Rosół kcal - sprawdź ile kalorii ma rosół z makaronem
Ζωμός kcal – ελέγξτε πόσες θερμίδες έχει ο ζωμός με ζυμαρικά
8 સપ્ટેમ્બર 2023
Dieta Samuraja
Δίαιτα Σαμουράι – αρχές, αποτελέσματα, μενού
10 સપ્ટેમ્બર 2023
Εμφάνιση όλων

Τα όσπρια εκτιμώνται όλο και περισσότερο

Coraz bardziej doceniane rośliny strączkowe

Coraz bardziej doceniane rośliny strączkowe

- Reklama -

Οι αγρότες που καλλιεργούν ψυχανθή τα διακρίνουν σε δύο ομάδες – την καταναλωτική, η οποία περιλαμβάνει τα φασόλια, τα φασόλια και τον αρακά, και την κτηνοτροφική, μια ομάδα που περιλαμβάνει τα λούπινα, τον βίκο, τα φασόλια και τα σφαιρίδια. Όπως συμβαίνει, η έκταση που σπέρνεται με όσπρια αυξάνεται συνεχώς και η πρόσβαση σε σπόρους καλής ποιότητας βελτιώνεται.

Κατά κανόνα, τα φυτά χρειάζονται επίσης ηλιόλουστες θέσεις, αλλά η αντοχή σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και οι εδαφικές απαιτήσεις των διαφόρων ειδών ποικίλλουν. Η ευαισθησία στις καιρικές μεταβολές μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για την καλλιέργεια, όπως και η ανεπαρκής γνώση των απαιτήσεων των φυτών, αλλά τα ψυχανθή έχουν εκτιμηθεί πρόσφατα ιδιαίτερα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Καταναλώσιμα όσπρια

Αυτό που βλέπουμε όλο και περισσότερο είναι τα φασόλια, τα μπιζέλια και τα φασολάκια, ενώ πιο πρόσφατα ανακαλύπτονται στην κουζίνα μας οι φακές και τα ρεβίθια. Αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεϊνών στη διατροφή. Κανείς δεν μιλάει πια για δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα, καθώς οι νέες συνταγές που αναπτύχθηκαν συνιστούν κατάλληλο χειρισμό των φυτών αυτών στο στάδιο της προετοιμασίας. Κυρίως αυτό περιλαμβάνει το μούλιασμά τους για αρκετή ώρα και τη χρήση βοτάνων που βοηθούν την πέψη, όπως το κύμινο ή η μαντζουράνα.

Φασόλια

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή όσπρια που μπορούν να καλλιεργηθούν με επιτυχία ακόμη και σε οικιακούς κήπους. Απαιτεί μέτρια γόνιμο έδαφος και ηλιόλουστη θέση. Αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου. Η σπορά πρέπει να πραγματοποιείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όταν δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος παγετού. Το έδαφος πρέπει να ζιζανιοποιείται και να χαλαρώνει τακτικά. Τα διάφορα είδη φασολιών έχουν διαφορετικές απαιτήσεις για την απόσταση μεταξύ των γραμμών και ορισμένα πρέπει να στηρίζονται με στύλο. Η συγκομιδή των φασολιών γίνεται όταν οι λοβοί είναι στεγνοί αλλά δεν έχουν ακόμη σκάσει.

Τα όσπρια εκτιμώνται όλο και περισσότερο
Όλο και περισσότερο εκτιμώμενα όσπρια

Μπιζέλια

Μπορεί να αναπτυχθεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από τα φασόλια, δηλαδή γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου, και είναι επίσης ανθεκτικό στους παγετούς έως και -4 βαθμούς. Απαιτεί μια ηλιόλουστη θέση, αλλά και γόνιμο, χουμώδη έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Εάν το έδαφος δεν είναι αρκετά καλό, θα πρέπει να λιπαίνεται κατάλληλα. Αξίζει να σπείρετε τον αρακά αρκετά νωρίς, δηλαδή στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου, γιατί μόνο τότε η απόδοση θα είναι υψηλή. Για ορισμένες ποικιλίες, είναι απαραίτητη η χρήση στύλων. Το έδαφος θα πρέπει να ζιζανιοποιηθεί και να χαλαρώσει και, εάν είναι απαραίτητο, να ποτιστεί.

Φασόλια

Πρόκειται για ένα αγαπημένο λαχανικό, το οποίο τρώγεται εύκολα είτε μόνο του από το νερό είτε σερβιρισμένο σε σαλάτες. Οι σπόροι σπέρνονται επίσης στα τέλη Μαρτίου/αρχές Απριλίου, σε υγρό και χουμοφόρο έδαφος. Το φυτό μπορεί επίσης να σπαρθεί από σπορόφυτα, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη συγκομιδή. Τα φασόλια πρέπει να ποτίζονται τακτικά και να συγκομίζονται πριν γίνουν υπερώριμα, καθώς αυτό θα τα αποκλείσει από νόστιμη τροφή για κατανάλωση.

Φακές και ρεβίθια

Πρόκειται για όσπρια που έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε έδαφος και ηλιοφάνεια. Οι φακές, ειδικότερα, αγαπούν τη ζέστη και γι’ αυτό αποδίδουν καλύτερα όταν καλλιεργούνται σε θερμοκήπια και σήραγγες. Στην περίπτωσή της μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν καλύμματα. Για το λόγο αυτό, οι φακές σπέρνονται στις αρχές Μαΐου. Τα ρεβίθια, από την άλλη πλευρά, μπορούν να σπαρθούν ήδη από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Τα δύο αυτά φυτά κατακτούν τις κουζίνες μας, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη δεδομένης της γεύσης και των θρεπτικών τους ιδιοτήτων.

Κτηνοτροφικά ψυχανθή

Οιαγρότες βλέπουν πλέον τα κτηνοτροφικά όσπρια ως φθηνότερη εναλλακτική λύση έναντι της σόγιας, διατηρώντας παράλληλα την εξαιρετική θρεπτική τους αξία. Τα φασόλια, τα μπιζέλια και τα λούπινα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μπορούν να αποτελέσουν συστατικά ζωοτροφών για χοίρους και πουλερικά. Η καλλιέργεια αυτών των καλλιεργειών θα γίνεται όλο και πιο επικερδής, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει μια σειρά κανονισμών που θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους αγρότες να καλλιεργούν αυτές τις καλλιέργειες. Αυτοί θα περιλαμβάνουν επιδοτήσεις τόσο για τις καλλιέργειες οσπρίων όσο και για τις καλλιέργειες πρωτεϊνών.

- Reklama -

Comments are closed.