Jak rozpoznać chmury Cumulus (Cu)

Jak rozpoznać chmury Cumulus (Cu)

- διαφήμιση -

Το Cumulus (Cu) είναι ένας τύπος σύννεφου που σχηματίζεται λόγω της ανόδου θερμού και υγρού αέρα. Είναι τα πιο συνηθισμένα σφαιρικά ή κωνικού σχήματος σύννεφα. Το Cumulus μπορεί επίσης να αναφέρεται ως καλοκαιρινό σύννεφο ή ως νέφος. Τα ψηλότερα σύννεφα, όπως τα cumulonimbus, μπορούν να φτάσουν σε ύψος έως και 12 km.

Πώς να αναγνωρίσετε τα σύννεφα Cumulus (Cu)

Τα σύννεφα Cumulus (Cu) είναι μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα σύννεφα που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Είναι συνήθως ένα γκρίζο, συσσωρευμένο σύννεφο που ανυψώνεται σε κατακόρυφη κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του τύπου σύννεφων είναι ότι συνήθως αποτελούνται από μεμονωμένα σύννεφα που υψώνονται σε μεγάλο ύψος. Τα σύννεφα Cumulus είναι ορατά σε όλο ή σε μέρος του ουρανού.

Το κύριο χαρακτηριστικό των νεφών Cumulus είναι η εμφάνισή τους. Το πάνω μέρος τους είναι λευκό και αποτελείται κυρίως από σταγονίδια νερού ή παγοκρυστάλλους. Το κάτω μέρος, από την άλλη πλευρά, είναι γκρίζο, υποδηλώνοντας ένα άλλο συστατικό, όπως συμπύκνωση. Τα σύννεφα Cumulus τείνουν επίσης να είναι πολύ χαμηλά στο έδαφος, συνήθως βρίσκονται μεταξύ 1 και 4 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια.

Τα σύννεφα Cumulus αντιπροσωπεύουν μια φυσική μετάβαση μεταξύ των νεφών με καλό καιρό και των νεφών με ανοδικό ρεύμα. Συχνά είναι ορατά στο στάδιο ανάπτυξης, δηλαδή όταν ανεβαίνουν κατακόρυφα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες ή σε περιοχές όπου υπάρχει βροχή ή χιόνι, τα σύννεφα Cumulus αποτελούν μια φυσική μετάβαση μεταξύ των νεφών μεσαίου και χαμηλού επιπέδου.

Τα σύννεφα Cumulus αναγνωρίζονται εύκολα με το μάτι. Έχουν μια χαρακτηριστική συσσωρευμένη εμφάνιση και είναι λευκά στην κορυφή και γκρίζα στο κάτω μέρος. Το χρώμα ενός σύννεφου Cumulus περιγράφεται μερικές φορές ως „χρώμα βροχής” επειδή είναι παρόμοιο με το χρώμα της βροχής. Τα σύννεφα Cumulus είναι συνήθως πολύ χαμηλά στο έδαφος και μπορεί να είναι ορατά πολύ πριν εμφανιστεί η βροχή ή το χιόνι.

Είδη σύννεφων Cumulus

Τα είδη σύννεφων Cumulus είναι σύννεφα που αποτελούνται κυρίως από σταγονίδια νερού και έχουν στρογγυλεμένο σώμα. Τα είδη νεφών Cumulus περιλαμβάνουν: Cumulus fractus (Cu fra), Cumulus humilis (Cu hum), Cumulus mediocris (Cu med) και Cumulus congestus (Cu con). Αυτά τα σύννεφα εμφανίζονται κυρίως σε κηλίδες, με το ανώτερο τμήμα των νεφών να φωτίζεται από τον ήλιο, καθιστώντας αυτά τα τμήματα των νεφών κυρίως υπόλευκα. Τα σύννεφα Cumulonimbus, από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζονται από ένα υπόλευκο νεφελώδες πέπλο που έχει ινώδη ή λεία εμφάνιση. Τα σύννεφα αυτά έχουν κυρίως γκρίζο χρώμα και το ύψος τους κυμαίνεται από περίπου 600 έως 2.500 μέτρα.

  • Cumulus fractus (Cu fra) – αυτό το είδος νέφους περιλαμβάνει τα ρηχά νέφη συναγωγής των οποίων η συμπύκνωση δεν παράγει βροχόπτωση. Συνήθως δεν παρατηρείται σημαντική βροχόπτωση πάνω από τη γη. Τα σύννεφα φράκτου παρατηρούνται κυρίως πάνω από μεγάλες περιοχές, για παράδειγμα κοντά σε νησιά της μεσοτροπικής ζώνης. (Fractus από τα λατινικά σημαίνει σπασμένος, ξεφτισμένος).
  • Cumulus humilis (Cu hum) – είναι μια ποικιλία συσσωρευμένων νεφών που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι το κύριο τμήμα τους είναι σκούρο και σχεδόν οριζόντιο. Τα σύννεφα αυτά είναι πολύ μικρά, οπότε οι κλιματικές επιπτώσεις τους είναι κατά πάσα πιθανότητα ελάχιστες.
  • Cumulus mediocris (Cu med) – είναι ένας τύπος cumulus που χαρακτηρίζεται από ευδιάκριτους, στρογγυλεμένους όγκους, τόσο σε ηρεμία όσο και κατά την κίνηση. Αυτά τα σύννεφα είναι κυρίως γκρίζα και έχουν κυρίως σταγονίδια νερού. Το ύψος τους κυμαίνεται από περίπου 600 έως 2.500 μέτρα.
  • Cumulus congestus (Cu con) – είναι ο υψηλότερος τύπος σύννεφου Cumulus. Είναι ένα πυκνό και συμπαγές σύννεφο με μεγάλο ύψος. Παρατηρείται σημαντική βροχόπτωση πάνω από τη γη. Τα σύννεφα αυτά καλύπτουν τον ουρανό πλήρως ή μερικώς με ένα γενικά γκρίζο στρώμα νεφών. Εμφανίζονται κυρίως ως μετωπικά σύννεφα και οι κλιματικές τους επιδράσεις με την αλλαγή του νέφους εξαρτώνται πλέον από τη θέση του παρατηρητή.

Τα σύννεφα Cumulus, όπως και όλοι οι άλλοι βασικοί τύποι σύννεφων, διατηρούνται στα σύννεφα από τις ανοδικές κινήσεις του αέρα και εξαρτώνται από τους ημερήσιους ηλιακούς και θερμικούς κύκλους. Οι κλιματικές επιδράσεις αυτών των νεφών είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρές, αλλά και πάλι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Η πιο γνωστή ποικιλία σύννεφων είναι το Cumulonimbus Calvus, το οποίο είναι μια υπόλευκη κουρτίνα νεφικού υφάσματος που φωτίζεται από τον ήλιο. Όλοι αυτοί οι τύποι σύννεφων είναι πολύ σημαντικά στοιχεία του τοπίου, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τα παρατηρούμε και να τα κατανοούμε.

Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.