να αφήσετε το κατοικίδιό σας στη φροντίδα μας όσο εσείς λείπετε. Ωστόσο, αν το κατοικίδιό σας αγαπάει τις μεταφορές, μπορείτε να προχωρήσετε!

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.