35 ενδιαφέροντα γεγονότα για τις σκανδιναβικές χώρες

- διαφήμιση -

Βελτιώστε τις γενικές σας γνώσεις, βυθίζοντας τον εαυτό σας σε αυτή τη συναρπαστική συλλογή γεγονότων για τις σκανδιναβικές χώρες.

Οι σκανδιναβικές χώρες είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο για τη μοναδική ιστορία και τον πολιτισμό τους. Υπάρχουν όμως και πολλές παρεξηγήσεις.

Αυξήστε τις γνώσεις σας πριν από το επόμενο κουίζ στην παμπ ή στο γραφείο σας με αυτή την εισαγωγή στην περιοχή, μέσα από μια σειρά γεγονότων για κάθε χώρα με τη σειρά. Θα ξεκινήσουμε μιλώντας για την περιοχή πριν εμβαθύνουμε στις λεπτομέρειες. Καλή διασκέδαση!

Βασικά στοιχεία για τη σκανδιναβική περιοχή

1 Ορισμός των σκανδιναβικών χωρών. Οι σκανδιναβικές χώρες θεωρούνται ως τα πέντε έθνη: Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία. Περιλαμβάνει επίσης τα εδάφη των Νήσων Φερόε, της Γροιλανδίας και των νήσων Åland.

2 Η Σκανδιναβία και η Σκανδιναβία δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ο ορισμός της Σκανδιναβίας είναι αυστηρότερος. Μόνο η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία είναι σκανδιναβικά έθνη. Τα δανικά, τα νορβηγικά και τα σουηδικά είναι γνωστά ως σκανδιναβικές γλώσσες, ενώ η Scandinavian Airlines λειτουργεί μια βάση σε κάθε χώρα. Αυτό σημαίνει ότι ο όρος Σκανδιναβία χρησιμοποιείται συχνά στη λαϊκή κουλτούρα για να αναφερθεί σε ολόκληρη τη σκανδιναβική περιοχή.

3 Υπάρχει στενή συνεργασία. Παρόλο που ορισμένες είναι μέλη της ΕΕ και άλλες όχι, όλες οι σκανδιναβικές χώρες και εδάφη συνεργάζονται στενά σε διπλωματικό επίπεδο. Αυτό γίνεται μέσω του Σκανδιναβικού Συμβουλίου και του Σκανδιναβικού Συμβουλίου Υπουργών. Το όραμά τους είναι ” να καταστεί η Σκανδιναβική περιοχή η πιο βιώσιμη και ολοκληρωμένη περιοχή στον κόσμο”.

4 Οι σκανδιναβικές γλώσσες λένε „Βορράς”. Στη δανική, τη νορβηγική και τη σουηδική γλώσσα, η λέξη Norden χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στη σκανδιναβική περιοχή. Μεταφράζεται κυριολεκτικά ως Βορράς, αλλά στο πλαίσιο αυτό σημαίνει βόρεια εδάφη.

5 Οι Σκανδιναβικές χώρες αποτελούν μέρος της Βόρειας Ευρώπης. Όλες οι σκανδιναβικές χώρες θεωρούνται μέρος της Βόρειας Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για τις τρεις χώρες της Βαλτικής, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία περιλαμβάνονται μερικές φορές στον ορισμό της Βόρειας Ευρώπης.

6 Σκανδιναβική σημαία με σταυρό. Όλες οι σκανδιναβικές χώρες χρησιμοποιούν την ίδια σχεδιαστική ιδέα για τη σημαία τους. Γνωστός ως σκανδιναβικός σταυρός, ο εκτός κέντρου σταυρός είναι άμεσα αναγνωρίσιμος ως σύμβολο της περιοχής, ανεξάρτητα από το χρώμα της χώρας. Από τα εδάφη, τα Νησιά Φερόε ΚΑΙ το Åland χρησιμοποιούν επίσης τον σκανδιναβικό σταυρό. Η Γροιλανδία είναι η περίεργη περίπτωση, με ένα σχέδιο που χρησιμοποιεί τα χρώματα της Δανίας, αλλά με ένα ξεχωριστό σχέδιο.

Η Νορβηγία υπό το πρίσμα γεγονότων και αριθμών

7 Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας δεν ήταν πάντα το Όσλο. Τόσο το Μπέργκεν όσο και το Τροντχάιμ υπήρξαν πρωτεύουσες της χώρας σε διάφορες περιόδους της ιστορίας της. Στοιχεία του κράτους διοικούνταν επίσης από την Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια των διαφόρων σκανδιναβικών ενώσεων. Ο Haakon V επέλεξε να εγκατασταθεί στο Όσλο, γεγονός που τον βοήθησε να γίνει η πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του άρχισε η κατασκευή του φρουρίου Akershus.

8 Η Νορβηγία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Υπάρχουν μεγαλύτερες αγορές όσον αφορά τις πωλήσεις μονάδων, αλλά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν κατακτήσει την αγορά αυτοκινήτων στη Νορβηγία όσο καμία άλλη χώρα. Οι πωλήσεις των παραδοσιακών βενζινοκίνητων/ντίζελ αυτοκινήτων αντιπροσωπεύουν πλέον λιγότερο από το ήμισυ όλων των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων.

Φρούριο Akershus, Όσλο
Φρούριο Akershus, Όσλο

Το 9ο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στο Όσλο. Με λίγες εξαιρέσεις, η νορβηγική πρωτεύουσα φιλοξενεί την τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ Ειρήνης κάθε χρόνο από το 1901. Τα άλλα βραβεία Νόμπελ απονέμονται στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

10 Υπάρχουν δύο επίσημες εκδοχές της νορβηγικής γλώσσας. Η γλώσσα στη Νορβηγία είναι ένα πολύπλοκο θέμα. Εκτός από τις πολλές, ποικίλες περιφερειακές διαλέκτους, υπάρχουν δύο επίσημες γραπτές ποικιλίες της γλώσσας: Bokmål και Nynorsk. Η χρήση της Nynorsk είναι πιο εμφανής στις αγροτικές περιοχές.

11 Το σύγχρονο και το αρχαίο σκι εφευρέθηκε στη Νορβηγία. Τον 19ο αιώνα, ο Sondre Norheim εφηύρε τα σκι Telemark, τα οποία οδήγησαν στα σύγχρονα σκι που χρησιμοποιούμε σήμερα. Αλλά μια αρχαία βραχογραφία στη βόρεια Νορβηγία υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα σκι για τη μεταφορά τους πριν από χιλιάδες χρόνια.

12 Τα φιόρδ της Νορβηγίας διασχίζουν μια ακτογραμμή σχεδόν 29 000 χιλιομέτρων. Η ακτογραμμή της Νορβηγίας είναι δύσκολο να μετρηθεί, αλλά υπολογίζεται σε 28.953 χλμ. Μαζί με τη μεγάλη ακτογραμμή, τα τεράστια φιόρδ της Νορβηγίας αποτελούν καθοριστικό χαρακτηριστικό της γεωγραφίας της Νορβηγίας.

Geiranger και Geirangerfjord
Geiranger και Geirangerfjord

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Εδώ θα βρείτε πολλά ακόμη συναρπαστικά στοιχεία για τη Νορβηγία.

Η Δανία υπό το πρίσμα γεγονότων και αριθμών

13 Η Δανία είναι μια επίπεδη χώρα. Σε αντίθεση με άλλες σκανδιναβικές χώρες, η Δανία είναι ως επί το πλείστον επίπεδη. Το υψηλότερο σημείο της, το Yding Skovhøj, βρίσκεται μόλις 172 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

14 Η Δανία είναι η πατρίδα των τούβλων Lego. Η ονομασία „LEGO” είναι συντόμευση του δανέζικου όρου „leg godt”, που μεταφράζεται ως „Παίξε καλά”. Για τα πρώτα 15 χρόνια της ύπαρξης της LEGO, δημιουργούσε ξύλινα παιχνίδια.

Το 15ο Η Δανία φιλοξενεί δύο από τα παλαιότερα θεματικά πάρκα στον κόσμο. Το Dyrehavsbakken στο Klampenborg χρονολογείται από το 1583, όταν ανακαλύφθηκε μια φυσική πηγή, ενώ οι Κήποι Tivoli της Κοπεγχάγης άνοιξαν το 1843. Το Tivoli βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας της Δανίας και είναι το πιο επισκέψιμο πάρκο ψυχαγωγίας στη Σκανδιναβία.

16 Η τρέλα του hygge ξεκίνησε από τη Δανία. Αλλά πολλοί Δανοί ντρέπονται πραγματικά για το πώς η έννοια, βασικό μέρος του δανέζικου τρόπου ζωής, έχει εμπορευματοποιηθεί για να πουλήσει κεριά και κουβέρτες σε άλλες χώρες.

Το 17ο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης είναι το πιο πολυσύχναστο στην περιοχή. Με περισσότερους από 30 εκατομμύρια επιβάτες το 2019,το CPH ήταν το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην περιοχή πριν από την παγκόσμια κρίση υγείας το 2020-21.

Κοπεγχάγη, Δανία
Κοπεγχάγη, Δανία

Σουηδία Υπό το πρίσμα των γεγονότων και των αριθμών

18 Η Σουηδία είναι η πολυπληθέστερη σκανδιναβική χώρα. Με πληθυσμό 10.379.295 κατοίκους στο τέλος του 2020, η Σουηδία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην περιοχή. Στην πραγματικότητα, ο πληθυσμός των άλλων τεσσάρων μεγάλων σκανδιναβικών χωρών είναι μόλις 17 εκατομμύρια.

19 Περισσότερο από το ήμισυ της Σουηδίας είναι δασικό. Υπολογίζεται ότι το 57% της Σουηδίας καλύπτεται από δάση, μια έκταση στο μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο σουηδικός δασικός νόμος ορίζει ότι υπάρχει υποχρέωση αναφύτευσης του δάσους μετά την κοπή των δέντρων.

20 Το μετρό της Στοκχόλμης λειτουργεί ως γκαλερί τέχνης. Η σουηδική πρωτεύουσα Στοκχόλμη κρύβει ένα συναρπαστικό δίκτυο υπόγειας τέχνης στο σύστημα METRA. Σε περισσότερους από 150 καλλιτέχνες έχουν δοθεί οι περισσότεροι σταθμοί του μετρό ως λευκός καμβάς. Τώρα είναι γεμάτοι από ψηφιδωτά, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και πολλά άλλα.

21. Πολλές παγκόσμιες μάρκες έχουν δημιουργηθεί στη Σουηδία. Τι σημαίνει για εσάς η μάρκα Σουηδία; Η Electrolux, η Ericsson, η H&M, η IKEA, η Saab, η Scania και η Volvo είναι μόνο μερικές από τις παγκόσμιες εταιρείες με σουηδικές ρίζες. Και φυσικά υπάρχει και η ABBA!

22. Το γάλα βρώμης εφευρέθηκε σε ένα σουηδικό πανεπιστήμιο. Ένας επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Lund, ο Rickard Öste, ανακάλυψε το γάλα βρώμης το 1994. Το γάλα βρώμης και άλλες μάρκες γάλακτος βρώμης έχουν γίνει δημοφιλείς στα σούπερ μάρκετ και τις καφετέριες σε όλο τον κόσμο.

Lund, Σουηδία

Μια μικρή εικόνα για τους φίλους μας στην άλλη πλευρά των συνόρων στη Σουηδία. Θέλετε περισσότερα; Δείτε αυτά τα συναρπαστικά στοιχεία για τη Σουηδία.

Φινλανδία Υπό το πρίσμα γεγονότων και αριθμών

Η 23η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την Παγκόσμια Ευτυχία, η Φινλανδία κατατάσσεται στην πρώτη θέση. Είναι επίσης πρώτη στη λίστα με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων εκθέσεων.

24. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Φινλανδίας ζει στο Ελσίνκι. Στις αρχές του 2020, στη Φινλανδία ζούσαν 423.494 άτομα αλλοδαπής καταγωγής. Από αυτούς, το 49,3% ζούσε στην περιφέρεια της φινλανδικής πρωτεύουσας.

25 Η φινλανδική γλώσσα δεν σχετίζεται με τις σκανδιναβικές γλώσσες. Η φινλανδική γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των ουραλικών γλωσσών. Ωστόσο, οι Φινλανδοί μαθαίνουν σουηδικά στο σχολείο μαζί με τα αγγλικά.

26 Η Φινλανδία είναι η γενέτειρα των Μούμινς. Η σουηδόφωνη Φινλανδή εικονογράφος Tove Jansson δημιούργησε αυτά τα ιδιόρρυθμα πλάσματα, τα οποία έχουν εμφανιστεί σε πολλά βιβλία, κόμικς και τηλεοπτικές σειρές. Στο νησί Kailo βρίσκεται το Mummy World, ένα λούνα παρκ που λειτουργεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

27 Πέρα από τις πόλεις, η Φινλανδία είναι γεμάτη δάση και λίμνες. Τα δάση καλύπτουν το 74% της Φινλανδίας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. ολόκληρη τη χώρα. τα πιο συνηθισμένα δέντρα είναι το πεύκο, το έλατο και η σημύδα. Στην υπόλοιπη Φινλανδία υπάρχουν 187.888 λίμνες με έκταση μεγαλύτερη από 500 τετραγωνικά μέτρα.

Η Φινλανδία φημίζεται για τα δάση και τις λίμνες της
Η Φινλανδία είναι διάσημη για τα δάση και τις λίμνες της

Νομίζω ότι η Φινλανδία είναι η σκανδιναβική χώρα για την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν εκτός της περιοχής γνωρίζουν τα λιγότερα. Αν αυτό ισχύει για εσάς, δείτε περισσότερα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Φινλανδία.

Γεγονότα για την Ισλανδία

28 Η Ισλανδία είναι η μικρότερη σκανδιναβική χώρα. Όχι σε φυσικό μέγεθος, αλλά σε πληθυσμό. Μόνο 364.000 ζουν στην Ισλανδία, λιγότεροι από κάθε πρωτεύουσα των άλλων σκανδιναβικών χωρών.

29 Η πλειονότητα του πληθυσμού της Ισλανδίας ζει στο Ρέικιαβικ. Από τον μικρό πληθυσμό της Ισλανδίας, το 60% ζει στην περιοχή του Ρέικιαβικ. Αυτό περιλαμβάνει την ίδια την πόλη και τους γειτονικούς δήμους.

30 Το παρατσούκλι της Ισλανδίας „Γη της φωτιάς και του πάγου” είναι επάξια. Υπάρχουν περισσότερα από 100 ηφαίστεια, αρκετά από τα οποία είναι ενεργά-ένα 11% της χώρας καλύπτεται από παγετώνες. Αυτό καθιστά το φυσικό τοπίο της Ισλανδίας δυσεύρετο και αποτελεί την κύρια τουριστική ατραξιόν της χώρας.

31 Η Ισλανδία δεν διαθέτει μόνιμο στρατό. Αν και τα αστυνομικά μυθιστορήματα είναι εξαιρετικά δημοφιλή, τα πραγματικά βίαια εγκλήματα στην Ισλανδία είναι πολύ σπάνια. Η απομόνωσή της σημαίνει επίσης ότι δεν διαθέτει μόνιμο στρατό, η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν διαθέτει.

32 Η Ισλανδία έχει επίσης φιόρδ. Η Νορβηγία είναι περισσότερο γνωστή για τα φιόρδ της, αλλά η Ισλανδία έχει επίσης δύο περιοχές με φιόρδ, στα ανατολικά της χώρας και τα Ισλανδικά Δυτικά Φιόρδ.

Ισλανδία

Αυτή είναι μια πολύ σύντομη εισαγωγή σε αυτό το συναρπαστικό νησί. Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Τότε δείτε αυτά τα διασκεδαστικά στοιχεία για την Ισλανδία.

Γεγονότα για άλλα σκανδιναβικά εδάφη

Η 33η ψηλότερη κορυφή στη Σκανδιναβία βρίσκεται στη Γροιλανδία. Η Νορβηγία είναι γνωστή για τα υψηλότερα βουνά της Σκανδιναβίας, αλλά η Γροιλανδία είναι η καλύτερη όταν πρόκειται για τις Σκανδιναβικές χώρες. Το Gunnbjørn Fjeld είναι μια βραχώδης κορυφή που προεξέχει μέσα από έναν παγετώνα στα 3694 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

34 Οι ίδιοι κατοικούν στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Ρωσία. Δεν μπορούμε να γράψουμε για τη σκανδιναβική περιοχή χωρίς να αναφέρουμε τους Σάμι. Αυτοί οι ιθαγενείς φιννο-ουγγρικοί πληθυσμοί κατοικούν στο Sápmi, μια τεράστια περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα της βόρειας Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της ρωσικής χερσονήσου Kolsk.

35 Τα σουηδικά ομιλούνται στα φινλανδικά νησιά Åland. Αυτόνομη περιοχή της Φινλανδίας, οι κάτοικοι των νήσων Åland μιλούν κυρίως σουηδικά. Αυτό καθιστά το νησί δημοφιλή προορισμό διακοπών από την ανατολική Σουηδία.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.