Jak rozpoznać chmury Stratus (St)

Jak rozpoznać chmury Stratus (St)

- διαφήμιση -

Τα σύννεφα στρώματος, αλλιώς γνωστά ως stratus, είναι ο πιο κοινός τύπος σύννεφου. Συνήθως εμφανίζονται στον ουρανό ως ένα λεπτό, ομοιόμορφο επίπεδο. Μερικές φορές μπορεί να παρατηρηθεί ότι αλλάζουν σχήμα, υπό την επίδραση του ανέμου. Τα στρώματα μπορεί να έχουν λευκό ή γκριζωπό χρώμα.

Stratus (St) – χαμηλού επιπέδου φτερωτά σύννεφα

Το σύννεφο stratus, που συχνά αναφέρεται απλά ως „στρώμα”, είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος σύννεφου στρώματος. Αποτελούνται από μικρά έως μεγάλα σταγονίδια νερού ή πάγου που συνδυάζονται με τον αέρα. Χαρακτηρίζονται από ομοιόμορφη εμφάνιση και ασθενή, συνήθως μέτρια νεφοκάλυψη. Το στρώμα είναι το χαμηλότερο πάτωμα των χαμηλών νεφών, που αποτελεί τη βάση για όλα τα άλλα σύννεφα.

Το στρώμα συχνά συγχέεται με άλλους τύπους νεφών, όπως το cumulus ή το stratocumulus. Ωστόσο, ενώ ο cumulus έχει χαρακτηριστικό „φουσκωμένο” σχήμα και ο stratocumulus αποτελείται από πολλά μικρά, κυκλικά σύννεφα, ο stratus έχει ομοιόμορφη, γκριζωπή εμφάνιση. Μπορεί να είναι μια επιφάνεια ομοιόμορφης ομίχλης ή ένα γκριζωπό χαλί στον ουρανό.

Όταν ο στρωτήρας είναι αρκετά χαμηλά, μπορεί να παράγει βροχή, ψιλόβροχο ή βροχή με χιόνι. Άλλες ποικιλίες του stratus είναι το stratus fractus (νέφος ομίχλης) και το nimbostratus (σύννεφο βροχής). Αυτά μπορούν να εμφανιστούν ως μεμονωμένα σύννεφα ή σε μεγαλύτερες ομάδες για να σχηματίσουν ένα στρώμα σύννεφων. Περιστασιακά, μπορεί επίσης να γίνουν ορατά μόνο ως ομίχλη ή γκριζωπό χαλί στον ουρανό.

Πώς να αναγνωρίσετε τα σύννεφα Stratus (St)

Τα σύννεφα Stratus (St) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους σύννεφων. Πρόκειται για χαμηλά σύννεφα που μειώνουν σημαντικά την εισροή ηλιακής ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και περιορίζουν επίσης τη διαδικασία ψύξης του εδάφους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένα σύννεφο στρώματος διαφέρει από άλλους τύπους σύννεφων, όπως τα altostratus, cirrus, altocumulus, cirrocumulus, pinnate clouds, cumulus clouds και τα σύννεφα μεγάλου υψομέτρου. Η βάση ενός σύννεφου stratus βρίσκεται σε ύψος μικρότερο από 600 μέτρα πάνω από το έδαφος και μερικές φορές αγγίζει ακόμη και την επιφάνεια. Τα σύννεφα στρώματος μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την παροχή ηλιακής ακτινοβολίας στο έδαφος, οδηγώντας σε ψύξη.

Σύμφωνα με τη συστηματική των νεφών στρώματος, μπορούμε να διακρίνουμε διάφορους τύπους. Ένας από αυτούς είναι το νέφος stratus nebulosus, το οποίο μπορεί να έχει τη μορφή ενός ομοιόμορφου λευκού ή γκριζωπού στρώματος, με βάση λιγότερο από 600 μέτρα πάνω από το έδαφος. Τα παχύτερα από αυτά παράγουν κατακρημνίσματα από λεπτή βροχή ή ψιλόβροχο, ενώ τα λεπτότερα σχηματίζουν πυλώνες πάγου. Σύννεφο Stratus fractus – ανυψωμένα σύννεφα που χαρακτηρίζονται από πιο διαυγή νέφη- η βάση τους είναι κάτω από 600 μέτρα. Σύννεφο stratus radiatus – σχηματίζεται από μια βάση που δεν έρχεται σε επαφή με το έδαφος και μια κορυφή που έχει σχήμα μεταξένιου φύλλου και περιγράμματα του ήλιου ή της σελήνης. Σύννεφο stratus duplicatus – εμφανίζεται με τη μορφή συστάδων και πυλώνων πάγου.

Τα σύννεφα Stratus είναι μερικά από τα ομορφότερα σύννεφα που μπορεί κανείς να παρατηρήσει σε καλό καιρό. Σχηματίζονται ως αποτέλεσμα της συμπύκνωσης των υδρατμών που παράγονται από την κακή παροδική κυκλοφορία του αέρα. Αυτά τα χαμηλά σύννεφα σκιάζουν τον ήλιο με το λεπτό τους στρώμα και δίνουν κατακρημνίσματα ψιχάλου ή τη λεγόμενη „ομίχλη”. Περιστασιακά, η επιφάνειά τους μπορεί να είναι λεκιασμένη με λεπτές σταγόνες, ενώ το ανώτερο στρώμα τους μπορεί να αποτελείται από μικροσκοπικούς κρυστάλλους πάγου, που προκύπτουν από τη διαδικασία επαναδιαβροχής.

Συνοπτικά, τα σύννεφα Stratus (St) είναι χαμηλά σύννεφα που εμφανίζονται ως ένα ομοιόμορφο λευκό ή γκριζωπό στρώμα. Η βάση τους βρίσκεται σε ύψος μικρότερο των 600 μέτρων από το έδαφος και περιορίζουν σημαντικά την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας. Μπορούν να σχηματίσουν κατακρημνίσματα από ψιλόβροχο ή ψιλή βροχή. Συνήθως εμφανίζονται σε καλό καιρό και είναι μερικά από τα ομορφότερα σύννεφα.

Συστηματική των νεφών Stratus

Είδη

  • Stratus nebulosus (St neb) – σύννεφο στρώματος ομίχλης
  • Stratus fractus (St fra) – ξεφτισμένα σύννεφα στρώματος

Ποικιλίες

  • opacus (op) – μη ημιδιαφανές
  • translucidus (tr) – ημιδιαφανές, π.χ. St neb tr
  • undulatus (un) – κυματιστό
Φαινόμενα που σχετίζονται με τα σύννεφα
  • praecipitatio (pr) – κατακρήμνιση
  • fluctus (flu) – αστάθεια Kelvin-Helmholtz
Dimitrios Xanthos
Dimitrios Xanthos
Είμαι ο Δημήτριος Ξανθός, επικεφαλής συντάκτης του portal troktiko.eu. Η αγάπη μου για την ποικιλομορφία της ζωής με οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου μέσα από διαφορετικές προοπτικές - από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της γης που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Έχω ένα πάθος για τη σκανδιναβική αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει μια απλούστερη, πιο ουσιαστική ζωή. Πιστεύω στη δύναμη της κοινότητας και στο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, γι' αυτό και στο troktiko.eu φιλοξενούμε φωνές από όλο τον κόσμο που έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Η εξερεύνηση του αγνώστου και η αποτύπωση της ομορφιάς του κόσμου μέσα από τα λόγια και τις εικόνες είναι η αποστολή μου.
- διαφήμιση -

Komentarze są wyłączone.