15 ενδιαφέροντα γεγονότα για τη Σκανδιναβία

Aksla Viewpoint, Ålesund, Norway

Aksla Viewpoint, Ålesund, Norway

- διαφήμιση -

Εντυπωσιάστε την οικογένεια και τους φίλους σας στην επόμενη βραδιά κουίζ με αυτά τα συναρπαστικά γεγονότα από τη Σκανδιναβία.

Καλώς ήρθατε στη Βόρεια Ευρώπη! Βρίσκεται στις λίστες πολλών διεθνών ταξιδιωτών, και για καλό λόγο. Αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζετε για την περιοχή;

Ναι, πάρτε ένα φλιτζάνι καφέ (περισσότερα γι’ αυτό αργότερα!) και καθίστε αναπαυτικά. Ελπίζω να μάθετε κάτι!

Βασικά στοιχεία για τη Σκανδιναβία

1. Η Σκανδιναβία αποτελείται από τρεις χώρες: Δανία, Νορβηγία και Σουηδία. Ορισμένοι ορισμοί περιλαμβάνουν επίσης τη Φινλανδία και την Ισλανδία, αλλά αυτή η ευρύτερη ομάδα είναι περισσότερο γνωστή ως Σκανδιναβική Περιφέρεια. Τα Νησιά Φερόε, η Γροιλανδία και η Αλαντ συμμετέχουν επίσης στις πρωτοβουλίες σκανδιναβικής συνεργασίας μέσω του Σκανδιναβικού Συμβουλίου.

2 Οι Σκανδιναβοί μπορεί να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον περισσότερο ή λιγότερο. Και οι τρεις γλώσσες είναι στενά συγγενείς ως „σταρονόρδικα” παιδιά. Τούτου λεχθέντος, οι διάλεκτοι και οι έντονες προφορές μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα. Σε τέτοιο βαθμό που οι συναντήσεις Δανών, Νορβηγών και Σουηδών διεξάγονται μερικές φορές στα αγγλικά για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι: „Η γλώσσα είναι η γλώσσα του λαού”.

3 Οι Σκανδιναβοί μιλούν τέλεια αγγλικά. Τα περισσότερα παιδιά στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία μεγαλώνουν πλέον τουλάχιστον εν μέρει δίγλωσσα. Τα αγγλικά διδάσκονται από μικρή ηλικία στο σχολείο, ενώ η βρετανική και η αμερικανική τηλεόραση και οι ταινίες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς. Στη Σκανδιναβία δεν θα χαθείτε ποτέ μιλώντας απλώς αγγλικά!

Στοιχεία για την ιστορία της Σκανδιναβίας

4 Και οι τρεις χώρες αποτελούσαν κάποτε μια Ένωση. Η Ένωση του Κάλμαρ ήταν ενεργή (με μερικές διακοπές) μεταξύ 1397 και 1523.

Η Ένωση του Κάλμαρ συμφωνήθηκε στο Κάλμαρ της Σουηδίας

Η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία διατήρησαν τις ξεχωριστές τους ταυτότητες στις εσωτερικές υποθέσεις, αλλά η εξωτερική και οικονομική πολιτική καθοριζόταν από έναν και μόνο μονάρχη.

5 Ένας Γάλλος αξιωματικός του στρατού έγινε βασιλιάς της Σκανδιναβίας. Ο άνθρωπος πίσω από τον τίτλο του Καρόλου ΙΔ΄ Γιόχαν, ο οποίος κατέλαβε τον σουηδικό θρόνο, ήταν στην πραγματικότητα ο Ζαν Μπατίστ Μπερναντότ. Ο Γάλλος ήταν ένας επαγγελματίας στρατιώτης του οποίου η ζωή πήρε απροσδόκητη τροπή λόγω των ναπολεόντειων πολέμων, της κατάρρευσης της σουηδικής ισχύος στη Βαλτική και του απροσδόκητου πρόωρου θανάτου ενός Δανού πρίγκιπα.

6 Ο όρος „Σκανδιναβία” εμφανίστηκε τον 18ο αιώνα. Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι αυτή ήταν η εποχή κατά την οποία άρχισαν να αναδύονται ιδέες για μια κοινή κληρονομιά. Ο όρος έγινε αργότερα πολιτικός. Το 1839, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν έγραψε το „Είμαι Σκανδιναβός” μετά από μια επίσκεψή του στη Σουηδία. Ήταν γνωστός ως υποστηρικτής του πολιτικού „σκανδιναβισμού”.

7 Οι Σκανδιναβικές Αερογραμμές εγκαινιάστηκαν από τρεις κυβερνήσεις. Το 1946, οι τρεις κυβερνήσεις δημιούργησαν μια κοινοπραξία για να συνεργαστούν στις υπερατλαντικές πτήσεις των εθνικών τους αεροπορικών εταιρειών. Πέντε χρόνια αργότερα οι μεμονωμένες αεροπορικές εταιρείες συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν τη SAS. Τώρα, ωστόσο, όλα αυτά έχουν αλλάξει, καθώς η νορβηγική κυβέρνηση πούλησε πρόσφατα όλες τις μετοχές της.

Άλλα στοιχεία για τη Σκανδιναβία

8 Το ποδόσφαιρο είναι ένα καλοκαιρινό άθλημα

. Στη Σκανδιναβία, οι αγώνες διεξάγονται το καλοκαίρι, όπως και στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στη Σουηδία και τη Νορβηγία. Η Δανία απολαμβάνει μια πιο τυπική καλοκαιρινή περίοδο.

Διαβάστε περισσότερα: ενδιαφέροντα γεγονότα για τη Σκανδιναβία

Τα 9α σκανδιναβικά βουνά έχουν μήκος μεγαλύτερο από 1.700 χιλιόμετρα. Η οροσειρά διασχίζει τη σκανδιναβική χερσόνησο. Στα 2469 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το νορβηγικό Galdhøpiggen στο Εθνικό Πάρκο Jotunheimen είναι η υψηλότερη κορυφή στην ηπειρωτική Βόρεια Ευρώπη.

10 Η περιοχή έχει εμμονή με τον καφέ. „Σκανδιναβική κουλτούρα καφέ” δεν είναι μυστικό ότι οι πέντε σκανδιναβικές χώρες κατατάσσονται στις έξι πρώτες θέσεις των καταναλωτών καφέ στον κόσμο. Η κορυφαία σκανδιναβική χώρα είναι η Νορβηγία, με μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση 9,9 κιλά ετησίως. είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα ελαφρύτερα καβουρδίσματα, τα οποία αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος και αλλού.

11. Και οι τρεις χώρες χρησιμοποιούν τον σκανδιναβικό σταυρό. Διασκέδαση με τις σημαίες! Οι σημαίες της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας έχουν ένα παρόμοιο μοτίβο σταυρού εκτός κέντρου, γνωστό ως Σκανδιναβικός Σταυρός. Τα χρώματα είναι φυσικά διαφορετικά και η σημαία της Νορβηγίας έχει ένα ελαφρώς πιο περίπλοκο σχέδιο. Ωστόσο, μερικές φορές βλέπω τις σημαίες της Δανίας και της Νορβηγίας ασαφώς σε βίντεο στο YouTube και άλλα παρόμοια!

12 Τα σύνορα της ΕΕ μήκους 1.630 χιλιομέτρων χωρίζουν τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Η Σουηδία είναι μέλος της ΕΕ, η Νορβηγία όχι. Ωστόσο, αρκετές συνοριακές διαβάσεις σε αραιοκατοικημένες περιοχές είναι αφύλακτες. Η συμφωνία ΕΕ-Νορβηγίας σημαίνει ότι η Νορβηγία είναι συνδεδεμένη με την κοινή αγορά της ΕΕ. Διαβάστε περισσότερα για τα νορβηγικο-σουηδικά σύνορα.

Γεγονότα σχετικά με τον τρόπο ζωής στη Σκανδιναβία

13. Τα σουηδικά παιδιά κάνουν αποκριές το Πάσχα

. Δεν μεταμφιέζονται σε φαντάσματα ή φαντάσματα, αλλά μάλλον σε μάγισσες!

Τα παιδιά ντύνονται πασχαλινές μάγισσες- ντυμένα με φθαρμένα ρούχα, πολύχρωμα κασκόλ και βαμμένα κόκκινα μάγουλα, πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι στη γειτονιά και παρουσιάζουν ζωγραφιές και σχέδια στους κατοίκους με την ελπίδα να πάρουν γλυκά σε αντάλλαγμα

14 Η Κοπεγχάγη είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της περιοχής

. Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια επιβάτες χρησιμοποίησαν το CPH το 2018. Αποτελεί κόμβο της SAS και της Norwegian και προσφέρει διηπειρωτικές πτήσεις προς την Ασία και τις ΗΠΑ. Το αεροδρόμιο του Όσλο (OSL) βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 28,5 εκατομμύρια επιβάτες και το αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης (ARN) στην τρίτη θέση.

Κοπεγχάγη, Δανία

15. Η Σκανδιναβία είναι η πιο ευτυχισμένη περιοχή στον κόσμο. Μαζί με τους σκανδιναβικούς γείτονές τους, οι τρεις χώρες καταλαμβάνουν σταθερά υψηλές θέσεις στην παγκόσμια έκθεση του ΟΗΕ για την ευτυχία. Αλλά δεν συμφωνούν όλοι. Αυτοί οι Αμερικανοί ομογενείς πιστεύουν ότι η „ικανοποίηση” είναι μια καλύτερη περιγραφή.

Διαβάστε περισσότερα: συναρπαστικά γεγονότα για το Σβάλμπαρντ

16 Οι Σουηδοί ποντάρουν στην ανακύκλωση. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των οικιακών απορριμμάτων καταλήγει στις χωματερές. Η χώρα εφαρμόζει ένα μεγάλο πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα για την παραγωγή θερμότητας για τα σπίτια. Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα καίει περισσότερα απόβλητα από όσα παράγει, σε τέτοιο βαθμό που έχει αρχίσει να εισάγει απόβλητα από τη Νορβηγία!

17. Οι Σκανδιναβοί εκτιμούν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Στη Σκανδιναβία, η εβδομάδα εργασίας είναι σύντομη, με μέσο όρο 37 ώρες. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι λαμβάνουν 4-5 εβδομάδες ετήσιας άδειας. Τέλος, όλα τα έθνη της περιοχής έχουν γενναιόδωρες πολιτικές άδειας πατρότητας.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.