Cumulonimbus (Cb) – συσσωρευμένα σύννεφα βροχής

Jak rozpoznać chmurę typu Cumulonimbus?

Jak rozpoznać chmurę typu Cumulonimbus?

- διαφήμιση -

Ένα σύννεφο, γνωστό και ως cumulonimbus, είναι ένα σύννεφο που σχηματίζεται από τη συμπύκνωση υδρατμών. Σχηματίζεται από τον αέρα που θερμαίνεται από τον ήλιο και στη συνέχεια ανεβαίνει προς τα πάνω. Καθώς ο αέρας ψύχεται, οι υδρατμοί συμπυκνώνονται και σχηματίζονται σταγονίδια νερού. Τα Cumulonimbus είναι σύννεφα βροχής που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα.

Πώς αναγνωρίζετε ένα σύννεφο cumulonimbus;

Τα σύννεφα Cumulonimbus είναι τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά σύννεφα που μπορεί να δει κανείς στον ουρανό. Αναγνωρίζονται εύκολα από το ύψος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα σύννεφα Cumulonimbus μπορούν να φτάσουν σε ύψος 10 έως 15 χιλιομέτρων και το σχήμα τους μοιάζει με κώνο ή πυραμίδα. Είναι πολύ σκοτεινά και έχουν πολλή ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο δραστήρια – μπορούν να αποτελέσουν την πηγή καταιγίδων και άλλων τύπων καιρού. Αν θέλετε να δείτε ένα σύννεφο Cumulonimbus, αξίζει να πιάσετε έναν μεγεθυντικό φακό ή ένα κιάλι. Αυτό θα σας επιτρέψει να τα δείτε καλύτερα και να εκτιμήσετε το μέγεθος και το σχήμα τους.

Πώς σχηματίζεται ένα Cumulonimbus;

Τα Cumulonimbus είναι ένας τύπος σύννεφου που μπορεί να φτάσει σε ύψος πάνω από 10 χιλιόμετρα. Σχηματίζονται όταν θερμός και υγρός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω. Οι κορυφές τους υπόκεινται σε πολύ ισχυρούς ανέμους και μπορεί επίσης να εκδηλωθούν καταιγίδες. Τα Cumulonimbus είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά και συχνά είναι τρομακτικό να τα βλέπεις. Συνήθως τα συνδέουμε με καιρικά φαινόμενα όπως βροχή, χαλάζι ή αστραπές.

Η λέξη cumulonimbus προέρχεται από τις λατινικές λέξεις „cumulus”, που σημαίνει „συγκέντρωση”, και „nimbus”, που σημαίνει „σύννεφο”. Αν και τα cumulonimbus μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα, είναι συναρπαστικό να τα βλέπει κανείς. Δεν είναι μόνο όμορφα, αλλά και μεγαλοπρεπή. Τα cumulonimbus χρησιμεύουν επίσης για την προστασία του πλανήτη μας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αυτό μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε την ομορφιά της ημέρας και να παραμένουμε με ασφάλεια σε εξωτερικούς χώρους.

Είδη σύννεφων Cumulonimbus

 • Cumulonimbus calvus,
 • Cumulonimbus capillatus.

Ιδιαίτερες μορφές σύννεφων βροχής και τα φαινόμενα που συνοδεύουν τα σύννεφα αυτά

 • praecipitatio (pra) – κατακρήμνιση,
 • virga – (vir) νέφος κατακρημνισμάτων που δεν φθάνουν στην επιφάνεια της Γης,
 • pannus (pan) – θραύσμα στη βάση ενός σύννεφου που δίνει βροχόπτωση,
 • incus (inc) – αμόνι (χαρακτηριστικό ενός σύννεφου καταιγίδας ορατό από απόσταση),
 • mamma (mam) – κανονικά μικρά εξογκώματα στη βάση ενός σύννεφου που μοιάζουν με μαστούς,
 • pileus (pil) – φακοειδές σύννεφο πάνω από τη θολωτή επιφάνεια ενός σύννεφου συναγωγής που μοιάζει με καπάκι,
 • velum (vel) – πέπλο,
 • arcus (arc) – scud dike, ένα νέφος στη βάση ενός πλησιάζοντος σύννεφου βροχής- το πέρασμά του συνοδεύεται από ένα scud,
 • murus (mur) – σύννεφο οροφής, το χαμήλωμα της βάσης ενός cumulonimbus στη ζώνη του ανερχόμενου ρεύματος,
 • cauda (cau) – η „ουρά” ενός σύννεφου οροφής,
 • flumen (flm) – ζώνη νέφους που ρέει σε υπερκυψέλη,
 • tuba (tub) – ανεμοστρόβιλος αέρα ή νερού, βλέπε ανεμοστρόβιλος.
Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.