Altocumulus (Ac) – chmury średnie-kłębiaste

Altocumulus (Ac) – chmury średnie-kłębiaste

- διαφήμιση -

Τα Altocumulus (Ac) είναι μεσαία σύννεφα που είναι συνήθως τα πρώτα σημάδια του καιρού που πλησιάζει. Είναι συνηθισμένα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τα Ac μπορεί επίσης να είναι το πρώτο σημάδι ότι ο καιρός μπορεί να επιδεινωθεί.

Πώς σχηματίζονται τα μεσαία σύννεφα και από τι αποτελούνται;

Τα μεσαία σύννεφα Altocumulus είναι έναςτύπος σύννεφων που εμφανίζονται στο μεσαίο στρώμα. Αποτελούνται από σταγονίδια νερού και είναι συνήθως λευκά ή γκρίζα. Αποτελούνται από διάφορους τύπους νεφών μεσαίου επιπέδου: Altocumulus (AC), Cirrocumulus (CC) και Stratocumulus (SC).

Το Altocumulus (AC) είναι ένας τύπος νέφους μεσαίου επιπέδου που μπορεί να εμφανιστεί από περίπου 2400 έως 6100 μέτρα. Τα μέλη αυτού του τύπου νέφους είναι μεγαλύτερα από την άκρη ενός δάχτυλου που τεντώνεται προς αυτά και είναι λευκά ή γκρίζα.

Το Cirrocumulus (CC) είναι ένας τύπος νέφους μεσαίου υψομέτρου με πάχος μεταξύ 200 και 700 μέτρων. Αποτελούνται από μικρά λευκά σύννεφα των οποίων τα μέλη είναι μικρότερα από την άκρη ενός δάχτυλου που τεντώνεται προς αυτά.

Το Stratocumulus (SC) είναι ένας τύπος σύννεφου μέσου υψομέτρου που μπορεί να παραμείνει από περίπου 2000 έως 5000 μέτρα. Τα σύννεφα αυτού του τύπου αποτελούνται από μικρά λευκά ή γκρίζα λεπτά μέλη.

Για τη διάκριση μεταξύ αυτών των τύπων νεφών μέσου υψομέτρου και για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται και από τι αποτελούνται, απαιτείται γνώση της βασικής δομής των νεφών. Τα σύννεφα μέσου υψομέτρου αποτελούνται από σταγονίδια νερού που επιπλέουν στον αέρα με κατακρημνίσματα. Όταν ο δίσκος του ήλιου θερμαίνει τον αέρα, η περιεκτικότητά του σε υγρασία αυξάνεται σχετικά, σχηματίζοντας μικρά σύννεφα. Αυτά τα σύννεφα, σε συνδυασμό με άλλους τύπους νεφών μεσαίου ύψους, όπως Altostratus (AS), Cirrus (Ci), Nimbostratus (NS) και Stratus (St), σχηματίζουν μεγαλύτερα σύννεφα μεσαίου ύψους.

Εμφάνιση των νεφών Altocumulus

Τα σύννεφα Altocumulus είναι ένα είδος νεφών μεσαίου επιπέδου που εμφανίζονται μεταξύ των νεφών Cirrostratus και Cumulonimbus. Μπορούν να σχηματιστούν λόγω ανόδου του αέρα ή λόγω θερμικών διεργασιών που προκαλούν εξάτμιση νερού από την επιφάνεια του εδάφους. Συνήθως αποτελούνται από μικρές κηλίδες ή σταγονίδια νερού που έχουν παγώσει ως κρύσταλλοι πάγου.

Τα Altocumulus μπορεί επίσης να αναφέρονται ως μεσαία σύννεφα ή ως ένας τύπος υπερκείμενου νέφους. Μπορεί να είναι ημιδιαφανή ή μη ημιδιαφανή, ανάλογα με το αν ο ήλιος είναι ορατός από το εξωτερικό του σύννεφου. Τα σύννεφα altocumulus είναι συνήθως ελαφριά και σχηματίζονται σε ύψος μεταξύ 2 και 7 χιλιομέτρων, συνήθως χαμηλής πυκνότητας. Μπορεί να κυμαίνονται από ινώδη περιγράμματα σύννεφων έως πυκνά σύννεφα με συσσωματώματα.

Τα σύννεφα Altocumulus είναι ένα αρκετά σημαντικό καιρικό φαινόμενο και μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της ανύψωσης του αέρα λόγω θερμότητας ή λόγω χαμηλών θερμοκρασιών. Το στρώμα των νεφών μπορεί να είναι είτε λεπτό είτε παχύ, ανάλογα με την ποσότητα των κατακρημνισμάτων που μπορεί να σταλεί με τη μορφή βροχής ή χιονιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει μια Virga – μια ενιαία παχιά ζώνη βροχόπτωσης που συνήθως καταλήγει σε κάποια απόσταση από το έδαφος.

Τα σύννεφα Altocumulus είναι συχνά σημάδι αλλαγής του καιρού. Μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και μερικές φορές ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι ιδιαίτερα ορατά και μπορούν να σχηματίσουν μια ευδιάκριτη εικόνα στον ουρανό. Η εμφάνιση των σύννεφων Altocumulus θεωρείται συνήθως σημάδι καλού καιρού, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι σημάδι κακού καιρού, ειδικά αν είναι πυκνά και παρατηρείτε Virga.

Είδη σύννεφων Altocumulus

 • Altocumulus castellanus (Ac cas) – με ανυψωτικά μέλη
 • Altocumulusfloccus (Ac flo) – με κροκιδωτά μέλη
 • Altocumuluslenticularis (Ac len) –φακοειδή, είναι ένας από τους προάγγελους ενός ψυχρού μετώπου που πλησιάζει
 • Altocumulus stratiformis (Ac str) – σε σχήμα στρώματος από παρακείμενα μέλη
 • Altocumulus volutus (Ac vol) – μακριά, οριζόντια τεντωμένα σύννεφα σε σχήμα σωλήνα

Ποικιλίες των νεφών Altocumulus

 • perlucidus (pe) – με διαχωρισμένα τμήματα
 • radiatus (ra) – με τμήματα που γεμίζουν τακτικά το πλέγμα, οργανωμένα κατά μήκος ευθειών γραμμών
 • translucidus (tr) – ημιδιαφανή- μπορεί κανείς να δει τη θέση του ηλιακού δίσκου
 • lacunosus (la) – με τμήματα που μοιάζουν με κηρήθρα
 • duplicatus (du) – με διαιρεμένα τμήματα
 • undulatus (un) – μοιάζει με κυματιστή θάλασσα
 • opacus (op) – μη φωτεινά, με τμήματα τόσο στενά κολλημένα μεταξύ τους που δεν μπορεί να προσδιοριστεί η θέση του ηλιακού δίσκου
Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.